Αρχική » Grid with Sidebar » Ερώτηση στην Ευρωβουλή για την Primula ενω εξετάζεται το ενδεχόμενο να καλλιεργηθεί

Ερώτηση στην Ευρωβουλή για την Primula ενω εξετάζεται το ενδεχόμενο να καλλιεργηθεί

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Ερώτηση για την προστασία του «σπάνιου θεραπευτικού άγριου φυτού Primula, που χρησιμοποιείται στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω παράνομης υπερσυγκομιδής από εισερχόμενους από την Αλβανία στην περιοχή της Καστοριάς», κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

SVESTONOF

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της, «το θεραπευτικό άγριο φυτό Primula, που χρησιμοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω παράνομης υπερσυγκομιδής», καθώς «στην περιοχή της Καστοριάς, στα σύνορα με την Αλβανία, οι ελληνικές αρχές συλλαμβάνουν, σχεδόν καθημερινά την εαρινή περίοδο, παράνομα εισερχόμενους από την Αλβανία, οι οποίοι ξεριζώνουν υπερβολικές ποσότητες, με σκοπό τη μεταφορά στη χώρα τους και την εξαγωγή προς πώληση». Υπογραμμίζει δε, ότι, τον τελευταίο καιρό, «συνελήφθησαν τέσσερα ατόμα, που συνέλεξαν φυτά συνολικού βάρους 120 κιλών».

Η Μ. Σπυράκη, αφού σημειώνει ότι το φυτό εντάσσεται στο προστατευτικό πλαίσιο του Κανονισμού 338/97 (9.12.1996) για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με έλεγχο του εμπορίου τους, όπως επίσης και της Διεθνούς Σύμβασης της Ουάσιγκτον για το εμπόριο απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας(CITES), ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Εάν προτίθεται να λάβει μέτρα «για την αντιμετώπιση του κινδύνου εξαφάνισης συγκεκριμένων ειδών, ιδίως με τη συμπλήρωση του Κανονισμού ως προς την εισαγωγή τους από τρίτα κράτη με υιοθέτηση επιπλέον περιορισμών ώστε να πιστοποιείται η νόμιμη συγκομιδή των άγριων φυτών που εισάγονται στην ΕΕ», και

– Έάν μπορούν «να χρηματοδοτηθούν, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, προγράμματα ενημέρωσης για την ορθή αποκομιδή των άγριων θεραπευτικών φυτών και ενίσχυσης της δραστηριότητας συλλογής από κατοίκους ορεινών περιοχών των κρατών μελών, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των υπό εξαφάνιση ειδών και η οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, οι οποίοι θα προσπορίζονται μέσω της συγκομιδής».

Καλλιέργεια της Primula

Επίσης, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΙΑ, για τη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την εισαγωγή του βοτάνου στην καλλιέργεια. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχουμε πάρει σπόρους από το οροπέδιο του Μετσόβου και τους φυτεύσαμε σε περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οι σπόροι που συλλέγονται εξετάζονται από το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για να διαπιστωθεί εάν έχουν διατηρήσει τις ιδιότητες που χρειάζονται στην φαρμακοβιομηχανία. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι θα υπάρχει απόδοση περίπου 5.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Θέλουμε αρκετή δουλειά ακόμη, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε κάτι ποιοτικό διαφορετικό συνεργαζόμενοι με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς».

Η λαϊκή ονομασία του φυτού είναι «δρακάκι», καθώς και «λουλούδι του Δαρβίνου». Η λατινική του ονομασία είναι primula, γιατί είναι το πρώτο λουλούδι της άνοιξης.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ