Αρχική » Grid with Sidebar » Καταμέτρηση λύκων στον Εβρο με αφορμή τις επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα

Καταμέτρηση λύκων στον Εβρο με αφορμή τις επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Μετά τις συνεχόμενες επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα το υπουγείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να χορηγήσει άδεια σε ομάδα επιστημόνων ώστε να γίνει καταμέτρηση των λύκων στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Η έρευνα θα γίνει από τον κο Γεώργιο Ηλιόπουλο (Dr. Βιολογίας και συνεργάτης της ΜΚΟ ΚΑΛΛΙΣΤΩ) και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Balkan Anti-Poisoning Project Small Grant Programme” του Vulture Conservation Foundation στο οποίο ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου και το WWF Ελλάς είναι συνεργαζόμενοι φορείς. 

SVESTONOF

Σκοπός της έρευνας είναι η μείωση κινήτρων για παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων σε κρίσιμα οικοσυστήματα για τους γύπες, που σχετίζονται με την ζημιά των κυνηγετικών σκύλων από επιθέσεις λύκων στο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου και την ευρύτερη περιοχή. Λόγω των πολλαπλών μαρτυριών επιθέσεων λύκων (Canis lupus) σε κυνηγετικά σκυλιά και η ένταση του φαινομένου της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με στόχο τη θανάτωση του λύκου, πρόκειται να γίνει εκτίμηση της κατάστασης των επιθέσεων, εκτίμηση του πληθυσμού του λύκου καθώς και προτάσεις αντισταθμιστικών μέτρων.

Η έρευνα πεδίου περιλαμβάνει καταγραφή ατόμων με ίχνη, με φωνές, με trap cameras και με ερωτηματολόγια με τους κατοίκους της περιοχής, για την αποτίμηση των ζημιών σε κυνηγετικούς σκύλους. Για το σκοπό αυτό θα συλλεχθούν δείγματα περιττωμάτων λύκων στο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου (GR 1110002) & στην Κοιλάδα Δερείου (GR 1110010).

Στην έρευνα θα συμμετέχουν εκτός από το Dr. Ηλιόπουλο, από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου η Dr. Σύλβια Ζακκάκ, ο Θανάσης Χαλιβελέντζιος και ο Ιωάννης Τζιαμπάζης και από το WWF Ελλάς, η Elzbieta Kret, ο Ελευθέριος Καψάλης και η Θεοδώρα Σκαρτσή.

Τώρα αυτό που μένει είναι να δούμε και να μάθουμε (αν ποτέ μάθουμε) είναι το πόσοι  λύκοι υπάρχουν στην εν λόγω περιοχή και αν παρόμοιες επιστημονικές εργασίες πραγματοποιηθούν και σε υπόλοιπες περιοχές της χώρας. 

Η συντακτική ομάδα του iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ