Αρχική » Grid with Sidebar » Οι αγριόχοιροι επί της οθόνης

Οι αγριόχοιροι επί της οθόνης

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Εχετε σκεφτεί ποτέ πόσα δευτερόλεπτα χρειάζονται για να στοχεύσετε με επιτυχία ένα αγριογούρουνο που τρέχει; Η προσκόπευση με μονόβολο απαιτεί ειδικές γνώσεις και εμπειρία που είναι αδύνατον να τις αποκτήσει κάποιος στις πρώτες του παγάνες.
 
Πόσοι αγριόχοιροι χάνονται άραγε κάθε χρόνο τραυματισμένοι μέσα στα πυκνά, από κακή σκόπευση ή άγνοια των σημείων καταβολής του συγκεκριμένου θηράματος; Στην υπόλοιπη Ευρώπη, που σέβονται το θήραμα αλλά και τον κυνηγό, πρώτος στόχος είναι η πλήρης εκπαίδευση στη χρήση του όπλου, στη γνώση των δυνατοτήτων του φυσιγγίου και στη σωστή σκόπευση.
 
Λύση στο υψηλό κόστος των φυσιγγίων για την εκπαίδευση έδωσε η τεχνολογία με τους προσομοιωτές οθόνης, όπου ο κυνηγός έρχεται αντιμέτωπος με όλα τα πιθανά σενάρια εμφάνισης των αγριόχοιρων, με το δικό του όπλο.
 
 
Παράλληλα γίνεται πραγματική εκπαίδευση στη χρήση του όπλου, αφού τόσο ο θόρυβος όσο και η ανάκρουση είναι πραγματικές και μόνοι οι βολίδες είναι… κινηματογραφικές. Εννοείται ότι μιλάμε για ραβδωτά όπλα, όπου γίνεται παράλληλα ορθή χρήση της διόπτρας του όπλου.
 
Τέτοια σκοπευτήρια κινηματογράφους διαθέτει πλέον όλη η Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι μόνο τα παλιά κράτη-μέλη (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, κ.λπ.) αλλά και η… Λιθουανία ακόμη!
 
Οι οθόνες αυτών των σκοπευτηρίων εμφανίζουν με προβολή το σενάριο που έχει επιλέξει ο κυνηγός στον υπολογιστή, ενώ μετά τις βολές εμφανίζονται στην οθόνη πάντα το αποτέλεσμα και τα σημεία του ζώου που επλήγησαν, ώστε ο κυνηγός να διορθώσει τα λάθη του.
 
Εμπειρία & γνώση
 
Οι κυνηγοί εκπαιδεύονται εύκολα με το ραβδωτό όπλο.
 
Η απόσταση των βολών ρυθμίζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κυνηγού, αφού η οθόνη μετακινείται μπροστά ή πίσω!
 
Η τεχνολογία αυτών των σκοπευτηρίων-κινηματογράφων δεν είναι νέα, αφού είχε χρησιμοποιηθεί επίσημα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τα οφέλη είναι πρώτα απ’ όλα η πλήρης εκπαίδευση του κυνηγού, η απόκτηση εμπειρίας στη χρήση του όπλου και στην ταχύτητα ετοιμότητάς του, καθώς και η άμεση καταβολή του θηράματος με σκόπευση σε καίρια σημεία.
 
Ειδικές αφίσες μαθαίνουν στους κυνηγούς τα σημεία άμεσης καταβολής του θηράματος.
 
Επιπλέον, τα φυσίγγια της CINESHOT (έτσι λέγονται τα ειδικά πυρομαχικά) στοιχίζουν μόνο 12 ευρώ το κουτί των 10, αντί για 60-80 ευρώ που κοστίζουν τα πραγματικά.
 
Τέτοιου είδους σκοπευτήρια-κινηματογράφοι θα έπρεπε όχι απλά να επιτρέπονται αλλά να επιβάλλονται και στους Ελληνες γουρουνοκυνηγούς, για την απόκτηση εμπειρίας στη χρήση μονόβολων στα λειόκαννά τους.
 
Το κόστος κατασκευής δεν είναι απαγορευτικό, αφού δεν ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, χρήματα που μπορούν να αποσβεσθούν εύκολα από τους σοβαρούς κυνηγούς-επισκέπτες που θα το χρησιμοποιούν για εκπαίδευση.
 
Ονειρο απατηλό, βέβαια, αφού κάποιοι… τρομαγμένοι αξιωματικοί μαζί με τους ιθύνοντες της παράξενης -τουλάχιστον- απαγόρευσης των ιδιωτικών σκοπευτηρίων αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο σκοπευτήριο ως πιθανή «γιάφκα τρομοκρατών».
 
Αντώνης Μπληζιώτης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αντώνης Μπληζιώτης
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ