Αρχική » Grid with Sidebar » Μαχαιρι, τσεκουρι, πριονι

Μαχαιρι, τσεκουρι, πριονι

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Ένας διάσημος συγγραφέας οδηγών επιβίωσης στην άγρια φύση  είπε κάποτε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει στην άγρια φύση με ένα μόνο μαχαίρι, αλλά αν έχει  ένα τσεκούρι μπορεί και να ζήσει σαν βασιλιάς. Αυτό που θα συμπλήρωνα εγώ σαν ένα ακόμη απαραίτητο εργαλείο είναι ένα φορητή πριόνι. Τα έχω και τα τρία στην κυνηγετική τσάντα που έχω μαζί μου σε κάθε κυνήγι. Με αυτά τα τρία εργαλεία μπορείτε να χαράξετε, κόψετε και να πριονίσετε  χωρίς σχεδόν καμία πιθανότητα τραυματισμού από ότι εάν αφήνατε ένα εργαλείο πίσω σας . 

Ξεφλούδισμα 

Από τη στιγμή που έχετε πακετάρει ένα τσεκούρι και ένα πριόνι για τις βαριές δουλειές, το μαχαίρι είναι καλύτερα να το χρησιμοποιήσετε για να ξεφλουδίσετε και να “ξυρίστετε” ξυλάκια.   Τα αποφλοιωμένα  ξυλάκια σκληραίνουν γρήγορα, γίνονται ανθεκτικά και ελαφριά και μπορούν να σχηματιστούν περαιτέρω σε εργαλεία όπως  λόγχες, τόξα και βέλη.  

Ξεφλουδίστε ένα ξυλάκι κρατώντας τη μία άκρη και ακουμπώντας την άλλη σε ένα κούτσουρο. Κρατήστε το μαχαίρι σας ίσια και χτυπήστε μακριά από εσάς κινώντας τον ώμο σας και το σώμα, παρά λυγίζοντας τον αγκώνα. 

Για να “ξυρίσετε” το ξύλο, χρησιμοποιήστε την ίδια τεχνική ,αλλά  κάμψτε ελαφρά τον καρπό σας προς τα έξω στο τέλος του χτυπήματος, γέρνοντας τη λεπίδα έτσι ώστε να δημιουργεί πολύ λεπτές φλούδες από το ξυλάκι. Επαναλάβετε μέχρι να έχετε πολλές λεπτές φλούδες ξύλου για καλό προσάναμμα. 

Πελέκισμα

Το τσεκούρι είναι το πιο ευέλικτο και κρίσιμο εργαλείο για μία κατάσταση επιβίωσης. Είναι, επίσης, και το πιο επικίνδυνο. Ποτέ μην ταλαντεύετε το τσεκούρι σας μέχρι να δείτε ότι μία ενδεχόμενη λάθος τσεκουριά  θα χτυπήσει το έδαφος ή τον κόρμο και όχι το κόκκαλο ή τη σάρκα. Μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες του τσεκουριού είναι το  κλάδεμα ενός πεσμένου δέντρου έτσι ώστε το ξύλο να μπορεί να κοπεί σε μικρούς κορμούς για καυσόξυλα (τα κλαδιά του πεύκου κάνουν επίσης εξαιρετικό καταφύγιο). Ψιλοκόψτε τα κλαδιά προς την κατεύθυνση στην οποία αναπτύσσονται, συνήθως προς την κορυφή του δέντρου. Για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί σταθείτε  στην αθέατη πλευρά του δέντρου από τα κλαδιά που κόβετε. Κρατήστε το τσεκούρι καθώς ταλαντεύεται μακριά από τα πόδια σας και χρησιμοποιήστε τον κορμό ως προφυλακτήρα. 

Κοπή σε καυσόξυλα

Το πριόνι είναι η πιο εύθραυστη από τις λεπίδες, αλλά είναι τo ασφαλέστερο εργαλείο και τίποτα δε συγκρίνεται με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα του για την κοπή των  κορμών σε καυσόξυλα.  Όσο μακρύτερο το χτύπημα, τόσο γρηγορότερη η δουλειά, για αυτό επιλέξτε το μεγαλύτερο πριόνι που μπορείτε άνετα να κουβαλήσετε. 

Για να αποφευχθεί το δέσιμο της λεπίδας στην κοπή, σηκώστε το ένα άκρο του κορμού πάνω σε ένα αντικείμενο, όπως ένα βράχο ή έναν άλλον κορμό, και κόψτε στην ανασηκωμένη άκρη έτσι ώστε το βάρος του κορμού να ανοίξει την εγκοπή και όχι να την κλείσει.  Αφήστε το βάρος του πριονιού να κάνει την περισσότερη δουλειά, και χρησιμοποιήστε ολόκληρη τη λεπίδα πριονιού. Ένα μακρύ πριόνισμα αξίζει όσο τρία μικρότερα και απαιτεί  λιγότερη προσπάθεια.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ