Αρχική » Grid with Sidebar » Μεταναστευση & Αιολικα Παρκα

Μεταναστευση & Αιολικα Παρκα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Μελέτη του Βρετανικού Οργανισμού Έρευνας Τροφίμων και Περιβάλλοντος (FERA) ανακάλυψε πως οι Άγριες Χήνες της Βρετανίας, αναγκάζονται να τροποποιούν τις μεταναστευτικές τους οδούς λόγω της εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων.

Με την παρακολούθηση της μετανάστευσης των πουλιών του είδους Anser brachyrynchus για πάνω από τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν τις αλλαγές στις οδούς μετανάστευσής τους, εξαιτίας της εγκατάστασης δύο  αιολικών πάρκων στην αρχική και επί αιώνες ακολουθούμενη οδό μετανάστευσής τους. Τα ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το είδος αυτό της χήνας,  αναγνωρίζει τουλάχιστον, τα αιολικά πάρκα ως απειλή και τα πουλιά μεταβάλλουν τις πτήσεις τους για να αποφύγουν τις λεπίδες των ανεμογεννητριών. Τα ευρήματα της επιστημονικής αυτής έρευνας έχουν δημοσιευθεί στην “Εφημερίδα της Εφαρμοσμένης Οικολογίας“.

Οι ερευνητές επί τέσσερα τουλάχιστον χρόνια παρακολουθούσαν και κατέγραφαν χρησιμοποιώντας ραντάρ, τις μεταναστευτικές κινήσεις πάνω από 40.000 άγριων χηνών. Η ομάδα άρχισε να παρακολουθεί τη διαδρομή της πτήσης των χηνών κατά τα πρώτα στάδια της κατασκευής των δύο αιολικών πάρκων, το 2007, όταν οι ανεμογεννήτριες ήταν ακόμη στο στάδιο της θεμελίωσής τους. Επειδή οι χήνες έχουν σχετικά περιορισμένη ευελιξία κατά την πτήση και μεταναστεύουν συχνά τη νύχτα, η απειλή της σύγκρουσης με ανεμογεννήτριες θεωρήθηκε να είναι ουσιαστική.

Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες μεταβάλλουν τον συνολικό αριθμό των πτηνών που διαχειμάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και επηρεάζει και τις οδούς μετανάστευσής των, η έρευνα κατέγραψε την σαφή αλλαγή της συμπεριφοράς των πτηνών λόγω της δημιουργίας των δύο αιολικών πάρκων. 

Καταγράφηκαν συγκεκριμένες αλλαγές της πορείας πτήσης των χηνών: 

-Μέχρι το 2010, το ποσοστό των κοπαδιών χήνας που άλλαξαν την κύρια μεταναστευτική τους οδό ώστε να πετούν έξω από την περιοχή των αιολικών πάρκων είχε αυξηθεί από 52% έως 81%.

-Και το 90% εκείνων που εξακολουθούσαν να πετούν “μέσα” στους τομείς των αιολικών πάρκων, επίσης εντοπίσθηκαν να έχουν αλλάξει την πτήση τους ώστε να πετούν ψηλότερα από ότι συνήθως και πάνω από τις ανεμογεννήτριες, αποφεύγοντας έτσι συγκρούσεις με τις περιστρεφόμενες λεπίδες.

Ο δρ. Lucy Wright  από τον Βρετανικό Οργανισμό για την Ορνιθολογία, βασιζόμενος στα στοιχεία της μελέτης επισημαίνει πως αν και οι χήνες ήταν γνωστές για την ικανότητά τους να εντοπίζουν δυνητικώς επικίνδυνες δομές σε ανοιχτό περιβάλλον και να μεταβάλλουν τις πτήσεις τους, ο βαθμός στον οποίο θα απέφευγαν εμπόδια όπως είναι τα αιολικά πάρκα δεν ήταν γνωστός πριν από αυτή τη μελέτη. Άλλα πουλιά όμως δεν έχουν τις ικανότητες της Χήνας.

Και αν οι χήνες αλλάζουν τις μεταναστευτικές τους οδούς για να αποφύγουν τα αιολικά πάρκα, δεκάδες άλλα είδη που δεν μπορούν να το κάνουν αυτόκαταλήγουν να σφαγιάζονται από τις λεπίδες των ανεμογεννητριών.Αλλά ακόμη κι αν μπορούσαν να αποφύγουν τις ανεμογεννήτριες όπως οι χήνες, πόσο πολύ επηρεάζονται από την αλλαγή της οδού της μετανάστευσής τους; «Χρειάζεται πολλές έρευνες να γίνουν και πλέον δεν έχουμε πολύ χρόνο.

Ειδικότερα, πρέπει να καταλάβουμε πώς συμπεριφέρονται τα πουλιά πολύ περισσότερο τώρα που σχεδόν σε όλη την Ευρώπη αναπτύσσονται σχέδια για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά που δεν γνωρίζουμε και συνέπειες που ίσως δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε.» επισημαίνει ο δρ. Lucy Wright. 

 

Πηγές

BBC News – Science & Environment.

Journal of Applied Ecology.

British Trust for Ornithology.

Ανασημοσίευση από το blog KONSTANTINOSDAVANELOS.BLOGSPOT.GR

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ