Αρχική » Grid with Sidebar » Δορυφοροι παρακολουθησης για πυρκαγιες

Δορυφοροι παρακολουθησης για πυρκαγιες

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και περιστατικά ρύπανσης των υδάτινων πόρων και ποταμών, θα ανιχνεύει δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης των φυσικών πόρων στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας και της Αλβανίας. Προηγμένοι δορυφόροι θα παρακολουθούν τη γη, ενώ οι πραγματικές μετρήσεις που θα αξιοποιούν τεχνικοί και ψηφιακοί χάρτες, θα συντελούν στον προσδιορισμό της κατάστασης ανά πάσα στιγμή, ώστε να λαμβάνονται οι κατάλληλες αποφάσεις.

Πρόκειται για το έργο SSMNature του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg) “Ελλάδα – Αλβανία 2007-2013”, στο οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Τοπικός Φορέας Οικονομικής Ανάπτυξης της πόλης Αυλώνα (Vlore), η Περιφέρεια Αργυροκάστρου, η ΜΚΟ Βιολόγοι της Αλβανίας και ο Δήμος Κόνιτσας.

Ένα πρόγραμμα σημαντικότατο, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, δεδομένου ότι η περιφέρεια αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λόγω της “εισβολής” δασικών πυρκαγιών από γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.

“Το ενδιαφέρον από την πλευρά μας εστιάζεται σε περιοχές όπως οι Πρέσπες, για το ενδεχόμενο πλημμυρών, και οι ορεινοί όγκοι της Φλώρινας και του Γράμμου, για το ενδεχόμενο δασικών πυρκαγιών” ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπεύθυνος του προγράμματος για την Περιφέρεια, Δημήτρης Τσίπλινας.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την Περιφέρεια είναι 53.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί κατά 75% από το Interreg και κατά 25% από ίδιους πόρους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τη λειτουργία του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης, αυτή “τοποθετείται” χρονικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εφόσον ολοκληρωθεί μέχρι τότε η διαδικασία του διαγωνισμού που προβλέπεται από το πρόγραμμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ