Αρχική » Grid with Sidebar » Θετικoς ο ΥπΑΑΤ για διευρυνση της προστασιας από την αρκουδα

Θετικoς ο ΥπΑΑΤ για διευρυνση της προστασιας από την αρκουδα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Διευρύνεται το αντικείμενο δράσης του μέτρου 216 στη γεωργία με την επιδότηση για αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης για την προστασία από την αρκούδα και της φυτικής παραγωγής.
 
Απαντώντας στην με αριθμό πρωτοκόλλου 2483/11-9-2014 σχετική ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργου Κασαπίδη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνης αναφέρει πως η δράση του σχετικού μέτρου που προβλέπει ανάλογες παρεμβάσεις για την προστασία της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας από επιθέσεις αρκούδων θα διευρυνθεί και θα καλύπτει και τη φυτική παραγωγή.
 
Ο κ. Κασαπίδης μετά τη θετική έκβαση της προσπάθειας που κατέβαλλε εδώ και ένα χρόνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατανόηση του προβλήματος από το ΥπΑΑΤ.
Όπως τόνισε οι ζημιές στη γεωργική παραγωγή όχι μόνον στην κτηνοτροφία ή τη μελισσοκομία αλλά και στη φυτική παραγωγή (δέντρα, αμπέλια, μποστάνια, καλαμπόκια, κηπευτικά κ.α.) στη Δυτική Μακεδονία κάθε χρόνο είναι σημαντικές.
 
Με την πρόβλεψη επιδότησης, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εγκατάστασης ηλεκτροφόρου περίφραξης οι ζημιές και στη φυτική παραγωγή από αρκούδα μπορούν να εκμηδενιστούν προς όφελος της παραγωγής.
 
Έτσι, τόσο οι γεωργοί μας θα έχουν πρόσθετη ασφάλεια της σοδειάς τους για να τη διαθέτουν στις αγορές, παράλληλα δε γίνεται και εξοικονόμηση πόρων του ΕΛΓΑ που καλούνταν κάθε χρόνο να καλύπτει τις εν λόγω ζημιές με σημαντικά ποσά από τις ασφαλιστικές εισφορές των παραγωγών.
 
Τέλος, με τον τρόπο αυτόν προστατεύεται και η αρκούδα από τη «δίωξη» των οργισμένων λόγω καταστροφής τους παραγωγών, οι οποίοι μπορούν πλέον με χαμηλό εφάπαξ κόστος να προστατεύουν στο εξής τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.
 
Διαβάστε την απάντηση του Υπουργείου εδώ.

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ