Αρχική » Grid with Sidebar » Κ.Σ. Πρέβεζας : Ανακόλουθη και απαράδεκτη η παράταση της θήρας του αγριόχοιρου

Κ.Σ. Πρέβεζας : Ανακόλουθη και απαράδεκτη η παράταση της θήρας του αγριόχοιρου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Με την αριθμ.ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/19752/739 ΦΕΚ 820/2- 3- 2021 απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρατείνεται η περίοδος θήρας του αγριόχοιρου έως 31- 3- 2021.Η απόφαση αυτή του Υπουργείου είναι όχι μόνο ανακόλουθη, απαράδεκτη και ανεδαφική αλλά προκαλεί ταυτόχρονα μεγάλη σύγχυση παραβλέποντας βασικές έννοιες και θέσεις ορθής διαχείρισης και περιβαλλοντικού σεβασμού.

SVESTONOF

Συνάδελφοι

1. Όπως γνωρίζετε όλοι σας η θηρευτική περίοδος του κάθε θηρεύσιμου είδους, ο αριθμός θηρευσίμων, οι περιοχές θήρευσης και ότι άλλο σχετικό αφορά τη θήρα καθορίζονται κάθε χρόνο μέσα στο καλοκαίρι με σχετική Υπουργική Απόφαση ( Ρυθμιστική), λαμβάνοντας υπ’ όψιν σχετικές μελέτες από έγκυρα Ινστιτούτα μελετών και πανεπιστημιακούς φορείς μετά από εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους ( Απόφαση Συμβουλίου Επικρατείας) και περιγράφουν λεπτομερώς τα προαναφερόμενα στη βάση της επάρκειας της βιωσιμότητας των ειδών, της αναπαραγωγικής περιόδου και εν γένει τις ανάγκες των θηρευσίμων ειδών. Έτσι λοιπόν για τη φετινή κυνηγετική περίοδο η θήρευση του αγριόχοιρου άρχισε στις 15- 9- 2020 και έληξε στις 20- 1- 2021 με μια αλλαγή στον αριθμό ημερήσιας κάρπωσης. Προς τι λοιπόν η παράταση θήρευσης του αφού πρωτίστως γνωρίζουμε ότι διανύεται η αναπαραγωγική περοδος με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο ισχυρισμός ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοση της αφρικανικής πανώλης γι’ αυτό και η εν λόγω παράταση, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι από πέρυσι υπάρχει σχετική πρόβλεψη με τη σύσταση συνεργείων δίωξης ημίαιμων και αγριόχοιρων με τη συνδρομή των κυνηγετικών οργανώσεων υπό την επίβλεψη των κατά τόπους δασικών αρχών

2.Θα πρέπει ακόμη να γνωρίζετε ότι μέχρι και σήμερα απαγορεύεται η μετακίνηση για άσκηση θήρας στους δε παραβάτες επιβάλλονται χρηματικές και διοικητικές κυρώσεις ήτοι πρόστιμο 500 ευρώ και στέρηση της άδειας κυνηγίου για 3 χρόνια.

3.Ο κάθε συνάδελφος κυνηγός με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και με όσα προβλέπονται στη Ρυθμιστική περί θήρας, με ευθύνη των κυνηγετικών συλλόγων ασφαλίζονται υποχρεωτικά έως το τέλος της κυνηγετικής σεζόν ( 28- 2- 2021).

Η ό ποια παράταση της κυνηγετικής περιόδου συνεπάγεται και παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης η οποία δεν προκύπτει από πουθενά με αποτέλεσμα να μην ισχύει η άδεια θήρας.

4. Επίσης θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι η εν λόγω παράταση θήρας θα πρέπει να διεξάγεται χωρίς σκύλο δίωξης, η κυνηγετική παρέα δεν θα ξεπερνά τα τέσσερα άτομα και ταυτόχρονα να υπάρχει και σχετική βεβαίωση από τον οικείο Κυνηγετικό Σύλλογο.

Έχοντας λοιπόν κατά νου όλα τα παραπάνω , με αίσθημα ευθύνης απέναντι σας, με απέραντο σεβασμό στην πανίδα και το περιβάλλον αλλά και στο αγαπημένο μας άθλημα το οποίο συνυπάρχει και ασκείται μέσα από τη βιώσιμη, ορθολογική και διαχειριστική θέση και στάση μας, σας προτρέπουμε να ακυρώσετε με την άρνηση σας τις παραπάνω αποφάσεις φροντίζοντας για το επόμενο διάστημα όλοι μας πλέον στην απρόσκοπτη και αειφόρα συνέχεια της φυσικής διεργασίας.

Απευθυνόμενοι δε στον αρμόδιο Υπουργό θα θέλαμε να λάβει υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω να ανακαλέσει την εν λόγω απόφαση του ικανοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το περί δικαίου κυνηγετικό αίσθημα.

Το Δ.Σ.του Κυνηγετικού Συλλόγου Πρεέβεζας


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ