Αρχική » Grid with Sidebar » ΚΥΠΡΟΣ : Δεκέλεια, το σφαγείο των πουλιών

ΚΥΠΡΟΣ : Δεκέλεια, το σφαγείο των πουλιών

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Επείγουσα έκκληση για στρατηγικό σχέδιο ενάντια στην παράνομη παγίδευση πουλιών
 
ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ μεγαλύτερη η πυκνότητα των σημείων παγίδευσης και των διχτύων παγίδευσης στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας
 
«Οι Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας αποδείχτηκε ότι είναι, με μεγάλη διαφορά, η σημαντικότερη περιοχή παγίδευσης πουλιών στην Κύπρο (και πιθανότατα σε ολόκληρη την Ευρώπη)», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών (Committee Against Bird Slaughter – CABS) και του Ιδρύματος για την Προστασία της Βιοποικιλότητας (Foundation Pro Biodiversity – SPA), που δημοσιοποίησαν χθες δύο νέες αναφορές πεδίου, για τις περιοδείες προστασίας πουλιών, κατά τις περιόδους του φθινοπώρου 2014 και του χειμώνα 2014/2015.
 
Ξόβεργα, δίχτυα, σιδεροπαγίδες…
 
Στην πρώτη περιοδεία συμμετείχαν 14 εθελοντές, από την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η περιοδεία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας και μέσα σε 26 εργάσιμες ημέρες κατασχέθηκαν 3.950 ξόβεργα, 116 δίχτυα, 35 ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές και 13 σιδεροπαγίδες, ενώ παράλληλα καταγγέλθηκαν 27 άτομα για το αδίκημα της παράνομης παγίδευσης πουλιών.
 
Ο αριθμός των μέσων παγίδευσης που κατασχέθηκαν και των παγιδευτών που καταγγέλθηκαν, θα ήταν κατά πολύ υψηλότερος, εάν οι δύο διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν επίσης και τη συνεργασία της Ομάδας Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας και συνεπώς την ευκαιρία να διεξάγουν την έρευνά τους και στην επικράτεια των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας».
 
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «στη δεύτερη περιοδεία για το 2015, από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, συμμετείχαν 8 εθελοντές από την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, από κοινού με την Κυπριακή Αστυνομία όσο και με την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας. Μέσα σε 7 εργάσιμες ημέρες ελέγχθηκαν 30 σημεία παγίδευσης με τη συνοδεία των περιπολικών της Αστυνομίας και 16 από αυτά βρέθηκαν να είναι ενεργά. Συνολικά, κατασχέθηκαν 57 δίχτυα και 10 ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές, ενώ παράλληλα 3 άτομα καταγγέλθηκαν για το αδίκημα της παράνομης παγίδευσης πουλιών.
 
Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ιδανικά, εάν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των καταγγελιών που έγιναν, καθώς καταγγέλθηκαν 3 παγιδευτές από την Κυπριακή Αστυνομία, αλλά δυστυχώς κανένας από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας».
 
Επιτόπια καταγγελία παγιδευτών
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας υπάρχει κατά μέσον όρο ένα ενεργό σημείο παγίδευσης κάθε 2.5 τετρ. χλμ., ενώ στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει κατά μέσον όρο, ένα ενεργό σημείο παγίδευσης κάθε 35 τετρ. χλμ. Η πυκνότητα των σημείων παγίδευσης και των διχτύων παγίδευσης στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο μέσος όρος των διχτύων παγίδευσης ανά σημείο παγίδευσης, ήταν επίσης μεγαλύτερος στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του νησιού».
 
Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι «μελλοντικά, θα πρέπει να καταβληθεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για την επιτόπια καταγγελία των παγιδευτών, για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά και οριστικά η παράνομη, μη-επιλεκτική και μαζική παγίδευση, θανάτωση και εμπορία άγριων πτηνών στην Κύπρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λαθροθήρες ωδικών πτηνών πρέπει να καταγγελθούν περισσότερο από μία φορά για να σταματήσουν την παράνομη παγίδευση. Εκτός από τη συχνή καταγγελία των παγιδευτών, τα πρόστιμα και οι ποινές που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, έτσι ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά».
 
Η CABS και το SPA καλούν την Κυπριακή Δημοκρατία να υιοθετήσει και εφαρμόσει τις εισηγήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γραμματείας της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Καλούν επίσης τη Διοίκηση και την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τις εισηγήσεις του Κλάδου Σύμπραξης της Βρετανικής Αστυνομίας Ενάντια στα Εγκλήματα Άγριας Ζωής και της Γραμματείας της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ