Αρχική » Grid with Sidebar » Η Χαρούλα διώχνει τις καλιακούδες απ΄ τη Λάρισα

Η Χαρούλα διώχνει τις καλιακούδες απ΄ τη Λάρισα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Μπορεί να χρειάστηκε σχεδόν ένα δίμηνο για να προσαρμοστεί στη νέα της πόλη αλλά οι πρώτες της πτήσεις έδειξαν ότι η Λάρισα αρχίζει να καθαρίζει από τις κουτσουλιές. Ο λόγος για το γεράκι, τη Χαρούλα, που έφερε ο Δήμος από τη Δράμα για να αντιμετωπίσει τα γκρίζα πουλιά που κουρνιάζουν τα βράδια στις πλατείες της Λάρισας.
 
Η επιτυχημένη δράση ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, αρχικά στο ποτάμι και στη συνέχεια στην Κεντρική πλατεία. Όταν το ρολόι δείξει 5.30 το απόγευμα τότε το γεράκι με τον εκπαιδευτή του κινούνται προς τα μέρη που συνηθίζουν να φωλιάζουν οι καλιακούδες για να περνούν τα βράδια τους. «Η πρώτη της επίσκεψη στο ποτάμι αλλά και τα δύο απογεύματα που πέταξε πάνω από την πλατεία φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα», αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιώργος Ζαούτσος καθώς όπως συμπληρώνει «τα πουλιά που κυνήγησε δεν επέστρεψαν. Δεν αρκεί μία πτήση για να φύγουν όλα. Παρατηρήθηκε ότι μόλις σηκώθηκε τα κυνήγησε και την επομένη ημέρα ήρθαν να φωλιάσουν ακόμα λιγότερα».
 
Τα στοιχεία που έχει καταγράψει ο εκπαιδευτής της Χαρούλας, Γιώργος Χριστοδούλου δείχνουν τη δουλειά που κάνει. Συγκεκριμένα την περασμένη Κυριακή στην Κεντρική πλατεία είχαν βρει καταφύγιο περισσότερα από 300 πουλιά (κουρούνες και κάργιες) κατά την πρώτη πτήση του γερακιού έφυγαν και επέστρεψαν μετά από 15 λεπτά περίπου 40 πουλιά, μετά και το δεύτερο πέταγμα δεν επέστρεψε κανένα. Την επόμενη ημέρα ο εκπαιδευτής και η Χαρούλα βρέθηκαν ξανά στην Κεντρική πλατεία, τα πουλιά που ήδη βρίσκονταν εκεί ήταν 80 με 90 και δεν έκαναν χαρούλες. Αντιθέτως μετά το πρώτο πέταγμά της δεν επέστρεψε κανένα, ενώ προχθές Τρίτη που η μέρα ήταν βροχερή ελάχιστα πουλιά κατέφυγαν στην πλατεία.
 
Από τον περασμένο Νοέμβριο που το γεράκι έφτασε στην πόλη ο Γιώργος Χριστοδούλου ήταν αυτός που ανέλαβε την εκπαίδευσή του, μάλιστα αυτή άλλαξε και η Χαρούλα ξεκίνησε να πετάει και τη νύχτα, καθώς είχε μεγαλύτερο αποτέλεσμα η επίθεση στα πουλιά όταν αυτά ήταν κουρνιασμένα. «Τους δημιουργούσε πανικό, έκανε επίθεση σε σημεία που της επιδείκνυα με τον φακό» εξηγεί.
 
Μετά τον «καθαρισμό» της Κεντρικής πλατείας σειρά έχει η πλατεία Ταχυδρομείου. Σε περιοχές που συγκεντρώνονται πολλά πουλιά μια πτήση δεν είναι αρκετή. Επίσης, να σημειωθεί ότι και τις ημέρες με τη βροχή η Χαρούλα παραμένει στο σπίτι της, στην υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων.
 
Φαίνεται ότι το δραμινό γεράκι που πολιτογραφήθηκε Λαρισαία, θα διαψεύσει όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι δεν θα τα καταφέρει. Η «επιχείρηση καλιακούδα» τώρα ξεκινά και οι κουτσουλιές που πλημμυρίζουν τον τόπο, με την αντίστοιχη δυσωδία στην ατμόσφαιρα, ευελπιστείται ότι θα αποτελέσουν γρήγορα παρελθόν. Ο στόχος δείχνει να επιτυγχάνεται και η απομάκρυνση τελικά των λεγόμενων σταχτοκουρούνων από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές επήλθε με φυσικό τρόπο.
 
Καθισμένη αναπαυτικά στο χέρι του εκπαιδευτή της, μεταβαίνουν οι δυο τους στον χώρο που συγκεντρώνονται τα πουλιά, κάνει η Χαρούλα μια πτήση αναγνωριστική για να αποτυπώσει το περιβάλλον και στη συνέχεια είναι έτοιμη να ξεκινήσει το κυνηγητό. Οι Λαρισαίοι πλησιάζουν το γεράκι άφοβα και βγάζουν selfie μαζί του «έχει γίνει μασκότ και είναι φιλική με τον κόσμο», αναφέρει ο Γ. Χριστοδούλου.
 
Το αρπακτικό πουλί ανοίγει τα φτερά του και ξεκινά το πέταγμα «από την Κεντρική πλατεία, εισβάλλει στον πεζόδρομο της Κούμα και από εκεί στη Μ. Αλεξάνδρου και στην Κύπρου. Τη χάνεις από τα μάτια σου και καταλαβαίνεις ότι περνά από την περιοχή από τα άλλα πουλιά που σηκώνονται τρομαγμένα. Μάλιστα δεν στοχεύει μόνο σε αυτά που κουρνιάζουν στα δέντρα αλλά και σε όλα εκείνα που κρύβονται στα μπαλκόνια και στις ταράτσες των πολυκατοικιών. Με ένα σφύριγμα είναι και πάλι πίσω», σημειώνει.
 
Ζωή Παρμάκη
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ