Αρχική » Grid with Sidebar » Η θεση του ΚΣ Κομοτηνης για τον παρασυλλογο

Η θεση του ΚΣ Κομοτηνης για τον παρασυλλογο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Αδέρφια μου ΚΥΝΗΓΟΙ παρακολουθώ κάποια σχόλια το τελευταίο 24ωρο που αφορούν την ίδρυση κάποιου συλλόγου σχετικού με το ΚΥΝΗΓΙ και την Σκοποβολή . Πιστεύω ότι δίνεται μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα απ’ ότι πρέπει. !!!
 
Παρόλα αυτά, επειδή “Έχουν γνώσην οι Φύλακες ” , θα ήθελα να διαβάσετε προσεκτικά την εισήγησή μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κυνηγετικών Συλλόγων Θράκης (θέμα :2 παράγραφος Α.) Πιστεύω ότι αυτή αποτελεί την καθολική λύση του επίμαχου Θέματος. Τονίζω ότι η πρόταση ψηφίσθηκε ομόφωνα και παραπέμπεται στην ΣΤ’ Κ.Ο.ΜΑ.Θ. .
 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΡΑΚΗΣ
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 28/06/2014
 
Στις 28 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε η Περιφερειακή συνάντηση των Κυνηγετικών συλλόγων Θράκης με οικοδεσπότη τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, στην συνάντηση παρευρίσκοντο από το
Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤ΄ Κ.Ο.Μ.Α.Θ. ο κος Λοϊζος Σερραίος ο οποίος μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Δ.Σ. συμμετείχε στη συνέλευση και ανέλυσε καίρια θέματα που αφορούσαν την λειτουργία της ΣΤ΄ Κ.Ο.Μ.Α.Θ και της Κ.Σ.Ε. . 
 
Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι Κυνηγετικοί σύλλογοι εξέλεξαν ομόφωνα ως περιφερειακό εκπρόσωπο των Κυνηγετικών Συλλόγων Θράκης τον Ρεφειάδη Ιωάννη ταμία του Κυνηγετικού συλλόγου Κομοτηνής.
 
Κατά την συνάντηση τέθηκαν από τους παραβρισκόμενους θέματα που αφορούσαν τους Κυνηγετικούς συλλόγους, τα οποία σημειώνουμε ότι ψηφίσθηκαν ομόφωνα από όλα τα μέλη αυτής. Αναλυτική αναφορά των ανωτέρω θεμάτων ακολουθεί ως κάτωθι :
 
ΘΕΜΑΤΑ: 
 
1) Από τον Κυνηγετικό Συλλόγο Ορεστιάδας κος Ευστρατιάδης Ευστράτιος έθεσε θέμα την κάλυψη της κενής θέσης του Ομοσπονδιακού θηροφύλακα , αναπτύσσοντας το σκεπτικό ότι είναι επιβεβλημένη η πρόσληψη ή η μετακίνηση ενός Ομοσπονδιακού θηροφύλακα. Καθώς η περιοχή χωρικής αρμοδιότητας του Κυνηγετικού συλλόγου, εκτός από το γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλης έκτασης, δέχεται και μεγάλη κυνηγετική πίεση λόγο της επισκεψημότητας κυνηγών από τα αστικά κέντρα και χρειάζεται οπωσδήποτε επαρκή θηροφύλαξη προκειμένου να παταχθούν τα φαινόμενα λαθροθηρίας. 
 
2) Από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής ο κος Ρεφειάδης Ιωάννης αφού πρώτα αναφέρθηκε στην σταδιακή επέκταση του φαινομένου ίδρυσης μη αναγνωρισμένων συλλόγων κατέθεσε τις εξής προτάσεις :
 
Α) Να καταργηθεί στο σύνολό της η Έκτακτη Εισφορά (πρόσθετη) υπέρ Κυνηγετικών Συλλόγων σε όλη την επικράτεια και να αυξηθεί η Τακτική Εισφορά στο συνολικό ποσό των 40,00 ευρώ , αναλυτικότερα : Το ποσό των 14,90 ευρώ που υφίσταται σήμερα ως Τακτική Εισφορά επί της αδείας Θήρας συν το ποσό των 25,10 ευρώ , ήτοι συνολικά 14,90 + 25,10 = 40,00 ευρώ . Το συνολικό ποσό της νέας διαμορφούμενης Τακτικής Εισφοράς να ανταποδίδεται στους Κυνηγετικούς Συλλόγους, όπως άλλωστε γινότανε και με την Έκτακτη Εισφορά (πρόσθετη), προκειμένου να υλοποιούνται Φιλοθηραματικά έργα και δράσεις . 
 
Ποσό όχι μεγαλύτερο από το 2 % επί της συνολικής τιμής κόστους της αδείας θήρας θα επιτρέπεται να ορίζεται ως Έκτακτη Εισφορά ύστερα από απόφαση των μελών της Γενικής Συνέλευσης του κάθε συλλόγου και την σύμφωνη γνωμοδότηση του Δ.Σ. της αρμόδιας κατά περιοχή Ομοσπονδίας, μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις όπως αγορά ακινήτου για στέγαση ή ανέγερση ακινήτου επί ιδιόκτητου οικοπέδου. 
 
Οι ανωτέρω ενέργειες θα επιφέρουν μεταξύ των άλλων και τα εξής αποτελέσματα:
 
1) Μία ενιαία τιμή κόστους Κυνηγετικής άδειας σε όλη την Ελλάδα που θα αφορά όχι μόνο τους αναγνωρισμένους συλλόγους αλλά και τους μη αναγνωρισμένους. 
 
2) Σύλλογοι που μέχρι σήμερα δεν είχαν έσοδα από Έκτακτη Εισφορά (πρόσθετη), λόγω της μη απασχόλησης Θηροφυλάκων ή ειδικών γραμματέων ή πραγματοποίηση φιλοθηραματικών δράσεων κλπ, θα
αποκτήσουν έσοδα τα οποία θα είναι υποχρεωμένοι να αναλώσουν σε Φιλοθηραματικά έργα . Με αποτέλεσμα, όχι απλά να υφίστανται χωρίς να αναπτύσουν δραστηριότητες αλλά θα είναι υποχρεωμένοι εκ΄των πραγμάτων (εσόδων) να δραστηριοποιηθούν προς όφελος της θήρας και του φυσικού περιβάλλοντος, ειδάλλως τα κατά τόπους δασαρχεία θα δύναται να δεσμεύσουν τα μη αναλώσιμα ποσά υπέρ του κρατικού ταμείου. 
 
3) Συνεπεία της ανωτέρω δραστηριοποίησης των συλλόγων μακροπρόθεσμα θα έχει ως αποτέλεσμα ,την βελτίωση βιοτόπων πέριξ των μεγάλων αστικών κέντρων καθιστώντας έτσι τους βιότοπους αυτούς κατάλληλους για την απελευθέρωση θηρευσίμων ειδών (εντός Κ.Α.Ζ.) . Εύλογο είναι η επέκταση των θηραμάτων εκτός Κ.Α.Ζ. να αποτελέσει πόλο έλξης των κυνηγών με συνέπεια να ασκηθεί η θήρα στις περιοχές αυτές και να επέλθει σταδιακά αποσυμφόρηση σε άλλες περιοχές που πιέζονται κυνηγετικά .
 
Β) Να τροποποιηθεί η σχετική εγκύκλιος που αφορά στις αμοιβές υπαλλήλων γραφείων γραμματέων των συλλόγων, ώστε να προέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 80 % από τα φιλοθηραματικά κονδύλια. Αφού άλλωστε η απασχόληση των γραμματέων στους συλλόγους δεν έχει κανένα άλλο σκοπό εκτός από την εύρυθμη λειτουργία αυτού προκειμένου να υλοποιηθούν Φιλοθηραματικά έργα και δράσεις.
 
Γ) Να προστεθούν, στην Υπουργική Απόφαση 98161/4136/29-09-2008 «εμπλουτισμός βιοτόπων με θηράματα» στο κεφάλαιο Η. ΘΗΡΑΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, υποκεφάλαιο 7. Πεδινή Πέρδικα (Perdix perdix perdix) στην παράγραφο Προέλευση οι Νομοί Ροδόπης και Ξάνθης. 
 
3). Από τον Κυνηγετικό Συλλόγο Διδυμοτείχου κος Βλασακούδης Βλάσης κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία προτείνει από κάθε Κυνηγετικό Σύλλογο της ΣΤ΄ να διατίθεται το ποσό των 200,00 ευρώ μία φορά το έτος σε ένα σύλλογο που στην χωρική του αρμοδιότητα υφίσταται μη αναγνωρισμένος σύλλογος.
 
4). Από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης ο κος Χατζόπουλος Αναστάσιος πρότεινε την δημιουργία διαδικτυακού τόπου για τους Κυνηγετικούς Συλλόγους που απαρτίζουν την Περιφερειακή Ενότητα της Θράκης.
 
5). Από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σουφλίου ο κος Μπακουλόπουλος Ηλίας, αφού ενημέρωσε το σώμα για τις ενέργειες του Συλλόγου Σουφίου και τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν με άλλες οργανώσεις και φορείς, έθεσε το πρόβλημα επιθέσεων των λύκων σε οικόσιτα ζώα και κυνηγόσκυλα. 
 
6). Από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής ο κος Ταξιλδάρης Κυριάκος έθεσε τα παρακάτω θέματα : 
 
   1) Εφόσον δεν γίνει δεκτό το θέμα 2.Α που τέθηκε από τον κο Ρεφειάδη Ιωάννη, να απαντήσει εγγράφως η Κ.Σ.Ε. τι μέτρα προτίθεται να λάβει για το πρόβλημα των μη αναγνωρισμένων συλλόγων.   
 
   2) Να παρθούν μέτρα στήριξης για τους συλλόγους της Θράκης που δέχονται μεγάλη κυνηγετική πίεση (περίοδος έναρξης τρυγονιών ορτυκιών και υδροβίων ). 
 
   3) Να πραγματοποιηθούν ημερίδες για τους αγριόχοιρους σε όλους του συλλόγους της Θράκης με κεντρικό στόχο την αναγκαιότητα της μη θήρευσης των μεγάλων Θηλυκών (ενός έτους και άνω) από τους κυνηγούς αγριόχοιρων. 
 
  4) Να παρθούν μέτρα στήριξης για την επαναλειτουργία του Κρατικού εκτροφείου φασιανών της Χρυσούπολης .
 
  5) Μελέτη για αλλαγή παλαιών ορίων Καταφυγίων Άγριας Ζωής εκεί που αυτό κρίνεται σκόπιμο ( π.χ. Πατέρμων Νομού Ροδόπης).
 
  6). Από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Φερών ο κος Τσαυδάρης Μιχάλης αφού αναφέρθηκε στην επιβολή των ατσάλινων σκαγιών στα υγροτοπικά συστήματα, πρότεινε την εναρμόνιση και στις άλλες διατάξεις και νόμους που ισχύουν στην Ευρώπη , όπως η χρήση ζωντανών ομοιωμάτων.
 
 7). Από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης ο κος Τερζής Νώντας έθεσε το θέμα της αναγκαιότητας για την αποσαφήνιση ορίων των υγροτοπικών συστημάτων όπου απαγορεύεται η χρήση μολύβδινων σκαγιών. 
 
Μετά το πέρας της συνάντησης, αποφασίσθηκε η σύνταξη του παρόντος , η αποστολή του σε όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της Θράκης και ο Περιφερειακός Εκπρόσωπος Ρεφειάδης Ιωάννης την υποχρέωση της διαβίβασης των θεμάτων που συζητήθηκαν στην ΣΤ΄ Κ.Ο.ΜΑ.Θ. . 
 
Ο συντάξας 
 
Περιφερειακός Εκπρόσωπος
Κυνηγετικών Συλλόγων Θράκης
 
Ρεφειάδης Ιωάννης

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ