Αρχική » Grid with Sidebar » Κυκλώνας Νέαρχος: Γιατί ονομάστηκε έτσι – Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Κυκλώνας Νέαρχος: Γιατί ονομάστηκε έτσι – Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Προς τη Μάλτα και τις αρχές Σικελίας κινείται ο Μεσογειακός Κυκλώνας Νέαρχος, ο οποίος δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσει τη χώρα μας. Ο Νέαρχος υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία. Ήταν κρητικής καταγωγής, γιος του Ανδροτίμου (πιθανόν από τη Λατώ). Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ τον εξόρισε στην Αμφίπολη, καθώς ο ίδιος είχε πέσει στη δυσμένεια του. Αργότερα αποκαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο και ανέλαβε διοικητής της Λυκίας στη Μικρά Ασία.

SVESTONOF

Περίπου 13 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού από τη χώρα μας, ο Νέαρχος σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από αυτό το medicane, με την Κρήτη πιθανόν να δέχεται βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, όμως η Μάλτα και η Σικελία θα επηρεαστούν από θυελλώδεις ανέμους, υψηλό κυματισμό στις ακτές και ισχυρές βροχοπτώσεις όπως αναφέρει το meteo.gr.

Η δορυφορική εικόνα (εξωτερική φωτογραφία) δείχνει τον Νέαρχο το απόγευμα της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου 2021 στην Κεντρική Μεσόγειο όπου κινείται πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.

Τι είναι ο Μεσογειακός Κυκλώνας ή Medicane;

Πρόκειται για ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων.

Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία «ματιού», την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος. Μπορείτε να διαβάσετε μια πιο αναλυτική ανάλυση για τα medicanes σε προηγούμενο άρθρο μας πατώντας εδώ.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ