Αρχική » Grid with Sidebar » Λύκοι ξεκληρίζουν κοπάδια στο Νότιο Πήλιο

Λύκοι ξεκληρίζουν κοπάδια στο Νότιο Πήλιο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Λύκοι έκαναν την εμφάνισή τους στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου και ιδιαίτερα στη Δημοτική Ενότητα Σηπιάδος, ξεκληρίζοντας κοπάδια και σκορπώντας την ανησυχία και το φόβο στις τάξεις των κτηνοτρόφων, οι οποίοι είναι ανάστατοι. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής επίσημες αναφορές από πλευράς Δήμου Νοτίου Πηλίου, τα άγρια ζώα είναι τρία, ενώ κτηνοτρόφοι μιλούν για τρία ζευγάρια. Επισήμως καταγράφονται 22 νεκρά αμνοερίφια σε τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες τριών περιοχών στη Σηπιάδα, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για εμφάνιση των λύκων στην ευρύτερη περιοχή από το Τρίκερι μέχρι τον Κατηγιώργη και την Αργαλαστή. Κλιμάκιο του υποκαταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες στην περιοχή, προκειμένου να καταγράψει τα νεκρά ζώα και να δρομολογήσει αποζημιώσεις για τους πληγέντες κτηνοτρόφους.
 
Σύμφωνα με τα όσα αρμοδίως προκύπτουν από τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, πρόκειται για τρεις λύκους, οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους στην ευρύτερη περιοχή πριν από έναν περίπου μήνα, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται ως πρωτόγνωρο τις τελευταίες δεκαετίες.
 
Ωστόσο, κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους μιλούν για τρία ζευγάρια, ακόμα και για πολύ περισσότερα άγρια ζώα, τα οποία επιτίθενται σε αμνοερίφια για να τραφούν με συνέπεια να ξεκληρίζονται κοπάδια.
 
Προς το παρόν τουλάχιστον παραμένει άγνωστο το πώς έφτασαν οι λύκοι στο Νότιο Πήλιο, με πληροφορίες που προέρχονται από κτηνοτρόφους να αναφέρουν ότι αφέθηκαν ελεύθεροι στην περιοχή από εθελοντική οργάνωση της Βορείου Ελλάδος, η οποία αδυνατούσε να τους συντηρήσει λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κονδυλίων, πληροφορίες που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν από το Δήμο.
 
Στο μεταξύ, κλιμάκιο ειδικών του υποκαταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να καταγράψει τα νεκρά αμνοερίφια και να δρομολογήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων.
 
Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, όπως προκύπτει από το Δήμο Νοτίου Πηλίου, πρόκειται για 22 συνολικά νεκρά αμνοερίφια σε τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες της Σηπιάδος και συγκεκριμένα στις περιοχές Άγιος Αθανάσιος, Χούνες και Χοντρή Άμμος.
 
Βάσει των ίδιων στοιχείων, τα άγρια ζώα επιτίθενται στα κοπάδια προκειμένου να τραφούν τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα, με τους κτηνοτρόφους να αδυνατούν να τα προστατέψουν, καθώς τόσο οι ίδιοι, όσο και τα τσομπανόσκυλα δεν έχουν εμπειρία, διότι πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες άνθρωποι και ζώα έρχονται αντιμέτωποι με λύκους στην ευρύτερη περιοχή της Σηπιάδος.
 
Μαρτυρίες κτηνοτρόφων αναφέρουν ότι οι λύκοι εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή από το Τρίκερι μέχρι και τον Κατηγιώργη, όπου πρόσφατα προσέγγισαν έκταση με άλογα χωρίς, ωστόσο να επιτεθούν μέχρι και την Αργαλαστή.
 
Οι ίδιες μαρτυρίες μιλούν για μεγαλόσωμα ζώα, με την ανησυχία να είναι πλέον έντονη σχετικά με το ενδεχόμενο εμφάνισής τους και μέσα στα χωριά.
 
Κτηνοτρόφοι αναφέρουν ότι οι λύκοι εκτός από τα αμνοερίφια τρέφονται και με μικρά αγριογούρουνα, ενώ η ανησυχία εντείνεται σχετικά με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, αλλά και το χειμώνα που έρχεται και ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία τα άγρια ζώα ζευγαρώσουν και πολλαπλασιαστούν.
 
Στις τάξεις των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής επικρατούν ανησυχία και φόβος, καθώς αδυνατούν να προστατέψουν τα κοπάδια τους. Οι ίδιοι μαζί με τα τσομπανόσκυλα βρίσκονται νύχτα και μέρα δίπλα στα κοπάδια, ωστόσο δεν μπορούν να τα προστατέψουν.
 
Οι κτηνοτρόφοι απευθύνουν έκκληση στους αρμοδίους να παρέμβουν άμεσα, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να αιχμαλωτιστούν οι λύκοι για να σταματήσει το ξεκλήρισμα των κοπαδιών.
 
Παράλληλα, σημειώνουν ότι στόχος τους δεν είναι να σκοτωθούν οι λύκοι, αλλά να αιχμαλωτιστούν, προκειμένου και τα ίδια τα άγρια ζώα να μην αφανιστούν με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, αλλά και τα κοπάδια να σωθούν.
 
«Μετά από πολλές δεκαετίες» επισημαίνει ο αρμόδιος για τη Σηπιάδα αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Θαν. Φλέρης «λύκοι έκαναν πριν από ένα μήνα την εμφάνισή τους στην ευρύτερη περιοχή μας και καθημερινά καταγράφονται επιθέσεις σε κοπάδια κτηνοτροφικών μονάδων. Κτηνοτρόφοι και τσομπανόσκυλα αντιμετωπίζουν πρώτη φορά μια τέτοια κατάσταση και αδυνατούν να προστατεύουν τα κοπάδια. Επιθέσεις από τους λύκους καταγράφονται τόσο το πρωί, όσο και το βράδυ σε αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής μας, με συνέπεια οι κτηνοτρόφοι να είναι ανάστατοι και οι κάτοικοι στα χωριά να ανησυχούν. Κλιμάκιο του υποκαταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες στην περιοχή, προκειμένου να καταγράψει τα νεκρά αμνοερίφια και να δρομολογήσει τις αποζημιώσεις για τους πληγέντες κτηνοτρόφους. Καταγράφηκαν επισήμως 22 νεκρά ζώα σε τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες τριών περιοχών» υπογραμμίζει ο αρμόδιος για τη Σηπιάδα αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου.
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ