Αρχική iHunt.gr Με ποιο τροπο οι Φινλανδοι διατηρουν τους υγροτοπους

Με ποιο τροπο οι Φινλανδοι διατηρουν τους υγροτοπους

από iHunt Team
kuva_4_kotilainen

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Οι Φινλανδοί κυνηγοί συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα LIFE που βασίζεται σε εταιρικές σχέσεις με σκοπό την αποκατάσταση μεγάλων περιοχών αποτελούμενων από υδροβιότοπους.
 
Οι Φινλανδικοί υγρότοποι παρέχουν βασικές περιοχές αναπαραγωγής για πολλά είδη αποδημητικών πτηνών, ιδιαίτερα των υδρόβιων πτηνών, και ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ορνιθοπανίδα και γενικώς για τους πληθυσμούς των υδρόβιων πτηνών.
 
Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα εκτιμάται ότι περίπου 4.000 λίμνες και κατ ‘εκτίμηση 5,7 εκατομμύρια εκτάρια υγροτόπων έχουν χαθεί λόγω της αποξήρανσης για τη γεωργία και τη δασοκομία στη Φινλανδία.
 
Αμέτρητα συμλέγματα μικρών υγροτόπων και εκτάσεις με νερό μέσα στα δάση έχουν επίσης χαθεί. Ως αποτέλεσμα, οικολογικές συνδέσεις μεταξύ υγροτόπων εξαφανίστηκαν και τα είδη δεν μπορούν πλέον να μετακινούνται από τη μία περιοχή στην άλλη, επιταχύνοντας την απώλειας της βιοποικιλότητας.
 
Το έργο LIFE “Kotiseutukosteikko Ζωή / Επιστροφή Αγροτικής Υγροτόπων Ζωής» (LIFE09 NAT / FI / 000563) είναι ένα πενταετές σχέδιο (2010-2015) με σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο και καλή αρχή για τη μελλοντική διατήρηση των οικοτόπων, την αποκατάσταση και την εκ νέου δημιουργία, ενώ είναι σύμφωνα με την Εθνική στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα της Φινλανδίας για το 2006-2016 και του προγράμματος Forest βιοποικιλότητα για Νότια Φινλανδία 2008-2016. Πρακτικά μιλώντας, ένα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι η δημιουργία δοκιμαστικών υγροτόπων σε 15 θηραματικά διαχειριζόμενες περιφέρειες, για να αυξηθεί η βιοποικιλότητα και να παρέχουν ενδιαίτημα για τα υδρόβια πτηνά.
 
Το έργο έχει ως στόχο να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις περιφερειακές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Φινλανδικού Κυνηγετικού Συλλόγου, προκειμένου να προωθήσει το ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των υγροτόπων και την αναδημιουργία και την ανάπτυξη της συνεργασίας των δημόσιων φορέων. Τα άλλα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι: 
 
  •  Σημαντική αύξηση των αναπαραγωγικών ζευγαριών των υδρόβιων πτηνών και των νεοσσών τους στις επιλεγμένες περιοχές .
  • Αυξημένη κίνητρα, τις δεξιότητες και τη συνεργασία του τοπικού πληθυσμού και των περιφερειακών αρχών για τη διατήρηση των υγροτόπων, την αποκατάσταση και αναδημιουργία.
 
28 τοις εκατό της συνολικής επιφάνειας της Φινλανδίας είναι ιδιόκτητες, κυρίως από τους κυνηγούς που έχουν θεμελιώδη γνώση της σημασίας ενδιαιτήματα για την άγρια πανίδα και τη βιοποικιλότητα. Αυτό δημιουργεί ένα εξαιρετικό πλαίσιο για τους γαιοκτήμονες να εργαστούν εθελοντικά για τους στόχους διατήρησης και αποκατάστασης.
 
Γαιοκτήμονες, συνήθως κυνηγοί, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους διαχειριστές του έργου, εάν είναι πρόθυμοι να αποκατασταθεί η μη παραγωγική περιοχή τους για να δημιουργήσουν υδροβιότοπο. Σε γενικές γραμμές, το κύριο κίνητρο είναι να έχουν περισσότερες δυνατότητες για το κυνήγι των υδρόβιων πτηνών. Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες δεν κυνηγούν στους “δικούς” τους υγρότοπους και προτιμούν τη διατήρηση κατάλληλων θέσεων φωλεοποίησης ή ανάπαυσης για τα υδρόβια πτηνά. Η εργασία με τους κυνηγούς στον τομέα πεδίου παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα:
 
Οι κυνηγοί έχουν μια μακρά παράδοση εθελοντικής εργασίας σε κυνηγετικούς συλλόγους, αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος της υλοποίησης και της διαχείρισης. Οι κυνηγοί μπορούν να παρέχουν την υποστήριξη της κοινότητας.
 
Οι κυνηγοί παρακολουθούν τους πληθυσμούς υδρόβιων πτηνών με την μέθοδο της εθνικής ετήσιας καταμέτρησης που διοργανώθηκε από το Φινλανδικό ινστιτούτο Θήρας και αλιείας και το φινλανδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
 
Οι ντόπιοι κυνηγοί διεξάγουν δραστηριότητες παρακολούθησης σε περίπου 30 υγροτόπους όλων των 48 χώρων του Life + Επιστροφή Αγροτικής Υγροτόπων. Οι κυνηγοί που έχουν δεσμευτεί στην αποκατάσταση υγροτόπων διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη των χωροκατακτητικών αρπακτικών ζώων όπως το ρακούν και το αμερικάνικο μινκ . Οι κυνηγοί συμμετέχουν επίσης σε προγράμματα εκπαίδευσης. Πολλοί κυνηγοί ήθελαν και παρουσιάσαν περήφανοι τους υγρότοπους τους, στον τοπικό πληθυσμό, στις αρχές και γενικως σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τους υγρότοπους.
 
Πηγή : FACE
 
Απόδοση στα Ελληνικά Αλέξανδρος Παλαιολόγος – iHunt.gr

SVESTONOF


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα