Αρχική » Grid with Sidebar » Μια χηνα για τα χριστουγεννα

Μια χηνα για τα χριστουγεννα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Εαν θέλετε να ευχαριστήσετε τους καλεσμένους σας τα χριστούγεννα και να τους αποδείξετε πόσο καλός κυνηγός είστε, προλαβαίνετε να πάτε στον Έβρο ή όπου αλλού μπορείτε να πάτε για να κυνηγήσετε χήνες και πάπιες. Και αφού με το καλό γυρίσετε φορτωμένος με θηράματα δοκιμάστε τη συνταγή, ισπανικής προέλευσης, που δημοσιεύουμε που είναι Χήνα γεμιστή με μήλα και δαμάσκηνα. Εάν δεν μπορέσετε να θηρεύσετε χήνα μην σας απασχολεί καθόλου. Και με αγριόπαπιες ή και με γαλοπούλα μπορείτε να έχετε παρόμοιο γευστικό αποτέλεσμα.

Συστατικά:

• 1 χήνα (3 κιλά)
• 3 μήλα πλυμένα και κομμένα σε τέταρτα
• 150 γρ δαμάσκηνα
• 1 κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο, κομμένο σε τέταρτα
• 150 γρ αποφλοιωμένα φουντούκια (προαιρετικά)
• θυμάρι και δεντρολίβανο
• αλάτι και πιπέρι
• νερό
• 2 γαρύφαλλα
• 2 φύλλα δάφνης
• 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

Εκτέλεση βήμα προς βήμα:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 º C

2. Καθαρίζουμε τη χήνα. Βάζουμε τα εντόσθια (συκώτι, νεφρά, λαιμό) σε μια κατσαρόλα με νερό – 3/4 λίτρου – με ένα φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα  και το σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες.

3. Κόβουμε τα μήλα και τα κρεμμύδια και αφαιρούμε τη φλούδα από τα δαμάσκηνα. Ψιλοκόβουμε τα φουντούκια, τα αναμειγνύουμε με τα κρεμμύδια, τα  δαμάσκηνα και τα  μήλα και γεμίζουμε  τη χήνα με αυτό το μίγμα. Βάζουμε, επίσης, μερικά κλωναράκια θυμάρι και δεντρολίβανο

4. Βάζουμε σε ένα ψηλό ταψί ενάμισι ποτήρι νερό, τα γαρύφαλλα και το άλλο φύλλο δάφνης. Στη συνέχεια τοποθετούμε τη σχάρα στο ταψί και πάνω σε αυτή τη χήνα  με το στήθος προς τα κάτω. Προσθέτουμε  αλάτι και πιπέρι πάνω από όλα και τρυπάμε με ένα πηρούνι τη χήνα  πολλές φορές σε διάφορα σημεία (αυτό βοηθάει να βγει το λίπος)

5. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για μία ώρα και μισή και στη συνέχεια τη βγάζουμε και την αναποδογυρίζουμε, τη ραντίζουμε με το ζωμό από το ταψί και την αφήνουμε για ψήσιμο για ακόμη μιάμιση ώρα.  

6. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα. Όταν η χήνα ψηθεί, τη βγάζουμε έξω και τη βάζουμε σε άλλο σκεύος για να ξεκουραστεί. Παίρνουμε δύο κουταλιές της σούπας από το ζωμό που έχει πέσει στο ταψί και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι με δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι και κάνουμε μία πάστα χωρίς σβώλους. Προσθέτουμε και το ζωμό από τα βρασμένα εντόσθια που κρατούν τους χυμούς της χήνας. Ανακατεύουμε καθόλη τη διάρκεια. Μπορούμε, αν θέλουμε να προσθέσουμε λίγο κόκκινο, γλυκό κρασί στη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε θυμάρι ή δεντρολίβανο για γεύση.

7. Σερβίρετε σε πιάτα με τη γέμιση και τη σάλτσα χωριστά. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με πολλά πιάτα, όπως ρύζι, πατάτες ή γλυκοπατάτες βραστές ή ψητές, , λάχανο τουρσί και λαχανάκια Βρυξελλών.

Καλή σας όρεξη!!!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ