Αρχική » Grid with Sidebar » Νίκη των στελεχών των Οικολόγων Πράσινων που μηνύθηκαν από την ΚΟΜΑΘ.

Νίκη των στελεχών των Οικολόγων Πράσινων που μηνύθηκαν από την ΚΟΜΑΘ.

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Αθωωτικό το αποτέλεσμα της χθεσινής δίκης στην Κοζάνη για τα δύο στελέχη των Οικολόγων Πράσινων που κατηγορούνταν από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και δύο ομοσπονδιακούς θηροφύλακές της για συκοφαντική δυσφήμιση της ομοσπονδιακής θηροφυλακής, 
 
Όλα άρχισαν στις 18 Ιανουαρίου 2012 όταν ο Ομοσπονδιακός θηροφύλακας της Φλώρινας δέχθηκε μια κλήση για περιστατικό λαθροθηρίας στη ζώνη 3 του καταφυγίου των Πρεσπών. Ο θηροφύλακας την ώρα που δέχθηκε την κλήση βρισκόταν περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά στην περιοχή της Κρυσταλλοπηγής. Η καταγγελία έκανε λόγο για λαθροθήρα σε πλήρως χιονισμένο τόπο μέσα σε καταφύγιο. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περιοχή υπήρχε δασικός υπάλληλος και ένας εργαζόμενος στον φορέα διαχείρισης εθνικού δρυμού Πρεσπών οι οποίοι δεν είχαν διαπιστώσει κάποια παράβαση γιατί εάν διαπιστώσει παράβαση έπρεπε ο δασικός υπάλληλος να επέμβει.
 
Όταν έφτασαν ο θηροφύλακας μαζί με τον θηροφύλακα του ΚΣ Φλώρινας δεν διαπίστωσαν κάποια παράβαση. Το μέρος δεν ήταν πλήρως χιονισμένο και το μόνο που είδαν ήταν σημάδια από σύρσιμο και γδάρσιμο αγριόχοιρου σε σημείο όμως που επιτρεπόταν το κυνήγι.
 
Επιπλέον καθ’οδόν προς το σημείο οι δύο θηροφύλακες συνάντησαν τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών ο οποίος δεν είχε γνώση του υποτιθέμενου συμβάντος.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν ανακοίνωση και μεταξύ άλλων ανέφεραν : “Να ελεγχθεί η απουσία της Θηροφυλακής, η οποία αν και ειδοποιήθηκε δεν επενέβη. Έχουμε επανειλημμένα θέσει το πρόβλημα της δομής αυτής της Υπηρεσίας που συχνά συγκαλύπτει αντί να ελέγχει τους παράνομους κυνηγούς”.
 
Ο τότε πρόεδρος της ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ κ. Γιάννης Πολυχρόνης και δυο θηροφύλακες αποφάσισαν να κάνουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από κοινού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση κατά της κας. Βασιλικής Νάκου και του κ. Λάζαρου Τσικριτζή που υπέγραφαν την ανακοίνωση (η πρώτη ως συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας του κόμματος για το Περιβάλλον και ο δεύτερος ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτ. Μακεδονίας).
 
Τελικά μετά από δυο αναβολές, η μήνυση εκδικάστηκε την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 στο Πρωτοδικείο Κοζάνης.
 
Συνήγοροι των εναγόμενων ο Πρόεδρος των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο κ. Νίκος Τσιμπουκάκης και από πλευράς ΣΤ’ΚΟΜΑΘ η κα. Σοφία Μαϊλιάνη. Μάρτυρες υπεράσπισης Η Κα. Σοφία Μαϊλιάνη ζήτησε αναβολή γιατί ο μάρτυρας υπεράσπισης δεν μπορούσε να παραστεί αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο .
 
Τελικά μετά από τέσσερις περίπου ώρες που διήρκεσε η εκδίκαση, ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων αποδεχόμενος την ένσταση δικαιολογημένου ενδιαφέροντος των συνηγόρων, αλλά και αποδεχόμενος ότι δεν υπάρχει ούτε αντικειμενική ούτε υποκειμενική υπόσταση συκοφαντικής δυσφήμισης, δυσφήμισης και εξύβρισης.
Ο εισαγγελέας δέχτηκε επίσης ότι στην επίδικη ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων υπάρχουν δύο σκέλη, όπου: στο πρώτο υπήρχε το αίτημα να ελεγχθεί η απουσία της θηροφυλακής, η οποία – αν και ειδοποιήθηκε – δεν επενέβη, και στο δεύτερο ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι έθιγαν το πρόβλημα της δομής της θηροφυλακής που συχνά «συγκαλύπτει» αντί να ελέγχει τους παράνομους κυνηγούς.
 
Δέχτηκε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να προσωποποιείται η ευθύνη σε δύο συγκεκριμένα πρόσωπα για μια ανακοίνωση πολιτικού κόμματος, το οποίο έχει από το καταστατικό του σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.
«Πρόκειται για μια απόφαση με πανελλαδική πολιτική σημασία, δεδομένου ότι η ΚΟΜΑΘ επιδίωξε να ποινικοποιήσει το δικαίωμα και την υποχρέωση που έχει ένα πολιτικό κόμμα να διατυπώνει ελεύθερα την κριτική του σε θέματα του δημόσιου βίου και να στηλιτεύει τη λειτουργία μια υπηρεσίας, όπως η θηροφυλακή» δήλωσε ο εκ των συνηγόρων και πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Και συνέχισε: «Παρουσιάσαμε και την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν σε ερώτησή μας, όπου – μεταξύ άλλων – ζητά την ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης σε προστατευόμενες περιοχές μεγάλης διεθνούς σημασίας όπως το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Είναι λογικό η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ να δημιουργήσει ένα ενιαίο σώμα φύλαξης με δημόσιο χαρακτήρα και αναβαθμισμένο το ρόλο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών».
 
Ο γγ της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ κ. Πολυχρόνης μιλώντας στο ihunt τόνισε ότι πριν γίνει η μήνυση κλήθηκε ο θηροφύλακας να δώσει αναφορά για το τι έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2012 και μετά από εξέτασή του στο ΔΣ στης Ομοσπονδίας αποφασίστηκε ότι πρέπει να γίνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό για την κυνηγετική οικογένεια παρά την εξαιρετική δουλειά της κας. Μαϊλιάνη και των στελεχών της ΣΤ’ΚΟΜΑΘ.
 
Είναι φανερό ότι η δίκη πήρε πολιτικό χαρακτήρα και ο κ. Τρεμόπουλος “έστειλε” μήνυμα στον κ. Τσιρώνη. Το κυνήγι κινδυνεύει και αυτό είναι ορατό από τις δηλώσεις του κ. Τρεμόπουλου που μην ξεχνάμε ότι είναι Πρόεδρος των Οικολόγων Πράσινων και ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης ανήκει σε αυτό το κόμμα.
 
 
Συντακτική Ομάδα iHunt.gr

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ