Αρχική » Grid with Sidebar » Ηλεία: Εξάπλωση των τσακαλιών ακόμη και στα πεδινά!

Ηλεία: Εξάπλωση των τσακαλιών ακόμη και στα πεδινά!

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Έντονα εξακολουθεί ν’ απασχολεί τους κτηνοτρόφους και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αρχ. Ολυμπίας, η κατασπάραξη αιγοπροβάτων από άγρια ζώα, τα οποία πιθανότατα είναι τσακάλια.
 
Ήδη τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή που περικλείεται από τις δημοτικές ενότητες Λασιώνος και Λαμπείας, έχουν εκφραστεί παράπονα και διαμαρτυρίες από κτηνοτρόφους για την εμφάνιση τσακαλιών σε αγέλες, τα οποία προκαλούν ζημιές στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο στο παραπάνω μέρος.
 
Ωστόσο το πρόβλημα με τα τσακάλια  φαίνεται να λαμβάνει διαστάσεις, μετά τον εντοπισμό νεκρού  άγριου ζώου στη Λιναριά (!), γεγονός που δείχνει την εξάπλωσή τους και στις πιο πεδινές περιοχές…
 
Για το συγκεκριμένο ζώο ενημερώθηκε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αρχ. Ολυμπίας, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κατασπάραξης των αιγοπροβάτων.
 
Τη λήψη μέτρων ωστόσο είχε ζητήσει στο παρελθόν και το Δασαρχείο Πύργου, μ’ έγγραφο-πρόταση προς το αρμόδιο υπουργείο, καθώς και  άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς (Δ/νση Δασών Ηλείας, δήμος Αρχ. Ολυμπίας κ.α.).
 
«Σοβαρές θανατώσεις…»
 
Όπως είχε επισημάνει ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης  Λάττας «στην υπηρεσία μας μετά από έρευνα διαπιστώνουμε ότι πρόκειται πραγματικά για τσακάλια και όχι για άλλα ζώα όπως αγριόσκυλα, τα οποία προκαλούν σοβαρές θανατώσεις όχι μόνο σε μικρά, μεμονωμένα και ασθενικά είδη προβάτων, αλλά και σε μεγαλύτερα είδη που βόσκουν ελεύθερα εντός δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων».
 
Εξάλλου ο Δασάρχης Πύργου ζητούσε τη λήψη άμεσων μέτρων για την εξάλειψη του φαινομένου των κατασπαράξεων ζώων, καθώς και την ενίσχυση των πληγέντων κτηνοτρόφων τη στιγμή που η κτηνοτροφία αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος, του δασόβιου και παραδασόβιου πληθυσμού.
 
Πάντως το τελευταίο διάστημα εκφράζονται επιφυλάξεις εάν οι επιθέσεις γίνονται αποκλειστικά από τσακάλια, τα οποία είναι φοβισμένα ζώα και συνήθως χτυπούν   στους μαστούς, ή  άρρωστα και αδύνατα ζώα.
 
Ωστόσο στις περιπτώσεις των κατασπαράξεων   στη Λαμπεία, στα Τσίπιανα και στην Κρυόβρυση, τα πρόβατα έχουν δεχτεί επιθέσεις στα πιο ψηλά σημεία του σώματός τους…
 
Γεγονός είναι όμως ότι η έλευση ειδικού θηραματολόγου, παρά τις προσδοκίες των αρμοδίων της δασικής αρχής, δεν έχει γίνει ακόμη πράγμα που σημαίνει ότι οι αρμόδιοι σε κεντρικό επίπεδο ασχολούνται με πιο …σοβαρά ζητήματα (βλέπε εκλογές), από τα έντονα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της υπαίθρου!
 
Κώστας Αντωνόπουλος
[email protected] 
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ