Αρχική » Grid with Sidebar » Ζάκυνθος : Αυξημένο ενδιαφέρον για την έκδοση αδειών θήρευσης

Ζάκυνθος : Αυξημένο ενδιαφέρον για την έκδοση αδειών θήρευσης

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κυνηγετική περίοδος και στο νησί με πολυάριθμους κυνηγούς να ασκούν το αγαπημένο τους χόμπι στο νησί, αλλά και αρκετούς να ετοιμάζονται να εξορμήσουν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
 
Μεγάλος είναι ο αριθμός των κυνηγετικών αδειών που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, και ο οποίος ξεπερνά τις 500, καθόσον φέτος με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος η διαδικασία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Σημειώνεται πως η νέα ρυθμιστική προβλέπει μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού τρυγονιών που μπορεί να θηρεύσει κάποιος κυνηγός κατά δύο. Ειδικά για το νησί, το κόστος για την τοπική άδεια μειώθηκε από τα 190 ευρώ στα 90,42€ λόγω του αυξημένου αποθεματικού στα ταμεία του Συλλόγου, ενώ η περιφερειακή άδεια ανέρχεται στα 112€ και η γενική στα 140,42€. Μειωμένος κατά 2 είναι και ο αριθμός των τρυγονιών που μπορεί να θηρευτεί από κάθε κυνηγό.
 
Απαγορεύσεις…
 
Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος, ειδικά για τη Ζάκυνθο, με απόφαση της Δασικής Υπηρεσίας και τη λήψη απαγορευτικών μέτρων για την προστασία των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, που κάηκαν το 2017, υπάρχουν επιπλέον περιορισμοί στη θήρα.
Οι εκτάσεις αυτές, που ξεπερνούν συνολικά τα 32.000 στρ., και τα όρια τους περιγράφονται αναλυτικά στις αποφάσεις με τις οποίες κηρύχθηκαν ως αναδασωτέες.
 
Για το τρυγόνι…
 
Για μια ακόμη φορά η Ορνιθολογική Εταιρεία εκφράζει την έντονη αντίδραση της για την νέα απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος κάνοντας λόγο για μια ρυθμιστική απόφαση, υπαγορευμένη από το κυνηγετικό λόμπι, ενώ καταγράφει και φέτος την αδιαφορία του ΥΠΕΝ για την προστασία του Τρυγονιού. Η προσωρινή απαγόρευση της θήρας του Τρυγονιού προτάθηκε επειδή οι πληθυσμοί του μειώνονται στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών όπου αναπαράγεται αναφέρει μεταξύ άλλων η Ορνιθολογική.
 
Συστάσεις κάνει η Διεύθυνση Δασών
 
Τις βασικές αρχές και οδηγίες που θα πρέπει να τηρούνται από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και εντευθεν υπενθυμίζει στους κυνηγούς η Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου. Για τη συνετή συμπεριφορά των κυνηγών εφιστάται η προσοχή πρώτα από όλα στην ασφάλεια και η πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας κατά την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον ασφαλή χειρισμό των όπλων, τόσο κατά τη διάρκεια του κυνηγιού όσο και κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευσή τους. Επισήμανε ακόμα την υποχρέωση να φορούν πορτοκαλί γιλέκο και νουθετούν και τους άλλους κυνηγούς.
Η εφαρμογή των διατάξεων περί θήρας αποτελεί σταθερό επιστέγασμα για τους κυνηγούς. Οι τελευταίοι θα πρέπει να δέχονται αναντίρρητα τους ελέγχους από τις Αρχές και τα διαπιστευμένα όργανα και να καταγγέλνουν τη λαθροθηρία. Επιπλέον, έγινε αναφορά για την τήρηση των ειδικών κανόνων για τους υγρότοπους και τις απαγορεύσεις στη χρήση μολύβδινων σκαγιών, η χρήση των οποίων προσβάλει τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο.
Το θέμα του σεβασμού κρίνεται και φέτος πολύ σημαντικό για όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ η Διεύθυνση Δασών επισήμανε για ακόμα μια φορά ότι “πρέπει να εφιστούμε την προσοχή και παρακαλούμε όλους τους κυνηγούς, που είναι και φύλακες των δασών, οποιοδήποτε περιστατικό που ελλοχεύει κίνδυνο πυρκαγιάς υποπέσει στην αντίληψη τους εντός των δασών να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου ή την Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου ή την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου”.
 
Πηγή : https://www.imerazante.gr/
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ