Αρχική » Grid with Sidebar » Οι κυνηγοί μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο απώλειας ακοής

Οι κυνηγοί μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο απώλειας ακοής

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Το κυνήγι και η σκοποβολή είναι δημοφιλή χόμπι, αλλά για αυτούς που κυνηγούν χωρίς προστασία ακοής, θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή τους. Ενώ στο πεδίο βολής οι σκοπευτές είναι συνήθως σε μια σειρά φορώντας ωτοασπίδες, έξω στο δάσος είναι διαφορετική περίπτωση. Οι περισσότεροι κυνηγοί πιστεύουν ότι ένας πυροβολισμός δε θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά και κυνηγούν χωρίς να προστατεύουν τα αυτιά τους, ώστε να μπορούν να ακούσουν τους διακριτικούς ήχους των ζώων που πλησιάζουν. Αυτό είναι μεγάλο λάθος.

SVESTONOF

Όλα σχετικά με τα ντεσιμπέλ

Οι θόρυβοι ταξινομούνται βάσει των επιπέδων ντεσιμπέλ (dB). Ενώ πράγματα όπως η κανονική συζήτηση ή η μουσική υπόκρουση βρίσκονται σε ασφαλείς αποστάσεις, οι ήχοι άνω των 85dB θεωρούνται επικίνδυνα για τη ακοή σας. Τα πράγματα όπως η κίνηση στην πόλη και οι χορτοκοπτικές μηχανές είναι περίπου 100Db, ενώ μια σειρήνα ασθενοφόρου, ένα κομπρεσέρ ή μια δυνατή ροκ συναυλία είναι περίπου 120dB. Ακόμη και μερικά λεπτά σε αυτή την ένταση θα προκαλέσουν βλάβη και οι ειδικοί ακοής προτείνουν να φοράτε προστατευτικά ακοής.

Τώρα ας μιλήσουμε για πυροβολισμούς. Ένας απλός πυροβολισμός είναι πάνω από 140dB. Έχει την ίδια ένταση με το να στέκεσαι δίπλα σε ένα κινητήρα τζετ πρόκειται να απογειωθεί. Για παράδειγμα ένα τουφέκι 22 χιλιοστών παράγει ήχους 140dB και τα τουφέκια μεγαλύτερου μεγέθους παράγουν ήχους πάνω από 170dB. Σε αυτά τα επίπεδα, ένας μόνο πυροβολισμός είναι αρκετός για να προκαλέσει σοβαρές και μόνιμες βλάβες σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Η Kristen Monroe, κυνηγός και συντάκτης της εφημερίδας Outdoor News , ξέρει πόσο βλαβερά είναι τα πυροβόλα όπλα στην ακοή σας. Έχει πάθει ρήξη στο τύμπανο του αυτιού 2 φορές και τώρα παλεύει με τις εμβοές ή με μόνιμο κουδούνισμα στα αυτιά της. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας πυροβολισμός. Και για αυτούς που κυνηγούν με φίλους ο κίνδυνοι αυξάνονται καθώς πολλοί εκκωφαντικοί πυροβολισμοί θα ακουστούν γύρω σας ταυτόχρονα βλάπτοντας περαιτέρω τα αυτιά σας.

Μελετώντας την απώλεια ακοής στους κυνηγούς

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν εξέτασε αρκετές χιλιάδες άνδρες άνω των 40 που κυνηγούν κάθε εποχή. Διαπίστωσαν ότι οι κυνηγοί ήταν πιο πιθανό να έχουν απώλεια ακοής υψηλής συχνότητας και ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 7% για κάθε πενταετία που κυνηγούσαν. Όσοι έχουν απώλεια ακοής υψηλής συχνότητας δυσκολεύονται να ακούνε μερικά σύμφωνα. Συχνά θα σκέφτονται ότι οι άλλοι μουρμουρίζουν και δεν ελέγχουν την ακοή τους, αφού δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν απώλεια ακοής.

Από το σύνολο των ανδρών που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη, μόνο το 5% ανέφερε ότι φορούσε προστατευτικά ακοής κάποιες φορές. Το 95% ανέφερε ότι κυνηγούσαν χωρίς προστασία στα αυτιά.

Πώς να προστατεύσετε την ακοή σας

Ως κυνηγοί, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ωτοασπίδες αφρού που καλύπτουν όλους τους ήχους γύρω σας. Οι ωτοασπίδες θα μειώσουν τους ήχους που προσπαθείτε να ακούσετε, όπως των φτερών των πάπιων ή το κλαδί που έσπασε από ένα ελάφι. Ωστόσο η άγνοια του κινδύνου της απώλειας ακοής δεν είναι η λύση. Μόλις συμβεί η βλάβη στο εσωτερικό του αυτιού σας, δεν μπορεί να ανατραπεί.

Φορέστε Προστασία Ακοής: Η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της απώλειας ακοής είναι τα προστατευτικά ακοής. Από τις ωτοασπίδες αφρού μέχρι τα κορυφαία προστατευτικά ακοής, μην βγείτε στο δάσος χωρίς να τα λάβετε υπόψιν σας. Οι κυνηγοί αγαπούν την ενεργητική ή ψηφιακή προστασία ακοής. Tα υψηλής τεχνολογίας προστατευτικά ακουστικά ή οι ωτοασπίδες μειώνουν τους επικίνδυνους ήχους αλλά επιτρέπουν στους ήπιους ή μέτριους ήχους να εισέρχονται φυσιολογικά στο αυτί. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τα φοράτε κατά τη διάρκεια συνομιλίας, όταν κάνετε ένα διάλειμμα από τους πυροβολισμούς ή όταν ακούτε το ελάφι να κάνει θόρυβο.

Μην τα βγάζετε: Επειδή δεν εκτίθεστε σε ένα πυροβολισμό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να μειώσετε την προστασία του αυτιού. Εξακολουθείτε να μένετε προστατευμένοι αν κάποιος κοντά σας πυροβολεί. Αν κυνηγάτε με μια ομάδα ή περιμένετε τη σειρά σας στο πεδίο βολής, θα πρέπει να φοράτε προστασία ακοής. Ακόμα κι αν δεν πυροβολείτε εσείς, εξακολουθείτε να εκτίθεστε σε ήχους υψηλού κινδύνου.

Κάντε ένα διάλειμμα: Ακόμη και όταν φοράτε προστασία ακοής, τα αυτιά σας χρειάζονται μια ευκαιρία για ξεκούραση. Κάντε ένα διάλειμμα μεταξύ των γύρων για να αποσυμπιέσετε τα αυτιά σας. Αυτό προλαμβάνει τη δημιουργία πίεσης στα αυτιά και μπορεί να αποτρέψει προσωρινές ή μόνιμες βλάβες και να τα προστατεύσει από τις εμβοές.

Περιμένοντας σιωπηλά για το κυνήγι είναι μόνο η μισή αλήθεια. Μην ξεχνάτε τον εκκωφαντικό ήχο του πυροβολισμού ακριβώς δίπλα στο αυτί σας. Είναι αρκετά δυνατός για να προκαλέσει στιγμιαία και μόνιμη βλάβη με μία μόνο βολή. Μην το αφήσετε να σας συμβεί. Επωφεληθείτε από την ποιότητα της προστασίας της ακοής και βεβαιωθείτε ότι θα μπορείτε να ακούτε όλους τους όμορφους ήχους της φύσης.

Ενημερωθείτε για τις νέες ωτοασπίδες κυνηγών και σκοπευτών και προστατέψτε την ακοή σας από τους πυροβολισμούς.

Πηγές: myhearingcenters.com


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ