Αρχική » Grid with Sidebar » Οι εκλογές στην ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ ας ανοίξουν τον δρόμο της ανανέωσης των Κυνηγετικών Οργανώσεων

Οι εκλογές στην ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ ας ανοίξουν τον δρόμο της ανανέωσης των Κυνηγετικών Οργανώσεων

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Σε όποιο στέκι κυνηγών και αν βρεθεί κανείς η κουβέντα ,πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούν οι κυβερνητικές κινήσεις για το μέλλον του κυνηγιού, θα αφορά και την ανανέωση προσώπων αλλά και νοοτροπίας στις ηγεσίες των κυνηγών.
 
Το παράδοξο της  θλιβερής ιστορίας του κυνηγιού είναι ότι οι κουβέντες αυτές γίνονται εδώ και χρόνια , με το ίδιο πάντα περιεχόμενο. Και με  το ίδιο αποτέλεσμα. Μηδέν. Όλοι συμφωνούν και αρκετοί  υπερθεματίζουν μάλιστα, ότι η ανανέωση είναι αναγκαία για το καλό του κυνηγιού. Κανείς δεν βρίσκεται να διαφωνεί και μάλιστα μερικοί αγωνιστές εκλέγονται κιόλας σε συμβούλια συλλόγων με το πιασιάρικο αυτό σύνθημα.
 
Πως καταφέρνουμε όμως και ενώ όλοι οι κυνηγοί θέλουμε την ανανέωση, αυτή η ριμάδα δεν έρχεται ποτέ; Το πώς γίνεται τελικά και όλη η ορμή της ανανέωσης εξαντλείται σε διακηρύξεις υποψηφίων , άντε και σε καμιά εκλογή, τυχαία ή λόγω συγκυριών, κάποιου συμβουλίου κυνηγετικού  συλλόγου ή συμβούλου είναι η εξαίρεση που τονίζει τον κανόνα. 
 
Οι μετέπειτα εκλογές στις δευτεροβάθμιες κυνηγετικές οργανώσεις σηματοδοτούν την ίδια αξιοζήλευτη και επίμονη άρνηση αλλαγών, εκτός ελάχιστων μεμονωμένων περιπτώσεων. Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλο τα ίδια μένουν, που έλεγε και ο τραγουδοποιός. Τι στο διάολο γίνεται, τους ψεκάζουν όλους τους εκλέκτορες , παλιούς και νέους , και δεν αλλάζει τίποτε στην σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων; Εκτός και αν κάνουν οικονομίες στα σφραγιδάκια των προέδρων, ίσως έχουν δίκιο τελικά , άντε τώρα εν μέσω κρίσης να βγάζεις καινούργια σφραγιδάκια. Οικονομίες κλίμακας, σημαντικές,  που ίσως να μπορούν να αντισταθμίσουν τις ενδεχόμενες περικοπές δαπανών του επιστημονικού προσωπικού .
 
Σε μερικές πάντως από της οργανώσεις , όπως η πάλαια ποτέ κραταιά ΚΟΜΑΘ, που αποτελούσε κάποτε το διαμάντι του στέμματος των κυνηγετικών οργανώσεων, η εναλλαγή προέδρων και γραμματέων εναλλάξ, αποτελεί ένα  βολικό και μοναδικό  σχήμα αλλαγής και ανανέωσης. Που είσαι Δέλλιο να τους καμαρώσεις. 
 
Η Ομοσπονδία που,  σε πείσμα των καιρών και της νοοτροπίας , προχώρησε πρώτη στην οργάνωση ενός μηχανισμού  με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, έφτασε σήμερα σε σημείο να θέτει ως στόχο την αποδυνάμωση του μόνου στοιχείου που μπορεί να κάνει την διαφορά από μια απλή συνδικαλιστική οργάνωση. Που να ήξερε ο Πρόεδρος Δέλλιος  (με κεφαλαίο Πί) που θα έφταναν την ΚΟΜΑΘ οι μετέπειτα πρόεδροι, που θέλουν και να επανεκλεγούν κιόλας ,για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Ενώ είναι ένα βήμα πρό του γκρεμού της οικονομικής καταστροφής η Ομοσπονδία που διοικούν, όπως οι ίδιοι παραδόξως επισημαίνουν. Ωραία προοπτική. Να τους αναθέσουν  λοιπόν  οι εκλέκτορες να κάνουν και το επόμενο βήμα μπροστά;
 
Μετά τον Πρόεδρο Δέλλιο , η πορεία της ΚΟΜΑΘ μόνο ανοδική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ένας τέτοιος χαρισματικός πρόεδρος θα μπορούσε να είναι και ισόβιος χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα στερούνταν η ομοσπονδία την ανανέωση και την δημιουργία. Δεν είναι μόνο τα πρόσωπα που σηματοδοτούν ή απαγορεύουν την ανανέωση και τις αλλαγές. Θα μπορούσε ένας πρόεδρος να έχει πολυετή θητεία και συγχρόνως να ανανεώνει τις δομές και τη λειτουργία των θεσμών, παραδείγματα υπάρχουν με παρόμοιες πρακτικές.
 
Αυτή την περίοδο διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη συμβουλίου στην ΚΟΜΑΘ. Άραγε θα δούμε κάποια ψήγματα ανανέωσης; Μερικής έστω, ας μην είμαστε υπερβολικά φιλόδοξοι. Μπορεί να υπάρξει άραγε κάποια νέα φωνή μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο ή όλα τα ωραία λόγια περί ανανέωσης  θα πρέπει να πνιγούν στο βάλτο μιας λιμνάζουσας και αρρωστημένης μονιμότητας , απόλυτα προβλέψιμης και ελεγχόμενης, με κάθε σιγουριά και χωρίς επιφύλαξη.
 
Επιτέλους δεν μπορεί να εκλεγεί και κάποιος καινούργιος στο Συμβούλιο βρε παιδιά; Τόσοι υποψήφιοι υπάρχουν αυτή τη φορά. Ένας, μόνο, έτσι για το καλό, για το δικό σας καλό περισσότερο, αν δεν το έχετε αντιληφθεί.
 
Ρίξτε μια πέτρα επιτέλους στα λιμνάζοντα νερά , να αναταραχθούν λίγο. Να κινηθούν , να γίνουν κάποια ρεύματα και ας σβήσουν στην πορεία. Γιατί διαφορετικά τα μόνο ρεύματα στα στάσιμα νερά της εξουσίας ,είναι όσα κινούνται υπογείως στο βυθό και στη λάσπη, για να πνίξουν ότι προσπαθεί να κινηθεί και να βγεί στην επιφάνεια.
 
Επιτέλους ας δούμε μια κίνηση ανανέωσης στις επερχόμενες εκλογές της ΚΟΜΑΘ. Οι εκλέκτορες-πρόεδροι  που αντιπροσωπεύουν τους Κυνηγετικούς Συλλόγους , έκαναν οι περισσότεροι λόγο για την αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής ανανέωσης στις εκλογές των συλλόγων τους. Ήρθε η ώρα να κάνουν πράξη τα λόγια και τις προθέσεις τους, διαφορετικά ας σταματήσουν τουλάχιστον να διακηρύττουν ότι μάχονται για την ανανέωση. 
 
Ας αρχίσει από την Ομοσπονδία αυτή η διαδικασία της  Ανανέωσης στο χώρο του κυνηγιού. Προσώπων και ιδεών. Ας μπολιαστεί και με λίγο νέο αίμα ,το σχεδόν  αιώνιο, του οργανισμού αυτού.
 
Οι αλλαγές δεν είναι εύκολη υπόθεση , όμως όλοι οι πρόεδροι των Συλλόγων εκλέχτηκαν για τα δύσκολα. Και την εποχή αυτή το κυνήγι περνάει τη δυσκολότερη φάση. Το χειρότερο από όλα θα είναι να προσπαθήσουμε  ως κυνηγοί, με  νύχια και με δόντια, με υποσχέσεις και απειλές, με κατηγορίες και με λασπολογίες να αποφύγουμε την ελάχιστη έστω αλλαγή και ανανέωση στις διοικητικές δομές μας.
 
Για το καλό του κυνηγιού επιβάλλεται  να δοκιμάσουμε επιτέλους την εναλλακτική  της ανανέωσης και αλλαγής  νοοτροπίας. Δεν έχουμε και πολλές ευκαιρίες ακόμη . Αυτό φωνάζουν όλοι οι κυνηγοί σε καφενεία και στο ιντερνέτ, αυτό διακηρύττουν παραδόξως και σχεδόν όλα τα μέλη της ΚΟΜΑΘ στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους.«Να μπεί και κανένας καινούργιος επιτέλους» .Θα το κάνουν πράξη τώρα που έχουν την κατάσταση στα χέρια τους;
 
Ιδού η ευκαιρία, ιδού οι υποψήφιοι , ιδού και οι εκλογές.
 
Οι εκλέκτορες και αντιπρόσωποι των κυνηγών έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Αναμένομεν.
 
Le Chasseur
 
 
 
 
 
 
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ