Αρχική » Grid with Sidebar » Επιθέσεις λύκων σε άγρια άλογα στην Ροδόπη

Επιθέσεις λύκων σε άγρια άλογα στην Ροδόπη

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Αλλαγή συνηθειών στους λύκους εντοπίζουν τα τελευταία χρόνια τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής ναΈνα άγριο άλογο προστέθηκε στη λίστα των ζώων, μετά από αρκετά κυνηγετικά σκυλιά, που έπεσαν θύματα επίθεση λύκων στην ορεινή Ροδόπη, σύμφωνα με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής.

SVESTONOF

Το άτυχο ζώο εντόπισαν στην περιοχή Τάλης του Ιάσμου, κοντά στα Θρακικά Μετέωρα, μέλη του Κυνηγετικού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Παναγιώτη Χαλβατζή, ο οποίος τόνισε πως ήδη το προηγούμενο διάστημα έχουν δει και κυνηγετικά σκυλιά να πέφτουν θύματα επιθέσεων. Αυτό το φαινόμενο δείχνει αφενός πως υπάρχει μια αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην περιοχή μας, όμως αυτή συνδυάζεται με την αλλαγή των συνηθειών του.

Από πολύ παλιά, η εικόνα για τους λύκους ήταν ότι απέφευγαν την ανθρώπινη παρουσία, ακόμα και τα παλιότερα χρόνια, όταν το χειμώνα κατέβαιναν στην πεδιάδα, επειδή δεν έβρισκαν τροφή στο βουνό, επιτίθονταν στα αιγοπρόβατα στα μαντριά, όχι στα σκυλιά.

Φαινόμενα επιθετικότητας σε όλη τη Β. Ελλάδα

Η επιθετικότητα αυτή δεν είναι φαινόμενο μόνο της περιοχής μας, γιατί σύμφωνα με ένα επιστημονικό συνεργάτη των κυνηγετικών συλλόγων από τη Δράμα, στην περιοχή του Φαλακρού έχουν επίσης παρατηρηθεί αρκετές επιθέσεις. Για τα αίτια της επιθετικότητας, σημείωσε ο κ. Χαλβατζής, μπορούν να κάνουν μόνο εικασίες, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουν υπάρξει ακριβείς μελέτες ή μετρήσεις για το φαινόμενο.

Οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες τώρα δημιουργούν μια εφαρμογή που καταγράφει τις επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα, και όταν έχουν παραπάνω στοιχεία θα τα δημοσιεύσουν και θα τα ανακοινώσουν. Παράλληλα ελπίζουν πως και οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία του Λύκου θα ασχοληθούν με το ζήτημα, ενώ θα προσπαθήσουν να βρουν στοιχεία και από άλλους φορείς που ασχολούνται με τα ζητήματα της προστασίας της φύσης.

Μόνο τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο

Το φαινόμενα αυτό παρατηρείται τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, όμως ο κ. Χαλβατζής επισήμανε πως οι επιθέσεις δεν συνοδεύονται από έλλειψη τροφής λόγω βαριών χειμώνων, όπως γινόταν παλιότερα. Για αυτό και θεωρεί πως το θέμα πρέπει να διερευνηθεί, γιατί τελικά μπορεί από αυτή την επιθετικότητα να κινδυνεύσουν και άνθρωποι, ιδίως αν κάνουν μοναχικές δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, ορειβασία κτλ.

Πηγή : www.paratiritis-news.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ