Αρχική » Grid with Sidebar » Μαζική εισβολή πευκοκάμπιας στο Σέιχ Σου

Μαζική εισβολή πευκοκάμπιας στο Σέιχ Σου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Σε έξαρση βρίσκεται και φέτος το φαινόμενο εισβολής πιτυοκάμπης (πευκοκάμπια) στο δάσος του Σέιχ Σου.
 
Η έλλειψη ψεκασμών για την καταπολέμηση του εντόμου έχει ως αποτέλεσμα το περιαστικό δάσος να μείνει για άλλη μια χρονιά απροστάτευτο. Όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, το 2015 δεν έγιναν οι απαραίτητοι προληπτικοί ψεκασμοί, ενώ η τελευταία καταπολέμηση του εντόμου έγινε το 2014, σε έκταση 16.000 στρεμμάτων.
 
Η παρουσία της πευκοκάμπιας, που ονομάζεται επίσης λιτανεύουσα ή θαυματοποιός, δεν είναι ασυνήθιστη και αυτό έχει να κάνει με τη μονοτονία, την μονοκαλλιέργεια που επικρατεί στην περιοχή. Όπως εξηγεί ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Θ. Ζάγκας, η κάμπια αυτή σχηματίζει κάποιες λιτανείες, από το δένδρο προς το έδαφος, την άνοιξη, μέχρι να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα.
 
Η διακοπή του κύκλου της λιτανείας αποτελεί μέτρο καταπολέμησης του εντόμου, ενώ οι ψεκασμοί αποτελούν πρόσθετο. Το μυστικό, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ανάμεσα στα πεύκα να παρεμβάλλονται κάποια άλλα είδη που θα διακόψουν τη συνέχεια αυτή. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι τα πεύκα δεν πεθαίνουν από την πευκοκάμπια. Εξαντλούνται ως οργανισμοί, ενώ κάποια από αυτά μπορεί να προσβληθούν δευτερογενώς από άλλη ασθένεια και να νεκρωθούν. Το φαινόμενο είναι αισθητικό και δεν κινδυνεύει το δάσος, επισημαίνει ο κ. Ζάγκας.
 
Αφροδίτη Χρυσοχόου
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ