Αρχική » Grid with Sidebar » Με δόλωμα… σπανακόπιτα απομάκρυναν αγέλη αγριογούρουνων

Με δόλωμα… σπανακόπιτα απομάκρυναν αγέλη αγριογούρουνων

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Τα ζώα είχαν εξοικειωθεί με τους κατοίκους που επί μήνες τους τάιζαν αρτοσκευάσματα.
 
Η 11μελής οικογένεια αγριογούρουνων είχε εγκατασταθεί εδώ και καιρό σε αστική περιοχή, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Η μάνα με τα 8 μικρά της και άλλα δύο νεαρά άτομα κινούνταν καθημερινά μέσα στο Άλσος Ανάληψης, πολύ κοντά σε σπίτια και δύο ξενοδοχεία και είχαν αποκτήσει εξοικείωση με τους ανθρώπους που τα τάιζαν με λαχανικά, αλλά και αρτοσκευάσματα. Τα συνήθισαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε όταν οργανώθηκε η επιχείρηση για τη σύλληψη και την απομάκρυνσή τους, χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί μια …σπανακόπιτα ως δόλωμα για να πλησιάσουν στα κλουβιά των ανθρώπων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης!
 
«Βάλαμε αρχικά ένα καλαμπόκι, μια τροφή που αρέσει πολύ στα αγριογούρουνα, για να τα προσελκύσουμε, αλλά κοιτούσαν αδιάφορα. Όταν πήραμε τη σπανακόπιτα από γειτονικό αρτοπωλείο ήρθαν αμέσως, επειδή είχαν συνηθίσει να τρώνε τέτοιου είδους τροφές», είπε στο ethnos.gr δασολόγος – περιβαλλοντολόγος της Κ.Ο.ΜΑ.-Θ., Κυριάκος Σκορδάς.
 
Η παρουσία των 11 αγριογούρουνων στην περιοχή αποτελούσε πρόβλημα που εγκυμονούσε κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Όπως είπε ο κ.Σκορδάς, στο άλσος όπου είχαν εγκατασταθεί ασκούνται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι κάνοντας τζόκινκ. Επιπλέον, οι αγριόχοιροι κινούνταν και πάνω στον δρόμο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά επίθεσης σε σκύλους και σε ανθρώπους που τα συνοδεύουν.
 
Η επιχείρηση απομάκρυνσης έγινε με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κατ΄ εφαρμογή υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έπειτα από τεχνική σύσκεψη που έγινε για την οργάνωσή της, με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, εκπροσώπων δασικών υπηρεσιών και της Κ.Ο.ΜΑ.-Θ.
 
Για την σύλληψη των ζώων χρησιμοποιήθηκαν ειδικές παγίδες σύλληψης, οι οποίες έχουν κατασχεθεί στο παρελθόν από την Κυνηγετική Ομοσπονδία στα χέρια λαθροθήρων. Δασολόγοι και ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, μαζί με δασοφύλακες συνέλαβαν τους 11 αγριόχοιρους στη διάρκεια της πολυήμερης επιχείρησης, που συντονίστηκε από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή και του Δήμου Πανοράματος. Τα ζώα μεταφέρθηκαν σε ορεινή περιοχή γειτονικού νομού, όπου απελευθερώθηκαν.
 
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αγριόχοιρων από κατοικημένη περιοχή, αυτή τη φορά σε χωριό της Δράμας.
 
ΕΘΝΟΣ

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ