Αρχική » Grid with Sidebar » Ημερίδα για την διαχείριση του πληθυσμού του λύκου στη Δράμα…VIDEO

Ημερίδα για την διαχείριση του πληθυσμού του λύκου στη Δράμα…VIDEO

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας «Άρτεμις», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας «Ο Άγιος Μόδεστος», διοργανώσανε ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες πτυχές στη διαχείριση του πληθυσμού του λύκου».
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/03/2016. Ξεκίνησε στις 20:00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας. 
 

SVESTONOF

Μέσα σε εξαιρετικό κλίμα και σε μία κατάμεστη αίθουσα με 200 και πλέον άτομα, στην πλειοψηφία τους κυνηγοί, κτηνοτρόφοι και απλοί άνθρωποι της φύσης, ξεκίνησε η ημερίδα με αρκετά πολλούς και σημαντικούς ομιλητές. 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν στην έναρξη της βραδιάς με την σειρά με την οποία εμφανίστηκαν οι κ.κ Γεωργιάδης Ιωάννης – Πρόεδρος Κ.Σ. Δράμας, Κιουτσουκάκης Ιωάννης – Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Δράμας, η κ.Σωτηριάδου Αλίκη – Δήμαρχος Παρανεστίου, κ.Παπαδόπουλος Γεώργιος – Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Δήμου Δράμας, κ.Κεχαγιόγλου Σταύρος – Πρόεδρος του Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και ο κ.Πολυχρόνης Ιωάννης – Γεν. Γραμματέας της ΚΟΜΑΘ.
 
Εκτός από τους παραπάνω, το παρόν δώσανε με την παρουσία τους οι επίσημοι καλεσμένοι:
  • κ.Τσίγκης Ανδρέας – Διευθυντής Δασών Δασαρχείου Δράμας.
  • κ.Ιόβης Νίκος – Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
  • κ. Μαλκάκης Ευάγγελος – Προϊστάμενος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας.
  • κ.Καλογεράκος Νικόλαος – Πρόεδρος ΚΟΜΑΘ.
  • κ.Ευμοιρίδης Δημήτριος – Μέλος Δ.Σ. ΚΟΜΑΘ.
  • κ.κ. Σολάκης Άγγελος, Ηλιάδης Νίκος και Μπλούχος Κων/νος – Δημοτικοί Σύμβουλοι.
  • κ. Καλαϊτζίδης Κωνσταντίνος – Πρόεδρος Κ.Σ. Καβάλας 
Μέλη Δ.Σ. των Κυνηγετικών Συλλόγων Καβάλας, Προσοτσάνης και Νευροκοπείου.
 
Τέλος ανάμεσα στους παρευρισκόμενους βρέθηκαν μέλη της οικολογικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, του ΦΔΟΡ, Ομοσπονδιακοί και Ιδιωτικοί Θηροφύλακες, Δασικοί υπάλληλοι κ.α.
  
Μετά τους απαραίτητους και καθιερωμένους χαιρετισμούς οι ομιλητές πήραν την «σκυτάλη» του λόγου για να αναπτύξουν και να προβάλουν διάφορες πτυχές για τον λύκο στην περιοχή μας αλλά και όχι μόνο.  
 
Τον λόγο πήρε αρχικά η Επιστημονική Συνεργάτης του Κ.Σ. Δράμας κ.Παπαδοπούλου Δήμητρα, όπου αναφέρθηκε στην αποτίμηση των ζημιών που έγιναν από το λύκο το προηγούμενο διάστημα στην κτηνοτροφία αλλά και σε κυνηγετικούς σκύλους στην περιοχή μας. Τόνισε επίσης την πρωτοβουλία που πήρε η ΚΟΜΑΘ και ο Κ.Σ. Δράμας να καταγράφουν τα περιστατικά από επιθέσεις λύκων που γίνονται σε κυνηγετικούς σκύλους και παρότρυνε του κυνηγούς να δηλώνουν τυχών τέτοια συμβάντα.  
 
Στην συνέχεια μίλησε ο Επιστημονικός συνεργάτης της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», κ.Ηλιόπουλος Γεώργιος, ο οποίος μίλησε γενικά για τον λύκο, για την βιολογία του, για τα ενδιαιτήματα του, για τον τρόπο διαβίωσής του, για τις μελέτες που εκπονούνται συνεχώς και ακούσαμε πολλά άλλα χρήσιμα στοιχεία που πολύ κόσμος τα αγνοεί και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον το κοινού. Να πούμε ότι ο κ.Ηλιόπουλος έχει εξειδικευτεί στην βιολογία του Λύκου με μεταπτυχιακή διατριβή και οι γνώσεις του και η έρευνα που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια, έχουν δώσει στον ίδιο αλλά και στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ πλούσιες πληροφορίες για το αγρίμι της ελληνικής υπαίθρου, τον λύκο.
 
Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ.Μιχαήλωφ Ηλίας, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κυνηγών και Ψαράδων του Gotse Deltsev της γειτονικής μας Βουλγαρίας, ο οποίος με πολύ απλά λόγια έθεσε το θέμα του λύκου και τον τρόπο διαχείρισης στην γείτονα χώρα και τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης που έχουν για τις καταστροφές που προκαλεί. Την μετάφραση έκανε ο κ.Καλί Νικόφ. 
 
Κατόπιν ο Δασολόγος & Επιστημονικός Συνεργάτης της Κ.Ο.ΜΑ.Θ. κ.Καραμπατζάκης Θεοφάνης, ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή για τον λύκο στην χώρα μας και την νομολογία που τον ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια, επίσης στάθηκε στη διαφορετική προσέγγιση της εξέλιξης του πληθυσμού του λύκου στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τέλος έθεσε πολύ εύστοχα ότι σήμερα είναι πολύ χαρούμενος γιατί για πρώτη φορά στην περιοχή μας, έγινε μία προσέγγιση για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως ο λύκος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυνηγετικές οργανώσεις, οικολογικές οργανώσεις και κτηνοτρόφους και ευχήθηκε να έχει και συνέχεια.  
 
Τέλος την ημερίδα ολοκλήρωσε με την εισήγησή του ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ.Κεχαγιόγλου Σταύρος, που στάθηκε κυρίως σε όλες τις δράσεις και ενέργειες που γίνονται στην περιοχή ευθύνης του Φορέα για την συνύπαρξη του Λύκου με τον Άνθρωπο. Επίσης αναφέρθηκε στην βοήθεια που παρέχουν στους κτηνοτρόφους της περιοχής με ηλεκτροφόρους φράκτες για την προφύλαξη των κοπαδιών τους από λύκους και αρκούδες αλλά και τον ρόλο που επιτελεί στην ανάπτυξη διάδοσης της ράτσας των ποιμενικών σκύλων μεταξύ των κτηνοτρόφων.  
 
Η εξαιρετική ενημερωτική βραδιά για τον λύκο ολοκληρώθηκε με κουβέντα και ελεύθερο διάλογο μεταξύ των παρευρισκόμενων στην ημερίδα. Τέθηκαν ενδιαφέροντα ερωτήματα που απάντησαν εύστοχα οι ομιλητές. 
 
Κλείνοντας να πούμε ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη τέτοιες ημερίδες και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους ομιλητές αλλά και στους 2 συλλόγους για την οργάνωση και την όλη προσπάθεια ενημέρωσης. 
 
Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι στην Ελλάδα του 2016, περιοριζόμαστε κυρίως στην έρευνα και την μελέτη του λύκου και λιγότερο στο τρόπο διαχείρισής του. 
 
Επίσης μπορούμε να πούμε ότι με την κοινή δράση των ειδικών  και ας ανήκουν σε διαφορετικές οργανώσεις (Δασικές Υπηρεσίες, Κυνηγετικές Οργανώσεις, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, ΜΚΟ κ.α), σίγουρα τα θετικά αποτελέσματα είναι πιο κοντά μας.  
 
Ηλίας Μουλιστάνος για το iHunt.gr
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ