Αρχική » Grid with Sidebar » Οδηγοι προσοχη στα τσακαλια

Οδηγοι προσοχη στα τσακαλια

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Την προσοχή των οδηγών για τη διέλευση τσακαλιών και άλλων άγριων ζώων εφιστά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας καθώς έχει διαπιστώσει ότι ο αριθμός των νεκρών τσακαλιών ολοένα αυξάνεται, γεγονός που οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα των διερχόμενων οδηγών.

Στα πλαίσια των προγραμμάτων παρακολούθησης, προστασίας και διατήρησης της άγριας πανίδας και χλωρίδας του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Φορέας Διαχείρισης έχει προβεί στην τοποθέτηση πινακίδων για την διέλευση τσακαλιών, αλλά και γενικότερα άγριων ζώων, δράση που χρηματοδοτήθηκε από τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου για το 2012. Σύμφωνα άλλωστε με σχετική ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης, οι θέσεις εντοπισμού των νεκρών ζώων φανερώνουν ότι οι μετακινήσεις τους λαμβάνουν μέρος σε εκτάσεις με ανθρωπογενή χαρακτήρα των οποίων η φυσική συνέχεια διακόπτεται από ασφαλτοστρωμένους δρόμους με αυξημένη κίνηση τροχοφόρων.

 

 

Το τσακάλι είναι ένα παμφάγο ζώο με μεγάλη οικολογική σημασία η οποία έχει άμεση σχέση με τον άνθρωπο. Είναι, εκτός των άλλων και πτωματοφάγο και συνεπώς «καθαρίζει» την ύπαιθρο από νεκρά ζώα που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Επίσης τρέφεται και με είδη ζώων που προκαλούν ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες και έτσι αποτρέπει την υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών. Η ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Νέστου και της λίμνης Βιστωνίδας αποτελεί σημαντικό βιότοπο για το τσακάλι όπου έχουν καταγραφεί από την WWF Ελλάς 53 ομάδες των 4-6 ατόμων, με την τοπική πυκνότητα του πληθυσμού του να είναι μεγαλύτερη από 3 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το είδος δεν κινδυνεύει καθώς ο πληθυσμός του εμφανίζει σημαντική μείωση στην Ελλάδα.

Πηγή : Perifereianews.com

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ