Αρχική » Grid with Sidebar » Η επιδραση της κλιματικης αλλαγης στα θηραματα

Η επιδραση της κλιματικης αλλαγης στα θηραματα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Μια έρευνα διεξάγεται στη Μ. Βρετανία που σκοπό έχε την παρακολούθηση του κόκκινου αγριόγαλου (Red Grouse, Lagopus lagopus scotica) κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας. Η παρακολούθηση γίνεται με τη χρήση  ραδιοπομπών που έχουν προσαρμοστεί πάνω σε κόκκινους αγριόγαλους. Τόπος της έρευνας το Strathspey, στα κεντρικά Highlands της Σκωτίας.

 

Η έρευνα δείχνει ότι οι ημερομηνίες ωοτοκίας αλλάζουν με το πέρασμα το χρόνων κατά 0.5 ημέρες το χρόνο.  Η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας την άνοιξη και συγκεκριμένα, υψηλότερες θερμοκρασίες τον Απρίλιο έχoυν οδηγήσει τους αγριόγαλους σε περίοδο ωοτοκίας που ξεκινάει νωρίτερα από ότι συνήθως. Αν και μια πιο θερμή άνοιξη μπορεί να παρέχει περισσότερη τροφή για τους αγριόγαλους έτσι ώστε να είναι σε καλή κατάσταση για αναπαραγωγή, ο ζεστός Μάιος και Αύγουστος μπορεί να μην βοηθούν στην ανάπτυξη των πηγών τροφής των νεοσσών. Αν και οι αγριόγαλοι είναι τα μόνα είδη που παρακολουθούνται στη συγκεκριμένη μελέτη, οι κλιματικές επιπτώσεις πολύ πιθανόν να είναι παρόμοιες και σε άλλα είδη πουλιών.

 

Ο Δρ Kathy Fletcher, επικεφαλής του GWCT στη Σκωτία και επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: “Παρά το γεγονός ότι ο θερμότερος Απρίλιος φαίνεται να επωφελεί τους αγριόγαλους, ο θερμότερος Μάιος και Αύγουστος δεν είναι ιδιαίτερα καλή είδηση. Ένας ζεστός Μάιος είναι  πιθανό να οδηγήσει σε πρώιμη εμφάνιση των τροφών που είναι απαραίτητες για τους νεοσσούς. Η πρώιμη εμφάνιση της μύγας που είναι απαραίτητη τροφή για τους νεοσσούς, δεν θα είναι διαθέσιμη για τους νεοσσούς που  εκκολάπτονται πολύ αργά. Ένας θερμός Αύγουστος έχει σαν αποτέλεσμα να επιβιώσουν λιγότερα έντομα (Crane flies, λίγο μεγαλύτερα από τα κουνούπια και είναι εκλεκτός μεζές για τους νεαρούς αγριόγαλους) ώστε να αναπαραχθούν την επόμενη χρονιά.”

 

“Μέχρι στιγμής οι αγριόγαλοι που συμμετέχουν σε αυτή την έρευνα  δεν  έχουν επηρεαστεί από τις θερμοκρασίες  που αναφέρθηκαν σε αυτή τη μελέτη. Είναι όμως σημαντικό να συνεχίσουμε αυτό το είδος της έρευνας, αλλά και την επέκτασή της σε άλλα είδη πτηνών της περιοχής.

 

Οι ραδιοπομποί επιτρέπουν επίσης στους ερευνητές του GWCT  να βρουν τους νεοσσούς. Η παρακολούθηση των νεοσσών όταν αυτοί είναι ηλικίας περίπου 10 ημερών, μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να ανακαλύψουν πόσους κρότωνες (τσιμπούρια) μεταφέρουν. Οι κρότωνες και οι ασθένειες που μεταφέρουν μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην επιβίωση των νεοσσών, και μπορεί ο αριθμός τους να αυξηθεί με την άνοδο της θερμοκρασίας.”

 

«Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσουμε την ποσότητα των κροτώνων στους αγριόγαλους είναι να μπορέσουμε να τους πιάσουμε πριν αυτοί είναι ικανοί να πετάξουν. Προσπαθούμε να ελέγχουμε αγριόγαλους που βρίσκονται σε διάφορα σημεία όπου υπάρχουν διαφόρων ειδών κομιστές των κροτώνων (πρόβατα, κόκκινο ελάφι, λαγός) για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε σε ποια περιοχή οι αγριόγαλοι έχουν  επάνω τους λιγότερους κρότωνες.”

 

Η μελέτη αυτή είναι μέρος της διαχείρισης του κόκκινου αγριόγαλου, που σκοπό έχει να αυξηθεί ο πληθυσμός του, εν όψη της κυνηγετικής περιόδου η οποία αρχίζει στις 12 Αυγούστου. Η στήριξη της διαχείρισης του κόκκινου αγριόγαλου είναι σημαντική, καθώς η έρευνα δείχνει ότι είναι ευεργετική και για μια σειρά από άλλα άγρια ζώα όπως παρυδάτια πουλιά που ο πληθυσμός τους μειώνονται αλλού

 

Απόδοση στα ελληνικά από την ομάδα του ihunt.gr – Fieldsports magazine

 




ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ