Αρχική » Grid with Sidebar » Καλοκαίρι η φάσσα φθινόπωρο ο λαγός

Καλοκαίρι η φάσσα φθινόπωρο ο λαγός

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του υπουργείου Εσωτερικών συνήλθαν προχθές και αποφάσισαν σχετικά με τις ημερομηνίες έναρξης-λήξης, καθώς επίσης και τις εξορμήσεις τόσο της φάσσας και του τρυγονιού, όσο και της πέρδικας-λαγού. Συγκεκριμένα μετά από διεξοδική συζήτηση οι δύο πλευρές αποφάσισαν ομόφωνα ότι το κυνήγι της φάσσας-τρυγονιού αρχίσει φέτος στις 18 Αυγούστου. Θα δοθούν και πάλι πέντε εξορμήσεις.
 
Οι περιοχές Β αρχίζουν 18 Αυγούστου, αλλά μετά κατά το Σεπτέμβριο μετατρέπονται Κυριακή και Τετάρτη. Οι καθημερινές περιοχές αρχίζουν 18 Αυγούστου και συνεχίζουν μετά στις 25 Αυγούστου. Άλλες περιοχές αρχίζουν 1η Σεπτεμβρίου και συνεχίζουν καθημερινά μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
 
Το μεγάλο θήραμα, ο λαγός, αρχίζει 27 Οκτωβρίου και τελειώνει 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή 17 εξορμήσεις. Η τζίκλα θ’ αρχίσει 26 Δεκεμβρίου και λήγει 28 Φεβρουρίου.
 
Επίσης, έγινε συζήτηση και για τη νέα νομοθεσία σχετικά με την ελεύθερη κατοχή και αναπαραγωγή θηραμάτων. Η Υπηρεσία Θήρας δήλωσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ν’ αρχίσει τώρα να δέχεται αιτήσεις σύμφωνα με την πιο πάνω νομοθεσία. Και τούτο γιατί θέλει χρόνο να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό της αρχείο.
 
Επίσης θα πρέπει να εκπαιδεύσει τους ιδιοκτήτες αυστηρά απαγορευμένων πτηνών, όπως επίσης και τους ανθρώπους που θα προβαίνουν σε σήμανση των πουλιών.  Ακόμα πρέπει να προμηθευτούν και με τα δακτυλίδια τα οποία θα φέρουν και ημερομηνία λήξης. Στη σύσκεψη παρέστησαν ο πρόεδρος της ΚΟΚ Γεώργιος Γιατρού μαζί με άλλους αξιωματούχους της Ομοσπονδίας, καθώς και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας μαζί με τους Επαρχιακούς Λειτουργούς. 
 
Για το θέμα αυτό υπάρχουν πολλές αντιδράσεις των κυνηγών και άλλων ιδιωτών που κατέχουν περδίκια ή άλλα πουλιά, καθότι κινδυνεύουν να καταδικαστούν για παράνομη κατοχή θηράματος. Με βάση νομική συμβουλή, τονίζουν, εφόσον η νομοθεσία και οι κανονισμοί εγκρίθηκαν και δημοσιεύθηκαν οι πρόνοιες στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, πρέπει να τεθούν σε ισχύ το συντομότερο δυνατό και όχι να περιμένουν ένα χρόνο. 
 
Αναφορά γίνεται και για τους λαγούς, οι οποίοι δεν έχουν περιληφθεί στους κανονισμούς, πράγμα όμως που μπορεί να κάμει ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας. Μέχρι χθες η Υπηρεσία παραχώρησε 71 άδειες για την εκτροφή λαγών, ενώ εκκρεμούν αρκετές άλλες. Με βάση τη συμφωνία των δυο πλευρών όλοι οι λαγοί που θ’ αναπαράγονται, θα παραχωρούνται στην Υπηρεσία Θήρας. Είτε η άδεια του εκτροφείου ανήκει σε κυνηγετικό σύλλογο, είτε σε ιδιώτη, οι λαγοί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ άλλο σκοπό. Επισημαίνεται ότι κάποια εκτροφεία άρχισαν ν’ αποδίδουν καρπούς. Έτσι γίνονται και απελευθερώσεις.
 
Για τους λαγούς προγραμματίζεται να υπάρξει ελεύθερη κατοχή και αναπαραγωγή σε δύο χρόνια. Αφού δηλαδή, όπως λένε, λειτουργήσει το όλο σύστημα με τα πουλιά. Και είναι γνωστό ότι είναι τεράστιος ο αριθμός τους, αφού περιλαμβάνουν τα κυπριακά θηράματα, όπως επίσης και τρεις άλλες κατηγορίες, τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό. 
 
Σωτήρης Μιχαήλ – http://www.philenews.com

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ