Αρχική » Grid with Sidebar » Η Ισπανία επιβάλλει μονοετή απαγόρευση κυνηγιού του τρυγονιού

Η Ισπανία επιβάλλει μονοετή απαγόρευση κυνηγιού του τρυγονιού

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Σχεδόν ένα εκατομμύριο μεταναστευτικά τρυγόνια θα γλυτώσουν μετά την απόφαση των Ισπανικών αρχών να προχωρήσουν σε μονοετή απαγόρευση πυροβολισμού τους.

SVESTONOF

Το τρυγόνι αποτελεί απειλούμενο είδος παγκοσμίως και είναι το πιο απειλούμενο πουλί αναπαραγωγής στη Βρετανία με τους πληθυσμούς του να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα σε μόλις πέντε χρόνια και πιθανόν να έχουν απομείνει λιγότερα από 2.000 ζεύγη.

Τα μοντέλα πληθυσμού έδειξαν ότι οι αριθμοί στη Δυτική Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 5% ετησίως εάν σταματούσε το κυνήγι, αν και η κύρια αιτία της μακροπρόθεσμης μείωσης του είδους οφείλεται στην αγροτική εντατικοποίηση που μειώνει τη διαθεσιμότητα τροφής.

Οι περισσότερες από τις Ισπανικές περιφερειακές αρχές συμφώνησαν στην απαγόρευση του κυνηγιού του πουλιού καθώς διασχίζει τη χώρα για το 2021. Εκτιμάται ότι 900.000 πουλιά θηρεύονται κάθε έτος.

Ο Δρ Andy Evans, επικεφαλής της παγκόσμιας αποκατάστασης ειδών στο RSPB (φιλανθρωπική οργάνωση για την παρατήρηση πουλιών) δήλωσε: «Πρόκειται για ένα πολύ θετικό βήμα από τις ισπανικές αρχές, καθώς η Ισπανία είναι μία βασική χώρα στη μεταναστευτική διαδρομή του είδους.

Το κυνήγι επιδεινώνει τα προβλήματα για αυτά τα πουλιά που προκαλούνται κυρίως από τις γεωργικές αλλαγές, αλλά και τα δύο προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να σωθεί το τρυγόνι . Σταματώντας το κυνήγι, τα τρυγόνια έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουν»

Η SEO BirdLife, η Ισπανική Ορνιθολογική Εταιρεία, καλωσόρισε την είδηση, αλλά παράλληλα προέτρεψε τις ισπανικές αρχές να καταχωρήσουν το τρυγόνι στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών της χώρας, γεγονός που θα το εμποδίσει να κυνηγηθεί για όσο διάστημα παραμένει απειλούμενο. Μία τέτοια καταχώρηση θα υποχρέωνε επίσης τις αρχές να αναπτύξουν πρόγραμμα διαχείρισης της διατήρησης του είδους.

Με τα τρυγόνια να κυνηγούνται καθώς πετούν πάνω από τα κράτη της νοτίου μεσογείου την άνοιξη και το φθινόπωρο – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτα και της Πορτογαλίας – οι επιστήμονες προτείνουν μία τετραετή απαγόρευση πυροβολισμού τους σε ολόκληρη τη μεταναστευτική διαδρομή των πουλιών από την υποσαχάρια Αφρική .

Ένα Διεθνές Σχέδιο Δράσης για το τρυγόνι προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβάλλει την επιλογή ¨μηδενικής κάρπωσης¨ για τη διάσωση του είδους.

Μειώσεις κατά 98% στους αριθμούς των τρυγονιών στη Βρετανία από τη δεκαετία του 1960 παρατηρούνται και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Περίπου 700.000 ζευγάρια εξαφανίστηκαν από τη δυτική μεταναστευτική διαδρομή -πάνω από την Ισπανία-τα τελευταία 15 χρόνια.

Στη Βρετανία η Operation Turtle Dove, μία συνεργασία για τη διατήρηση του είδους μεταξύ φιλανθρωπικών οργανώσεων και αγροτών, εργάζεται για να αποκαταστήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την αναπαραγωγή των τρυγονιών ευδοκιμώντας σπόρους ετήσιων αγριολούλουδων που ουσιαστικά εξαλείφονται από τα σύγχρονα ζιζανιοκτόνα.

Η έλλειψη τροφής έχει δυσκολέψει την επιτυχή αναπαραγωγή των τρυγονιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αναπαραγωγική τους εποχή έχει μικρύνει και τα πουλιά επιχειρούν λιγότερες προσπάθειες φωλιάσματος, κάτι που οδηγεί σε λιγότερους νεοσσούς για να διατηρήσουν αριθμούς.

Απόδοση στα Ελληνικά iHunt.gr – theguradian.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ