Αρχική » Grid with Sidebar » Κυνομαχίες στο κυνήγι του… λαγού

Κυνομαχίες στο κυνήγι του… λαγού

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
 
Με το κυνήγι πουλιών (τρυγόνια και ορτύκια) ξεκίνησε η φετινή κυνηγετική περίοδος και στη Θεσσαλία, με τους περισσότερους κυνηγούς να αναμένουν τη 15η Σεπτεμβρίου, οπότε η φετινή Ρυθμιστική δίνει το δικαίωμα θήρας και στα ζώα, με το κυνήγι του αγριόχοιρου, που φέτος εμφανίζει αυξημένο πληθυσμό, να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.
 
Οι πρώτες ενδείξεις -αν και είναι νωρίς- από την εξόρμηση των Θεσσαλών κυνηγών είναι θετικές, αναφορικά με το τρυγόνι, ενώ όσον αφορά στο ορτύκι παρατηρείται αυξημένος πληθυσμός στα βόρεια, άρα μόλις πέσει κι άλλο η θερμοκρασία σε Έβρο και Μακεδονία αυτά θα κατηφορίσουν προς τον κάμπο, προς μεγάλη χαρά των Λαρισαίων κυνηγών. Οι φημισμένοι ορτυκότοποι και τα σταροχώραφα της Θεσσαλίας εγγυώνται συναρπαστικά και αποδοτικά κυνήγια.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ομοσπονδίας «οι άκρες των χωραφιών από τριφύλλια, βίκο, στάρια, τεύτλα, καλαμποκιές, μποστάνια με καρπούζια, πεπόνια, είναι τα σημεία που προτιμούν τα ορτυκάκια. Συνήθως χώνονται μέσα στα καλαμπόκια, οπότε θα πρέπει κάποιος να έχει την υπομονή και την αντοχή στα κουνούπια μας να περιμένει να έρθει το σούρουπο. Τότε είναι που τα πουλιά βγαίνουν έξω για σουλατσάρισμα και τραγούδι. Όποιος έχει ικανό σκύλο και είναι προετοιμασμένος σκοπευτικά, μπορεί να μαζέψει από ένα έως αρκετά πουλάκια στην πιο ωραία κυνηγετική ώρα. Μην αφήσετε άψαχτα τα χέρσα αγκαθωτά χωράφια, ειδικά όταν περιβάλλονται από θερισμένα σταροχώραφα. Σχετικά με το τρυγόνι αυτά προτιμούν ηλιόσπορα, ρεματιές και πευκοδάση. Πρέπει να γίνουν αρκετές βόλτες πριν στην τοποθεσία, να δούμε πρώτα πού υπάρχουν τρυγόνια και μετά το δρομολόγιο το οποίο ακολουθούν είτε για ανεύρεση τροφής είτε για νερό.
 
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ
 
Και φέτος η Ομοσπονδία Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Σποράδων θα προχωρήσει στην απελευθέρωση θηραμάτων, με στόχο τον εμπλουτισμό του θηραματικού πλούτου, μια διαδικασία που εφαρμόζεται κατόπιν επιστημονικών ερευνών. Έτσι αυτές τις ημέρες η Ομοσπονδία προμηθεύθηκε και θα παραχωρήσει σε συλλόγους μέλη της που διαθέτουν πυρήνες προσαρμογής για αναπαραγωγή 300 πεδινές πέρδικες και στα νησιά Σκιάθος, Σκόπελος άλλες 200 νησιωτικές. Ακόμη σήμερα θα παραλάβει στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο 70 περίπου λαγούς. Όλα τα θηράματα αναμένεται να απελευθερωθούν στην ύπαιθρο την άνοιξη.
 
ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
 
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Κυνηγετικών Συλλόγων Θεσσαλίας και ν. Σποράδων υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά τις βασικές αρχές που διέπουν τη θήρα και οι οποίες πρέπει να τύχουν της ιδιαίτερης προσοχής του κυνηγετικού κόσμου.
 
1. Πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια. Το σημαντικότερο δεδομένο που πρέπει όλοι οι κυνηγοί να έχουν υπόψη τους, είναι η πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας κατά την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον ασφαλή χειρισμό των όπλων, τόσο κατά τη διάρκεια του κυνηγίου όσο και κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευσή τους. Φοράμε πορτοκαλί γιλέκο και νουθετούμε και τους άλλους κυνηγούς. Πρέπει να μηδενίσουμε τα ατυχήματα που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να συμβαίνουν στο κυνήγι.
 
2. Δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Δεν πετάμε σκουπίδια στις περιοχές που κυνηγάμε και φροντίζουμε πάντα να μαζεύουμε τους άδειους κάλυκες. Για το θέμα αυτό έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και αρκετοί κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του προβλήματος. Θεωρούμε ότι η υποχρέωση περισυλλογής των καλύκων και των λοιπών απορριμμάτων αποτελεί ατομική ευθύνη του κάθε κυνηγού.
 
3. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις περί θήρας. Δεχόμαστε αναντίρρητα τους ελέγχους από τις Αρχές και τα διαπιστευμένα όργανα. Δεν διστάζουμε να καταγγείλουμε τη λαθροθηρία. Ο λαθροθήρας είναι εχθρός του κυνηγού, κλέβει το θήραμα, αλλά και εκθέτει τη δραστηριότητα στην κοινή γνώμη.
 
4. Τηρούμε τους ειδικούς κανόνες που ισχύουν για τους υγροτόπους και κυρίως τις απαγορεύσεις στη χρήση μολύβδινων σκαγιών. Δεν κυνηγάμε με μολύβδινα σκάγια στους υγροτόπους. Η μολυβδίαση προσβάλλει τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο.
 
5. Σεβόμαστε την ξένη ιδιοκτησία και τον κόπο των αγροτών. Δεν κυνηγάμε κοντά σε οικισμούς, κατασκηνώσεις και μεμονωμένες οικίες, σε αθέριστους λειμώνες, σε ατρύγητα αμπέλια, σε ελαιώνες, οπωρώνες πριν τη συγκομιδή ή κοντά σε κτηνοτροφικά ζώα.
 
Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ
 
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κυνηγούν στις εξής περιοχές: Οι Αθηναίοι κατά 61% στη Στερεά Ελλάδα και κατά 39% εκτός Στερεάς. Οι Θεσσαλονικείς κατά 48% στους όμορους νομούς της Θεσσαλονίκης, κατά 45% στον Νομό Θεσσαλονίκης και κατά 7% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι περισσότερες κυνηγετικές εξορμήσεις γίνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη σε ποσοστό 40,6%, στη Στερεά Ελλάδα και στις Κυκλάδες σε ποσοστό 28,1%, στην Πελοπόννησο σε ποσοστό 13,7%, στη Θεσσαλία (7,1%), στην Ήπειρο (4,3%), στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα (3,4%) και στο Αρχιπέλαγος (Λέσβος, Σάμος, Χίος) σε ποσοστό 2,7%.
 
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ
 
Με αφορμή την εξόρμηση των κυνηγών στην ύπαιθρο και τις συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν μεταξύ κυνηγών και κτηνοτρόφων, όταν τα σκυλιά των δύο πλευρών συναντηθούν και ακολουθήσουν …κυνομαχίες, οι ηγεσίες των δύο πλευρών συστήνουν ψυχραιμία. Όπως είναι γνωστό, στη Θεσσαλία κυνηγοί και κτηνοτρόφοι έρχονται σε σύγκρουση, όταν τα κυνηγόσκυλα, αναζητώντας το θήραμα εισέρχονται σε ποιμνιοστάσια ή ελεγχόμενους βοσκότοπους και έρχονται αντιμέτωπα με τα τσοπανόσκυλα. Όταν μάλιστα επέρχεται και τραυματισμός κάποιου σκύλου, συνήθως του κυνηγόσκυλου ακολουθεί καβγάς και μεταξύ των ιδιοκτητών. «Συνάδελφοί μου βρέθηκαν στα δικαστήρια, κατηγορούμενοι επειδή τραυμάτισαν ή θανάτωσαν κάποιο κυνηγόσκυλο, το οποίο στοιχίζει ακριβά, πληρώνοντας μεγάλα ποσά ως αποζημίωση» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Σποράδων Βαγγέλης Μπαλατσός αναφέρει ότι «τέτοια περιστατικά συνήθως σημειώνονται στο κυνήγι του λαγού, ο οποίος όταν γεννά για να προστατευθεί από τα υπόλοιπα άγρια ζώα πηγαίνει κοντά σε ποιμνιοστάσια. Εκεί το κυνηγόσκυλο θα ΄ρθει αντιμέτωπο με πολλά τσοπανόσκυλα, τα οποία λόγω διασταύρωσης με άλλες ράτσες είναι πολύ επιθετικά. Τα τελευταία χρόνια όμως τα σκυλιά των κτηνοτρόφων είναι ελεγχόμενα και έχουν μειωθεί τέτοια φαινόμενα».
 
Γ. Ρούστας
 
www.eleftheria.gr

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ