Αρχική » Grid with Sidebar » Κάνουν δώρο τα δάση στους καταπατητές με «συγχωροχάρτια»

Κάνουν δώρο τα δάση στους καταπατητές με «συγχωροχάρτια»

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Η κυβέρνηση ανοίγει τις ορέξεις των οικοπεδοφάγων! Αποσύρει διάταξη για κατεδάφιση των αυθαίρετων ώσπου να εκδοθούν τελικοί χάρτες. Εδώ και δεκαετίες έχει γίνει μόλις το 1% της διαδικασίας!
 
Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
 
Η κυβέρνηση… αυθαιρετεί και ετοιμάζεται να δώσει συγχωροχάρτι στους καταπατητές, αναστέλλοντας την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί σε δασικές εκτάσεις. Μπορεί η τροπολογία να αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, αλλά αναμένεται να κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για χιλιάδες κατεδαφίσεις σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γκρεμιστεί κανένα σπίτι που έχει χτιστεί σε δάσος ώσπου να αναρτηθούν δασικοί χάρτες.
 
Ουσιαστικά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Αττική, όπου υπάρχουν και τα περισσότερα αυθαίρετα, έχει κυρωθεί τα τελευταία χρόνια μόλις ένας δασικός χάρτης! Πόσο μάλλον όταν στη διαδικασία κατάρτισης ενός δασικού χάρτη οι πράξεις χαρακτηρισμού των δασαρχείων, δηλαδή τι θεωρείται δασικό και τι όχι, βάσει του οποίου εκδίδονται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων, λαμβάνονται ως δεδομένα, τουτέστιν δεν αλλάζουν.
 
Πιέσεις
 
Η προσωρινά αποσυρθείσα τροπολογία, την οποία υπέγραφαν ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, δεν ήταν φυσικά προϊόν παρθενογένεσης, αλλά επακόλουθο των πιέσεων που ασκούν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση έρχεται ουσιαστικά να βάλει νομοθετική βούλα στο σκηνικό του παραλόγου που έχει στηθεί όλο το τελευταίο διάστημα σε διάφορους οικισμούς της ανατολικής Αττικής και όχι μόνο.
 
Συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν επιχειρήσει πολλάκις να κατεδαφίσουν αυθαίρετα σε δάση, αλλά πέφτουν πάνω σε συγκεντρώσεις κατοίκων που τους εμποδίζουν, αλλά και στις πιέσεις βουλευτών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ζητούσαν την αναστολή των κατεδαφίσεων. Πιέσεις που, απ’ ό,τι φαίνεται, απέδωσαν καρπούς, καθώς με την προωθούμενη ρύθμιση τα δύο υπουργεία αυθαιρετούν τα ίδια, υποχρεώνοντας τη Διοίκηση να αγνοήσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, καθώς όλες οι αποφάσεις κατεδαφίσεων σε δάση έχουν τελεσιδικήσει εδώ και πολλά χρόνια!
 
Επειδή οι υπουργοί δεν μπορούν να δώσουν εντολή στις υπηρεσίες να μην εφαρμόσουν τον νόμο, αλλάζουν τον νόμο που αναφέρει ρητά πως ό,τι είναι αυθαίρετο σε δάσος ή αιγιαλό κατεδαφίζεται, με την πρόφαση ότι δεν έχουν κυρωθεί ακόμη οι δασικοί χάρτες. Οι προθέσεις της κυβέρνησης είχαν διαφανεί από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητούσε με έγγραφό του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να αναβάλει επ’ αόριστον τις κατεδαφίσεις στα Περιβολάκια Ραφήνας και στον Πράσινο Λόφο της Λούτσας. Λεπτομέρεια; Τα επίμαχα κτίρια της Ραφήνας έχουν χαρακτηριστεί οριστικά και τελεσίδικα αυθαίρετα από το 1994! Το επιχείρημα ήταν ότι επρόκειτο για «αδικία», δηλαδή θα κατεδαφίζονταν κτίρια αυθαίρετα ανάμεσα σε πλήθος νομίμων. Επιχείρημα που υιοθέτησε και ο Γιάννης Τσιρώνης, κάτι άλλωστε που αποτυπώθηκε και στην επίμαχη τροπολογία.
 
Οπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση, η κύρωση των χαρτών «θα άρει κατά τρόπο αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφισή τους προ της κυρώσεως των χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη πραγματική κατάσταση. Η αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων κατεδάφισης υπαγορεύεται και από την ανάγκη επικαιροποίησης των διοικητικών στοιχείων επί των οποίων βασίστηκαν οι αποφάσεις κατεδαφίσεως (εκδοθείσες, σε κάποιες περιπτώσεις, προ δεκαετιών) που δεν έχουν έως σήμερα εκτελεστεί». Δηλαδή τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος επιλέγουν να μην κατεδαφίσουν ακόμη και κτίσματα για τα οποία έχει αποφανθεί τελεσίδικα το ΣτΕ, αλλά να ακυρώσουν συνολικά το πρόγραμμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων.
 
Και το 2003
 
Παρόμοια ρύθμιση είχε περάσει και το 2003, ρύθμιση που αφορούσε την αναστολή της επιβολής προστίμων, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η διαδικασία κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Πόσοι έχουν καταρτιστεί έως σήμερα στην ελληνική επικράτεια; Δασικοί χάρτες που αντιστοιχούν στο 22,5%! Υπό κατάρτιση βρίσκεται το 32,1%, αναρτημένο μόλις το 1,1%, ενώ έχει κυρωθεί μόλις το 0,56%! Το υπόλοιπο 45,2% δεν έχει καν ανατεθεί. Ειδικά στην ανατολική Αττική, έχει κυρωθεί και αναρτηθεί μόλις ένας δασικός χάρτης, αυτός του Μαραθώνα, ενώ άλλοι πέντε από τους συνολικά 154 έχουν κυρωθεί εν μέρει. Από το 2011 δεν έχει αναρτηθεί ούτε ένας δασικός χάρτης, παρότι οι περισσότεροι έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί εδώ και χρόνια. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η αναστολή των κατεδαφίσεων θα ισχύσει τουλάχιστον για τέσσερα πέντε χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η κύρωση των δασικών χαρτών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, έχει εξαγγείλει σχέδιο νόμου για την επίσπευση της υπόθεσης των δασικών χαρτών.
 
Τακτοποίηση (ν. 4178/13)
 
Υπενθυμίζουμε ότι στον νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (ν. 4178/13) δεν μπορούν να υπαχθούν κτίσματα για τα οποία έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατεδάφισης. Μάλιστα, με την τελευταία του απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε για πρώτη φορά μετά το 1983 τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων συνταγματική, με μία μόνο εξαίρεση: τις περιπτώσεις αυθαιρέτων για την κατεδάφιση των οποίων έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση! Σύμφωνα, μάλιστα, με το ΣτΕ, για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δεν απαιτείται να έχει προηγουμένως καταρτισθεί δασολόγιο, ούτε να έχει χαρακτηρισθεί η έκταση ως δασική, με τη διαδικασία του δασικού νόμου 998/1979, αλλά ούτε να έχουν καταρτισθεί δασικοί χάρτες.
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ