Αρχική » Grid with Sidebar » Οικολογική καταστροφή και στη λίμνη Αλυκή από διάνοιξη καναλιού

Οικολογική καταστροφή και στη λίμνη Αλυκή από διάνοιξη καναλιού

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Χιλιάδες νεκρά καβούρια και κεφαλόπουλα είναι η αποκαρδιωτική εικόνα που αντικρίζει όποιος επισκέπτεται αυτές τις μέρες την προστατευόμενη λίμνη της Αλυκής στη Λήμνο.
 
Η μεγαλύτερη φυσική αλυκή της Ελλάδας μετατράπηκε σε λιμνοθάλασσα με την αυθαίρετη παρέμβαση του Δήμου Λήμνου που πριν από 1,5 χρόνο άνοιξε κανάλι και τη συνέδεσε με το Αιγαίο για να προστατεύσει από πλημμύρα τις αγροτικές καλλιέργειες. Η περιοχή θυμίζει νεκροταφείο θαλάσσιας ζωής και σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις η θλιβερή της εικόνα αποτελεί τεκμήριο της σοβαρής διατάραξης της οικολογικής της ισορροπίας που έχει ήδη συντελεστεί, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές συνέπειες.
 
Η λίμνη Αλυκή, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Λήμνου, αποτελεί σημαντικό καταφύγιο αναπαραγωγής, διαχείμασης και ανεφοδιασμού για πολλά είδη ορνιθοπανίδας, κυρίως φοινικόπτερων (φλαμίνγκο). Εδώ ζει η μικρή καφεκόκκινη γαρίδα Artemia salina, με την οποία τρέφονται τα φλαμίνγκο και οφείλουν σ’ αυτό το χαρακτηριστικό τους ροζ χρώμα. Τώρα διατυπώνονται φόβοι για πιθανή εξάλειψη του είδους, όπως και άλλων ειδών, λόγω της διατάραξης του οικοσυστήματος και της αλλαγής της αλατότητας του νερού που επήλθε από την ανταλλαγή του βρόχινου με το θαλασσινό νερό. Ενδεικτικό είναι πως για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι η αλυκή δεν έβγαλε αλάτι.
 
Η αυθαίρετη παρέμβαση συνεργείων του Δήμου Λήμνου έγινε στις αρχές του 2015, όταν λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων η στάθμη της λίμνης Αλυκής ανέβηκε και πλημμύρισε γεωργικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις γύρω από αυτές.
 
Κάτω από την πίεση των αγροτών, που ζητούσαν άμεση παρέμβαση, ο δήμος διέθεσε βαριά σκαπτικά μηχανήματα (γκρέιντερ) με τα οποία άνοιξε ένα κανάλι με φάρδος που έφτασε τα 30 μέτρα, προκειμένου να εκτονωθεί η πλημμύρα και να κατευθυνθεί το νερό προς τη θάλασσα. «Είναι μια περιοχή NATURA ειδικής προστασίας και απαγορεύεται να πλησιάσει όχι γκρέιντερ αλλά ούτε ΙΧ αυτοκίνητο.
 
Αυθαίρετη παρέμβαση
 
Η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο με τα πόδια, από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου» σημειώνει στο «Εθνος» ο Γιώργος Κότσαλης, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος «Ανεμόεσσα», διευκρινίζοντας πως η παρέμβαση του δήμου έγινε εντελώς αυθαίρετα και παράνομα. Οπως ήταν φυσικό, η ροή του νερού ήταν αμφίδρομη και η θάλασσα «εισέβαλε» μέσω του καναλιού στη λίμνη, μετατρέποντάς τη σε λιμνοθάλασσα. Μαζί με το θαλασσινό νερό εισέβαλαν και μεγάλες ποσότητες ψαριών και καβουριών, που εγκλωβίστηκαν στη λίμνη και άρχισαν να πεθαίνουν μαζικά το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία ανέβηκε, τα νερά άρχισαν να υποχωρούν και μειώθηκε το οξυγόνο. Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος που έκανε επιτόπια αυτοψία τον Οκτώβριο του 2015 εισηγήθηκε την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Στον δήμο επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ εκκρεμεί και η ποινική διαδικασία.
 
Ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, παραδέχτηκε την αυθαιρεσία και δήλωσε πως η δημοτική αρχή αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι έγινε στον βαθμό που της αναλογεί, μιλώντας ωστόσο για αναστρέψιμη κατάσταση.
 
«Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε πρόθεση να προκαλέσουμε οικολογική καταστροφή, αλλά κάναμε την παρέμβαση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς να πάρουμε την απαιτούμενη άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση» είπε στο «Εθνος» Τον χειμώνα που πέρασε, με την Αλυκή να είναι λιμνοθάλασσα, έχοντας αμφίδρομη επικοινωνία με το Αιγαίο, εμφανίστηκαν στην περιοχή φλαμίνγκο και άλλα είδη ορνιθοπανίδας. Στο διάστημα που ακολούθησε, το κανάλι έκλεισε με φυσικό τρόπο και η επικοινωνία διακόπηκε. Τα θαλάσσια είδη εγκλωβίστηκαν στη λίμνη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο μαζικός τους θάνατος φέτος το καλοκαίρι.
 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ