Αρχική » Grid with Sidebar » ΚΥΠΡΟΣ : Εξαφανίζονται τα περδίκια

ΚΥΠΡΟΣ : Εξαφανίζονται τα περδίκια

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Αντιφατικά μηνύματα για την κατάσταση του θηράματος στους κυπριακούς βιότοπους αναδεικνύονται μέσα από την έρευνα κάρπωσης για την κυνηγετική περίοδο 2017-2018 που πραγματοποιεί η Υπηρεσία Θήρας και αποτελεί μία ακτινογραφία τόσο για τον πληθυσμό των θηραμάτων που θηρεύτηκαν από τους κυνηγούς, όσο και για τον αριθμό των κυνηγών που κυνήγησαν αλλά και το ποσοστό επιτυχίας τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυνηγετικής περιόδου. Η έρευνα κάρπωσης, ουσιαστικά καταγράφει την εκτίμηση για τον αριθμό των θηραμάτων που θηρεύτηκαν, με βάση φυσικά και τον αριθμό των κυνηγών που κυνήγησαν όπως αποτυπώνεται μέσα από τον αριθμό των ανανεωμένων αδειών κυνηγίου.
 
Μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας κάρπωσης καταγράφεται δυστυχώς για ακόμα μια φορά η δραματική μείωση του πληθυσμού των περδικιών στους κυπριακούς βιότοπους. Η κυπριακή πέρδικα εδώ και μία πενταετία βρίσκεται σε δραματική κατάσταση, με το πιο τραγικό και ανησυχητικό να είναι το γεγονός ότι η κατιούσα πορεία είναι διαχρονική. Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα κάρπωσης καταγράφει μία διαρκή μείωση της κάρπωσης όσον αφορά τα περδίκια, η οποία είναι συνέπεια της μείωσης του πληθυσμούς τους, γεγονός το οποίο διαπιστώνεται διαρκώς και μέσα από τις αναγνωρίσεις των κυνηγών. Η μείωση της κάρπωσης ασφαλώς επηρεάζεται και από το γεγονός ότι συνέπεια της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί και ο αριθμός των απελευθερώσεων περδικιών από την Υπηρεσία Θήρας. Γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από πλευράς πολλών κυνηγετικών συλλόγων, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει δυνατή ανάκαμψη του πληθυσμού των περδικιών. Δυστυχώς, ανησυχίες καταγράφονται και για τη φετινή περίοδο καθότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα την περίοδο Μαΐου- Ιουνίου, ενδεχόμενα να έχουν επηρεάσει το αποτέλεσμα της αναπαραγωγής των περδικιών, κάτι το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον πληθυσμό τους.
 
Απρόσμενα ευχάριστα είναι τα μηνύματα όσον αφορά στο λαγό. Πέραν της αύξησης που καταγράφηκε στον αριθμό των λαγών που θηρεύτηκαν, το αξιοσημείωτο είναι ότι είναι η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται μετά το 2013 και είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με αύξηση στην κάρπωση του λαγού. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει προοπτική για ανάκαμψη του πληθυσμού του, παρά το γεγονός ότι ακόμα έχουμε αρκετό περιθώριο μέχρι να φτάσουμε στα επίπεδα προ του 2013, χρονιά ορόσημο. Το 2013 ήταν μία δραματική χρονιά για το κυνήγι του λαγού, με τον αριθμό των λαγών που είχαν θηρευτεί να είχαν μειωθεί στο μισό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην κυνηγετική περίοδο του επιδημητικού θηράματος 2017, κυνήγησε το 99,0% των κυνηγών του δείγματος, δηλαδή 41.779 κυνηγοί με μέσο αριθμό εξορμήσεων 9,19 οι οποίες είναι μειωμένες κατά 11,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, δηλαδή περίπου μία εξόρμηση λιγότερη. Επιπρόσθετα, ο μέσος όρος της διάρκειας των εξορμήσεων ήταν 5,33 ώρες ανά εξόρμηση, ενώ ο μέσος χρόνος διάρκειας της 1ης εξόρμησης ήταν 3,57 ώρες, δηλαδή περίπου 2,5 ώρες λιγότερος από τον αντίστοιχο περσινό (6,04 ώρες) αφού κατά την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση υπήρχαν βροχοπτώσεις σε όλη την επικράτεια.
 
Κατά τη διάρκεια της πρώτης κυνηγετικής εξόρμησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, η κάρπωση του λαγού ήταν 0,16 λαγοί ανά κυνηγό και ήταν αυξημένη κατά 14,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, ενώ για τα περδίκια η αναλογία κάρπωσης υπολογίστηκε στο 1 περδίκι ανά κυνηγό και ήταν μειωμένη κατά 16,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή.
Για ολόκληρη την περίοδο κυνηγίου του επιδημητικού θηράματος η μέση κάρπωση ανά κυνηγό ήταν 0,84 λαγοί, καταγράφονταςς αύξηση 15,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, 4,02 περδίκια, σημειώνοντας μείωση 23,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, 0,2 φραγκολίνες που αποτελεί αύξηση 53,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, 1,03 φάσες (μείωση 40,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή), και 4,54 τσίχλες (μείωση 68,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή).
 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυξομείωσης της συνολικής κάρπωσης των θηραμάτων είναι δυνατό να διαφέρει από το ποσοστό αυξομείωσης της κάρπωσης ανά κυνηγό, αφού ο υπολογισμός της συνολικής κάρπωσης, γίνεται με αναγωγή του μ.ο. κάρπωσης ανά κυνηγό στον αριθμό των ανανεωμένων αδειών κυνηγίου. Αυτό συνεπάγεται ότι, ο ίδιος μέσος όρος κάρπωσης είναι δυνατό να δείξει διαφορετικό συνολικό αριθμό κάρπωσης θηράματος, διότι ο αριθμός των ανανεωμένων αδειών κυνηγίου αλλά και ο αριθμός των κυνηγών που κυνηγά σε συγκεκριμένες περιόδους κυνηγίου διαφοροποιείται από χρόνο σε χρόνο.
 
Οι μισοί κυνήγησαν μέχρι τέλους
 
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε κυνηγετικών εξορμήσεων, έστω και μία εξόρμηση κυνήγησε το 56,9% των κυνηγών, δηλαδή 23.988 κυνηγοί.
 
Κατά την περίοδο κυνηγίου της τσίχλας κυνήγησε το 60,7% των κυνηγών που ερωτήθηκαν (δηλ. 25.604 κυνηγοί), με μ.ο. αριθμού εξορμήσεων 8,7 ανά κυνηγό (μείωση κατά 21,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό) και μέση κάρπωση 34,3 τσίχλες ανά κυνηγό (μείωση κατά 60,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή).
 
Όσον αφορά στο κυνήγι της θερινής περιόδου τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά. Κατά τη θερινή περίοδο κυνηγίου κυνήγησε το 36,5% των κυνηγών του δείγματος, δηλαδή 15.403 κυνηγοί, με μέσο αριθμό εξορμήσεων 3,5 ο οποίος ήταν αυξημένος κατά 29,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχο περσινό μέσο όρο, με μέση κάρπωση 5,33 φάσσες (αύξηση 21,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή) και 0,5 τρυγόνια (αύξηση 4,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή κάρπωση).
 
Επισημαίνεται ότι τα τρυγόνια που θηρεύονται αυτή την περίοδο στην ενδοχώρα είναι τα τρυγόνια που αναπαράγονται στην Κύπρο, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην παράνομη μέθοδο κυνηγίου του «ταΐσματος». Λόγω αυτής της παράνομης μεθόδου που χρησιμοποιείται από μεμονωμένα άτομα η κάρπωση του είδους κατανέμεται στους λίγους, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να διαφανεί η πραγματική κάρπωση του είδους από τη διεξαγωγή της παρούσας έρευνας.
 
Πηγή : http://www.philenews.com/

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ