Αρχική » Grid with Sidebar » Εξι χρονια περασαν απο την πυρκαγια στην Παρνηθα

Εξι χρονια περασαν απο την πυρκαγια στην Παρνηθα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

 

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας και ο εθνικός δρυμός γεννιέται μέσα από τις στάχτες. 

 

Όλα αυτά τα χρόνια, με ευθύνη του φορέα διαχείρισης, του δασαρχείου και εθελοντών, φυτεύτηκαν περισσότερα από 7.000 δέντρα ελάτης στην Πάρνηθα και δημιουργήθηκε το φυτώριο με τη βοήθεια δασολόγων. 

 

Τα ελάφια πολλαπλασιάστηκαν και η Πάρνηθα απέκτησε περισσότερους επισκέπτες από ότι παλιότερα. 

 

Τα προβλήματα όμως που παραμένουν στον Εθνικό Δρυμό είναι η λαθροθηρία και οι δραστηριότητες ορισμένων πολιτών που εγκυμονούν κινδύνους νέας πυρκαγιάς. 

 

Σε αυτά τα 6 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα όπως: 

 

1. Το πρόγραμμα εθελοντικών αναδασώσεων που γίνεται σε συνεργασία του φορέα διαχείρισης, του δασαρχείου και του παρατηρητηρίου Πάρνηθα (Σκάι, WWF, Καθημερινή) και έως σήμερα έχουν φυτευτεί 7.000 φυτά ελάτης. 

 

2. Φτιάχτηκε από την αρχή το φυτώριο της Πάρνηθας και εκεί αναπτύσσονται 300.000 δενδρύλλια κεφαλληνιακής ελάτης, τα οποία στην ηλικία των 3 – 4 ετών μεταφυτεύονται στο βουνό με τη βοήθεια εθελοντών. 

 

3. Ο Φορέας απέκτησε εξοπλισμό και δραστηριοποιούνται εθελοντικές ομάδες στην προφύλαξη. 

 

4. Υπάρχει ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο για την προστασία της Πάρνηθας και του Εθνικού Δρυμού. 

 

Όμως δεν έχουν αντιμετωπιστεί ορισμένα θέματα όπως: 

 

1. Δεν έχουν αντιμετωπιστεί θέματα όπως οι μεγάλες επισκέψεις πολιτών στην Πάρνηθα και σύμφωνα με τον φορέα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. 

 

2. Οι κάτοικοι στην Βοιωτία εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για τις δεκάδες ανεμογεννήτριες που έχουν μπει στην πίσω πλευρά της Πάρνηθας από εκεί που ξεκίνησε η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια. Αρκετοί φορείς εξακολουθούν να θεωρούν ότι η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων συνδέεται με την πυρκαγιά. 

 

Πηγή: skai.gr 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ