Αρχική » Grid with Sidebar » Θήρα και με… τη βούλα στον Κυπαρισσιακό

Θήρα και με… τη βούλα στον Κυπαρισσιακό

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Και με τη… βούλα επιτρέπεται πλέον η θήρα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, αφού πριν από μερικές ημέρες εκδόθηκε από το Δασαρχείο η σχετική διάταξη με τα σημεία στα οποία επιτρέπεται και υπό ποιους όρους. Σύμφωνα με την απόφαση του Δασάρχη Ολυμπίας, Βασίλη Γιακουμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την υπ.αριθμ. 143545/2207/19-08-2016 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γ.Τσιρώνη, το κυνήγι επιτρέπεται κανονικά στη ζώνη Α2 του Κυπαρισσιακού Κόλπου και απαγορεύεται μόνο στη ζώνη Α1, που είναι υψηλής προστασίας και αφορά τις αμμοθίνες.
 
Όπως τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, Άλκης Κωνσταντόπουλος, ο μ.ό. στον Κυπαρισσιακό είναι περίπου 40-50 μέτρα από τον αιγιαλό, αλλά διαφέρει από σημείο σε σημείο.
 
Ετσι, σύμφωνα με την απόφαση το κυνήγι επιτρέπεται τόσο στη ζώνη Α2 του Κυπαρισσιακού, όσο και στην περιοχή του Καϊάφα, πάνα όμως βάσει των όρων και των περιορισμών που προβλέπονται στην Ειδική Δασική Απαγορευτική Διάταξη Θήρας Ορισμένου Χρόνου του Δασαρχείου Ολυμπίας.
 
 
Όσον αφορά τη διάταξη που προβλέπει απαγόρευση της θήρας στη θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από την ακτή, οι εκπρόσωποι της κυνηγετικής κοινότητας τόνισαν στην εφ. «Πατρίς» ότι είναι μια διάταξη που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στη ρυθμιστική και κατήγγειλαν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
 
«Η διάταξη είναι σαφής και ισχύει ανέκαθεν. Κάνει λόγο για θαλάσσια ζώνη και όχι παραθαλάσσια ή χερσαία. Με απλά λόγια, απαγορεύεται σε όλο τον Κυπαρισσιακό να μπεις μέσα στη θάλασσα και να κυνηγήσεις θήραμα. Είναι σαφέστατο το τι λέει…» τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Κωνσταντόπουλος, αποδίδοντας εμμέσως σκοπιμότητα σε όσους την παρερμηνεύουν.
 
Αφορμή αποτέλεσε μια πλαστικοποιημένη ανώνυμη ανακοίνωση που τοιχοκολλήθηκε σε 30-40 αντίτυπα στην περιοχή της Ζαχάρως και αναφέρεται στην υπουργική απόφαση που πάρθηκε στις 24 Μαΐου, όπως αυτή ίσχυε πριν από την τροποποίηση της 19ης Αυγούστου από τον κ.Τσιρώνη.
 
Για το ζήτημα της θήρας στον Κυπαρισσιακό, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαχάρως, Χρήστος Πλιάγκος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
 
«Το μεν αληθές εν, το δε ψεύδος πολυσχιδές… Χρειάζεται τελικά σε αυτή την κοινωνία αρκετή προσπάθεια για να κατανοηθούν τα αυτονόητα. Τις περισσότερες φορές ο λόγος δεν είναι η άγνοια αλλά η παραπληροφόρηση και τα μικροσυμφέροντα, συνήθως ατομικά, που καθιστούν τις οποιαδήποτε προσπάθειες των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και συλλόγων να βρίσκονται πάντοτε σε αμυντική προσέγγιση των πραγμάτων. Ο χώρος της Κυνηγετικής οικογένειας πέτυχε πρόσφατα μια σημαντική επιτυχία όσον αφορά την Ρυθμιστική, αλλά πολύ περισσότερο την Υπουργική Απόφαση για την Ελεύθερη Κυνηγετική Δραστηριότητα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στην Λίμνη του Καϊάφα. Μετά από επίπονες προσπάθειες όλα αυτά είναι γεγονός με την υπογραφή των συντεταγμένων οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας, στην οποία υπαγόμαστε όλοι μας ως Νομοταγείς πολίτες. Παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται φαινόμενα ανομίας και παραφροσύνης από κέντρα που βάζουν πάνω απ’ όλα τα Προσωπικά τους συμφέροντα, έχοντας απέναντί τους μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Η παράνομη αφισοκόλληση και η απαράδεκτη αρθρογραφία καθώς και οι χαρακτηρισμοί ως δολοφόνων τα περί των 15.000 κυνηγών στην ευρύτερη περιοχή μας. Το κυνήγι δεν στιγματίζεται από προσωπικές πολιτικές η ατομικές επιδιώξεις ανθρώπων που στοχεύουν στην απαξίωση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Η πολιτική ηγεσία, οι περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις δεν εκβιάζονται, αλλά ενισχύουν και συντονίζουν την ανάπτυξη και έχουν ως στόχο να συσφίξουν την τοπική κοινωνική συνοχή. Τα ψεύδη, η υποκρισία και τα συμφέροντα είναι ξένα προς τον απλό κυνηγό που διαιωνίζει και προστατεύει μια μακραίωνη παράδοση…. Αυτή είναι και η μόνη Αλήθεια».
 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», κυνηγοί στην Ηλεία καταγγέλλουν ενοχλήσεις από συγκεκριμένους πολίτες στην περιοχή της Ζαχάρως και προτίθενται να καταφύγουν στη νομική οδό για να προστατευθούν.
 
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ