Αρχική » Grid with Sidebar » Λίμνη Κερκίνη: Νεκροί 50 Αργυροπελεκάνοι από την γρίπη των πτηνών!

Λίμνη Κερκίνη: Νεκροί 50 Αργυροπελεκάνοι από την γρίπη των πτηνών!

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Συναγερμός έχει σημάνει στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης καθώς τον τελευταίο μήνα εντοπίστηκαν συνολικά περισσότεροι από 50 Αργυροπελεκάνοι νεκροί σε διάφορα σημεία της λίμνης.

SVESTONOF

Σε δείγματα που στάλθηκαν στην Διεύθυνση του Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε πως τα νεκρά πουλιά είχαν προσβληθεί από τον ιο της γρίπης των πτηνών και συγκεκριμένα από το στέλεχος Η5Ν8.

Η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε έγγραφο με συστάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που φέρει ημερομηνία 26/3/2021

Σας ενηµερώνουµε πως στις 24 Μαρτίου 2021 ανιχνεύτηκε ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α (H5) σε τρεις αργυροπελεκάνους (Pelecan crispus) που εντοπίστηκαν νεκροί στη λίµνη της Κερκίνης.

Κατά την εργαστηριακή διερεύνηση αποκλείστηκε σε πρώτη φάση η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1, που σύµφωνα µε την απόφαση 2006/563/ΕΚ θα σήµαινε την ανάγκη λήψης µέτρων στα πουλερικά (ζωνοποίηση, περιορισµοί στις µετακινήσεις κλπ). Ωστόσο, το εύρηµα αυτό καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας µας και τον αυξηµένο κίνδυνο µόλυνσης εκτρεφόµενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Επισηµαίνεται πως προβλέπεται, µεταξύ άλλων, η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.):

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση µικρότερη των 2 χιλιοµέτρων από υγροβιότοπους, ποταµούς, λίµνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές

β) σε µη περιφραγµένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας

Ωστόσο, σύµφωνα τις ισχύουσες διατάξεις, εφόσον οι υπηρεσίες των Περιφερειών που ασκούν κτηνιατρικές αρµοδιότητες κρίνουν ότι απαιτείται λήψη αυστηρότερων µέτρων σε περιοχές υψηλού κινδύνου, δύνανται να αυξήσουν την παραπάνω ελάχιστη απόσταση, βάσει συγκεκριµένων κριτηρίων,καλύπτοντας µέχρι και τη συνολική έκταση των Περιφερειακών Ενοτήτων ή των οικείων Περιφερειών.

Σε κάθε περίπτωση, ακόµα και όταν δεν είναι υποχρεωτικός ο εγκλεισµός των πουλερικών, συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους, τουλάχιστον µέχρι τα τέλη Απριλίου.

∆εδοµένης της κρισιµότητας της κατάστασης, κρίνεται επιτακτική η ενηµέρωση πολιτών, πτηνοτρόφων και φορέων µε κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να αντιληφθούν τον κίνδυνο και να προχωρήσουν, αφενός στην εφαρµογή όλων των υποχρεωτικών µέτρων και, αφετέρου, στην υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ µέρους των αρµόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως το αμέσως προσεχές διάστηµα θα προσδιοριστεί επακριβώς ο υπότυπος και η παθογονικότητα του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης έχει ενημερώσει και την ΠΕ Σερρών για την μόλυνση των Αργυροπελεκάνων και τις ενέργειες που έγιναν, ενώ είναι σε επαφή και με άλλους Φορείς Διαχείρισης των Λιμνών Πρεσπών και Καστοριάς όπου υπήρχαν ανάλογα κρούσματα σε Αργυροπελεκάνους. Το ελπιδοφόρο είναι πως δεν βρέθηκαν άλλοι νεκροί πελεκάνοι τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή :https://www.anexartitos.gr/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ