Αρχική » Grid with Sidebar » Κτηνίατροι δημοσίου: Πυρ και μανία με το ν/σ για αδέσποτα και ζώα συντροφιάς

Κτηνίατροι δημοσίου: Πυρ και μανία με το ν/σ για αδέσποτα και ζώα συντροφιάς

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Μέτωπο με τους κτηνιάτρους του Δημοσίου έχει ανοίξει εδώ και καιρό η κυβέρνηση εξαιτίας της «μετακόμισης» της αρμοδιότητας επί Βορίδη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών. Κτηνίατροι του Δημοσίου επισημαίνουν ότι είναι μακριά από την κοινοτική νομοθεσία και δεν έχει τις βασικές προϋποθέσεις η αρμόδια αρχή, για να διαχειριστεί σειρά θεμάτων, που σχετίζονται άμεσα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, για τις οποίες είναι πιστοποιημένοι από την Κοινότητα.

SVESTONOF

Της Άννας Φραγκάκη

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως, πηγές διαρρέουν, πως είναι πολύ πρόωρη η συζήτηση και δεν έχουν γίνει ακόμη τα απαραίτητα βήματα, αφού το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έχει δοθεί καν στη διαβούλευση και δεν είναι ολοκληρωμένο.

Συνδικαλιστές κτηνιάτροι, που πρόσκεινται στη ΝΔ αντιτίθενται κι αυτοί στις νέες ρυθμίσεις, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, διότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση τους έχει ορίσει ως αρμόδια Αρχή.

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τα Προεδρικά Διατάγματα των Οργανισμών των Υπουργείων, αλλά και την φύση του αντικειμένου της υγείας και ευζωίας των ζώων συντροφιάς, αρμόδιο Υπουργείο διαχρονικά είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», έλεγε τις προηγούμενες μέρες σε ανακοίνωσή της η ΠΟΓΕΔΥ και η ΠΕΚΔΥ, που είναι οι αρμόδιες οργανώσεις γεωτεχνικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητούν την απόσυρσή του, «αφού δεν λαμβάνει καν υπόψη τους κοινοτικούς κανονισμούς, που είναι υποχρεωμένη να τηρεί η χώρα μας», λένε στην πρόσφατη ανακοίνωσή τους.
Κατά τους γεωτεχνικούς του Δημοσίου, το νομοσχέδιο

«περιλαμβάνει θέματα υγείας των ζώων, Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, ιχνηλασιμότητας και ευζωίας των ζώων συντροφιάς, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη η ισχύουσα Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία και οι διατάξεις αυτών, που αναφέρονται στην αντιμετώπιση και την πρόληψη ζωοανθρωπονόσων, όπως η λύσσα, η λεϊσμανίαση, (η οποία από το Σ/Ν, αντιμετωπίζεται ως μη σοβαρό νόσημα μετά από γνωμοδότηση των φιλοζωικών Οργανώσεων, οι οποίες φαίνεται να κατέχουν την γνώση !!! και να ορίζουν τα σοβαρά νοσήματα καταστρατηγώντας κάθε επιστημονική τεκμηρίωση), η εχινοκοκκίαση, η λεπτοσπείρωση κ.α. καθώς και τα νεοαναδυόμενα νοσήματα».
Αν το ένα ζήτημα είναι συντεχνιακό αλλά συνδέεται και με την κατεξοχήν κόντρα κτηνιάτρων – φιλοζωϊκών οργανώσεων, το άλλο είναι όντως πραγματικό. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, που χρειάζεται στους δήμους, για ν΄ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα κι η έλλειψη κτηνιάτρων στον δημόσιο τομέα, παρά τα βήματα Βορίδη, είναι σημαντικό πρόβλημα, που δημιουργεί αλλεπάλληλα προβλήματα και στις εξαγωγές. Το νέο νομοσχέδιο, πέρα από την όποια αυστηροποίηση ποινών, που έγιναν επί Βορίδη, καλείται ν΄ αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων: το ζήτημα των εμβολιασμών και στειρώσεων, αδέσποτων, δεσποζόμενων ζώων, το ζήτημα των καθαρόαιμων φυλών, το λαθρεμπόριο ζώων και της αντιμετώπισης του υβριδισμού και των επιθέσεων αλλά και της μεταφοράς ζώων, που λόγω της κατάστασης, πολλές αεροπορικές εταιρίες έχουν σταματήσει να δέχονται.

Σε άλλο σημείο τονίζουν,

«είναι απορίας άξιον λοιπόν πως θα υλοποιούνται – όπως προβλέπεται – από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της λύσσας, την παρακολούθηση των υπόλοιπων ζωοανθρωπονόσων καθώς και την υγειονομική πιστοποίηση των ζώων συντροφιάς, όταν σύμφωνα με το Σ/Ν, η βάση δεδομένων θα «παραδοθεί στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης» και η παρακολούθηση του πληθυσμού των αδέσποτων θα γίνεται από μια τριμελή αμειβόμενη επιτροπή με πλειοψηφία ιδιωτών στο Υπουργείο Εσωτερικών».
Οι κτηνίατροι ξιφουλκούν τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, που κυρώθηκε με τον Ν. 2017/1992 (Α΄32) για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και τον Κώδικα για την Υγεία των Χερσαίων Ζώων (Terrestrial Code) του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (O.I.E.) που είναι υποχρεωμένη η Χώρα μας να εφαρμόζει (Κεφάλαιο 7.7). Ειδικότερα αναφέρονται στα προγράμματα ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων με σκοπό την πρόληψη μετάδοσης της λύσσας, άλλων ζωοανθρωπονόσων, καθώς και την προστασία των ζώων αυτών (2019 © OIE – Terrestrial Animal Health Code 28/06/2019, Chapter 7.7. Stray Dog Population Control).

Επιπλέον, λένε, το νέο σχέδιο νόμου έρχεται αντίθεση σε μία σειρά κανονισμούς αλλά και με τις βασικές διατάξεις του Κανονισμού για την υγεία των ζώων με αριθ. Ε.Ε. 2016/429 «Animal Health Law» ενώ δεν λαμβάνει υπόψη ούτε καν τις ελάχιστες ενωσιακές απαιτήσεις για την εκτροφή σκύλων και γατιών, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζουμε ότι όποιος ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό τα τελευταία χρόνια, παρά τις όποιες καλές προθέσεις «πολιτικά» κάηκε (Μιλένα Αποστολάκη, Γιάννης Τσιρώνης ). Δυστυχώς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια, που είχε γίνει από την υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία είναι η ίδια κτηνίατρος και χειρουργός κατοικιδίων ζώων, και γνώριζε από κοντά το πρόβλημα αλλά και τις δυνατότητες, που υπάρχουν.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο οποίος ως δήμαρχος Δάφνης Υμηττού έχει ζήσει το πρόβλημα κι από κοντά έχει ήδη πει σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ότι καταβάλλονται προσπάθειες στο πλαίσιο των ελευθεριών των ζώων.

Σύμφωνα με πηγές, το γραφείο του έχει ήδη δεχτεί διάφορα αιτήματα ή και διαμαρτυρίες από εκπροσώπους φορέων, που ασχολούνται κι ορισμένα απ΄ αυτά ξεσκαρτάρονται κι αναμένεται να ενσωματωθούν. Σε κάθε περίπτωση, ούτε το κατάλληλο προσωπικό έχουν οι δήμοι ούτε τις υποδομές, παρότι έγιναν κάποια βήματα την τελευταία δεκαετία, ήδη επί Σκανδαλίδη, για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις από τις φιλοζωϊκές οργανώσεις ήταν ανέκαθεν πρόβλημα με τις εκάστοτε κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα νομοσχέδια για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα είχαν τα περισσότερα σχόλια στη διαβούλευση ξεσηκώνοντας κάθε φορά θύελλα αντιδράσεων.

Πηγή :https://www.libre.gr/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ