Αρχική » Grid with Sidebar » Λαγός στο…όργωμα

Λαγός στο…όργωμα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Τα μεγάλα κομμάτια από χώμα που αναποδογυρίζει το υνί των μεγάλων αρότρων δημιουργούν έναν τέλειο μικροβιότοπο που εξυπηρετεί τον λαγό για να καλυφθεί ανάμεσα στις σκιές και στα ξερόχορτα. Ακόμη και αν έχει επιπεδοποιηθεί το όργωμα μετά τη σπορά, πάντα θα υπάρχουν τούφες από ξερόχορτα ή μικρές αυλακιές που θα προσφέρουν την απαραίτητη κρυψώνα στον πονηρό αυτιά μας.
 
Σε ένα απέραντο ομοιόμορφα οργωμένο τοπίο κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τη μικρή προεξοχή της ράχης του λαγού, ακόμη και στο επίπεδο σπαρμένο σιταροχώραφο.
 
Ο λαγός το γνωρίζει αυτό καλά και μόλις οι γεωργοί «καθαρίσουν» με το όργωμα τις καλαμιές των χωραφιών, εκεί διαλέγει τις αναπάντεχες χειμωνιάτικες κρυψώνες του.
 
Η οργωμένη ζώνη των χωραφιών είναι μια πολύτιμη κρυψώνα για τον λαγό τον χειμώνα, όμως τις πρώτες μέρες της σποράς και με ξερό καιρό, πριν το χώμα σφίξει με τις βροχές, δεν αποτελεί και την καλύτερη επιλογή
 
Μια μικρή τούφα από ξερόχορτα που δεν έχουν καλυφθεί με το όργωμα, ένας σκληρός σβώλος χώματος που προεξέχει στο χωράφι, μια μικρή αυλακιά στο όργωμα αποτελούν την πολύτιμη κρυψώνα όπου θα χαθεί μέσα στο καφετί φόντο και στις ημερήσιες σκιές η σιλουέτα του πονηρού λαγού.
 
Το να διασχίσει κάποιος ένα οργωμένο χωράφι είναι μια ταλαιπωρία και θα φροντίσουν να την αποφύγουν οι κυνηγοί, τα σκυλιά αλλά και οι άγριοι διώκτες του λαγού.
 
Με το πρώτο φως του ήλιου, που θα ζεστάνει τα οργώματα και θα στεγνώσει την πάχνη, θα εξαφανιστεί και η μυρωδιά των πατημάτων του, που θα φροντίσει κιόλας από πριν να είναι μικρή στην περιοχή του γιατακιάσματος.
 
Ετσι τα σκυλιά μπορούν να χάσουν τον καιρό τους εκεί που βόσκησε και έκανε τα παιχνίδια του, ενώ αυτός θα τα παρακολουθεί μέσα στην ασφαλή οργωμένη περιοχή του.
 
Θα πρέπει να είναι πολύ πονηρά τα λαγόσκυλα για να ανοιχτούν μέσα στα οργώματα ή πολύ τυχερός ο κυνηγός για να κατευθυνθεί στην περιοχή του λαγού, ώστε να τον αναγκάσει να παρατήσει το ασφαλές του καταφύγιο.
 
Tα σκυλιά έπιασαν φρέσκο ντορό, που οδηγούσε μετά τη ζώνη όπου έπαιξε και βόσκησε ο λαγός στην απέραντη θάλασσα των οργωμάτων.
 
Mονότονη ασφάλεια…
 
Στην τελευταία έξοδο όλα τα χωράφια ψηλά στην επίπεδη ράχη είχαν σπαρθεί. Μια απέραντη θάλασσα οργωμένων χωραφιών διακοπτόταν από νησίδες με ξερόχορτα που ήταν τα φυσικά βαθουλώματα των ρεματιών.
 
Μερικά καχεκτικά δενδράκια, λίγα μικρά κέδρα και μικρά βάτα ήταν τα μόνα σημεία που προεξείχαν από το απέραντο καφετί των οργωμάτων.
 
Αν ο λαγός δεν ήταν μέσα στη μονότονη ασφάλεια του οργώματος, τα λιγοστά σημεία που μπορούσε να κρυφτεί διευκόλυναν τα σκυλιά να τον ανακαλύψουν.
 
Τα φρεσκοσπαρμένα χωράφια όμως έφτιαχναν μια ζώνη ελέγχου όπου το παραμικρό πάτημα του λαγού στο μαλακό χώμα θα ήταν αντιληπτό από τον ιχνηλάτη κυνηγό και διευκόλυνε την ομάδα κυνηγών και σκύλων να προχωρήσει στο ξεδιάλυμα του μίτου των ιχνών πριν από το γιατάκιασμα.
 
 
Αφού τα σκυλιά έπιασαν φρέσκο ντορό , που οδηγούσε μετά τη ζώνη όπου έπαιξε και βόσκησε ο λαγός στην απέραντη θάλασσα των οργωμάτων, ξεκαθάρισε το τοπίο και λιγόστεψαν οι εναλλακτικές διαφυγής του πονηρού αυτιά.
 
Μόλις τα σκυλιά ξέκοψαν και μπήκαν μέσα στο όργωμα, ξεκλέφτηκε από μακριά ο λαγός και πήρε πορεία για την ράχη, μακριά από τον κυνηγό που ακολουθούσε τα σκυλιά μέσα στις βαθιές αυλακιές.
 
Ομως από πριν είχε γίνει η σωστή προετοιμασία και οι θέσεις των υπόλοιπων κυνηγών της ομάδας ήταν στα σωστά σημεία.
 
Με το πρώτο τσίριγμα των σκυλιών, καθώς είδαν τον λαγό να χοροπηδά μέσα στο όργωμα, τα καρτέρια στην άκρη της ράχης ήταν ήδη έτοιμα και τον περίμεναν. Επεσε εύκολα με την πρώτη τουφεκιά, μόλις βγήκε έξω από το χωράφι ανάμεσα στα κέδρα.
 
Oργωμένη ζώνη...
 
Είχε φτιάξει το πρόχειρο, αλλά ασφαλές γιατάκι του στη βάση ενός τεράστιου σβώλου χώματος που είχε αναποδογυρίσει το άροτρο του γεωργού. Με πλάτη στον Βορρά και φάτσα στον πρωινό ήλιο, δεν μπορούσε κανείς να αντιληφθεί οπτικά τον λαγό όπως είχε πλαγιάσει μέσα στις σκιές. Μόνο αν πατούσε πάνω του, θα τον ανακάλυπτε.
 
Η οργωμένη ζώνη των χωραφιών είναι μια πολύτιμη κρυψώνα για τον λαγό τον χειμώνα, όμως τις πρώτες μέρες της σποράς και με ξερό καιρό, πριν το χώμα σφίξει με τις βροχές, δεν αποτελεί και την καλύτερη επιλογή, όταν οι ιχνηλάτες κυνηγοί γνωρίζουν καλά την περιοχή και τις συνήθειες του λαγού.
 
Το παραμικρό σημάδι που θα αφήσει στο μαλακό χώμα θα προδώσει τις κινήσεις του και αυτό θα σημάνει το τέλος της ασφαλούς κρυψώνας του.
 
ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΤΣΕΛΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΤΣΕΛΑΣ
 
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ