Αρχική » Grid with Sidebar » Μυκητας ξεραινει τα πλατανια στη Νεδα

Μυκητας ξεραινει τα πλατανια στη Νεδα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

 

SVESTONOF

Ενας παραδεισένιος τόπος, το οικοσύστημα της Νέδας, του θηλυκού ποταμού που χωρίζει τη Μεσσηνία και την Ηλεία, κινδυνεύει να μείνει χωρίς πλατάνια από τον μύκητα του μεταχρωματικού έλκους, έναν τύπο καρκίνου που ξεραίνει τα πλατάνια. Ηδη έχουν ξεραθεί δύο πλατάνια, ένα μικρό και ένα μεγάλο, στην κολυμπήθρα του μεγάλου καταρράκτη.

 

Ο επικίνδυνος μύκητας απειλεί να απογυμνώσει το παραδεισένιο οικοσύστημα της Νέδας

 

Η ασθένεια μεταδίδεται πανεύκολα, γι’ αυτό και έχει πάρει χαρακτηριστικά επιδημίας σε μερικές περιπτώσεις. Ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, Γιώργος Σωτηρόπουλος, σε δηλώσεις του στο «Εθνος», σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό τα δέντρα να έχουν ξεραθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, κάτι όμως που για να επιβεβαιωθεί 100% πρέπει να γίνει η σχετική ανάλυση στο εργαστήριο. Οπως τόνισε, η Μεσσηνία και ειδικότερα περιοχές στο κέντρο και στα δυτικά του Νομού είναι από τις πρώτες που επλήγησαν από τον συγκεκριμένο μύκητα.

 

Δεν υπάρχει φάρμακο
 

Φάρμακο για την αντιμετώπισή του δεν υπάρχει και η λύση ώστε να μη μεταδίδεται η ασθένεια από ένα μολυσμένο πλατάνι στα επόμενα, είναι η εκρίζωσή του και το κάψιμό του. Τέτοιο πράγμα όμως είναι αδύνατο να γίνει, γιατί στην Ελλάδα τα πλατάνια είναι βασικό είδος της χλωρίδας και φύονται παντού.

Ο μύκητας μεταδίδεται από ένα άρρωστο δέντρο σε ένα άλλο είτε μέσα από το νερό είτε με εργαλεία και αγροτικά μηχανήματα. Γι’ αυτό και με ρυθμιστική απαγορευτική διάταξη των δασικών υπηρεσιών έχει απαγορευτεί η πραγματοποίηση εργασιών σε πλατάνια με μηχανήματα που προηγουμένως δεν έχουν απολυμανθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης επιβάλλεται πλέον και κατά την εκτέλεση διαφόρων δημόσιων έργων.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ από το ethnos.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ