Αρχική » Grid with Sidebar » Μετά την Ισπανία και η Γαλλία επιτρέπει το κυνήγι των λύκων

Μετά την Ισπανία και η Γαλλία επιτρέπει το κυνήγι των λύκων

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Η γαλλική κυβέρνηση, την Πέμπτη, έδωσε το πράσινο φως για τον έλεγχο των πληθυσμών των λύκων σε ορεινές περιοχές όπου τα κοπάδια των κτηνοτρόφων βρίσκονται υπό μόνιμη επίθεση.
 
Πάνω από 8.000 κτηνοτροφικά ζώα, κυρίως πρόβατα, σκοτώθηκαν από επιθέσεις λύκων τον περασμένο χρόνο – κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας.
 
Οι αγρότες λένε ότι οι ηλεκτροφόροι φράκτες και τα τρομακτικά τσομπανόσκυλα είναι αναποτελεσματικά μέτρα προστασίας απέναντι στους πανούργους θηρευτές και απαιτούν να αυξηθεί το όριο κάρπωσης πέρα από τα 40 αρπακτικά που ορίζει ο νόμος αυτή την στιγμή.
 
Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για τη αφαίρεση μέχρι και 40 λύκων μέχρι τον Ιούλιο του 2018 – ποσοστό που παραμένει αμετάβλητο από το 2016/2017 – και αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το 10% του πληθυσμού λύκου της Γαλλίας.
 
Όταν θα έχουν σκοτωθεί 32 λύκοι – συνήθως κατά τη διάρκεια οργανωμένων κυνηγιών – θα επιτρέπεται στους αγρότες να πυροβολούν λύκο για να ματαιώσουν μια επικείμενη επίθεση ή να τερματίσουν μια επίθεση η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
 
Σε τέτοιες περιπτώσεις επιτρέπεται να σκοτωθούν ακόμα 8 λύκοι ώστε να συμπληρωθεί το όριο των 40 ζώων.
 
Ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων ζήτησαν να σταματήσουν οι έλεγχοι του πληθυσμού του λύκου, λέγοντας ότι οι προειδοποιητικές βολές θα αρκούσαν για να τρομάξουν τα πεινασμένα αρπακτικά ζώα.
 
Ο υπουργός Οικολογίας Nicolas Hulot δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των λύκων, ενός προστατευόμενου είδους στην Ευρώπη και της προστασίας του ζωικού κεφαλαίου
 
Ωστόσο, οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν αγωνιστεί να συμβιβάσουν τις ανταγωνιστικές απαιτήσεις δυο διαφορετικών λόμπι, αυτών που υπερασπίζονται τον λύκο (από την ασφάλεια του σαλονιού τους, χωρίς να απειλούνται από το αρπακτικό) και των κτηνοτρόφων που βιώνουν την σκληρή καθημερινότητα στο πετσί τους.
 
Μετά την εξάλειψή τους στη δεκαετία του 1930 οι λύκοι πέρασαν στη Γαλλία από την Ιταλία τη δεκαετία του 1990 και τώρα έχουν εξαπλωθεί σε 30 από τις 101 “επαρχίες” ή διοικητικές περιοχές  της Γαλλίας .
 
του Αλέξανδρου Παλαιολόγου
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ