Αρχική » Grid with Sidebar » Οι κυνηγοι της Αμαλιαδας

Οι κυνηγοι της Αμαλιαδας

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Ενας σύλλογος με μεγάλη ιστορία είναι αυτός της Αμαλιάδας αφού ιδρύθηκε το 1932 και θεωρείται από τους παλαιότερους στη χώρα μας, με τη σύγχρονη μορφή του να διαμορφώνεται το 1976.
 
Σήμερα, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμαλιάδας εκδίδει περισσότερες από 1.000 άδειες τον χρόνο αν και πριν από λίγα χρόνια είχε φτάσει να θεωρεί περισσότερες από 1.700 άδειες !!!
 
Ομως, η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας επηρέασε και τον Κυνηγετικό Σύλλογο της Αμαλιάδας όπως άλλωστε και τους περισσότερους Κυνηγετικούς Συλλόγους της χώρας.
 
Μεγάλο είναι το έργο του Συλλόγου στο κομμάτι της θηροφύλαξης. Μάλιστα ο Σύλλογος έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του, παρά την οικονομική κρίση αφού εκτός του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα Γεώργιο Λάττα απασχολεί ιδίοις δαπάνοις και ένα δικό του θηροφύλακα τον Θοδωρή Θεοδωρακόπουλο.
 
Ετσι οι περιπολίες είναι συνεχόμενες και αποδεικνύεται με στοιχεία ότι έχουν βοηθήσει στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας αφού τα κρούσματα κάθε χρόνο όλο και λιγοστεύουν.
 
Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαλιάδας υπηρετούσε ο άτυχος ομοσπονδιακός θηροφύλακας Θοδωρής Παπασπυρόπουλος που σκοτώθηκε από τα πυρά λαθροθήρα πριν από μερικά χρόνια.
 
Tο εκτροφείο
 
Το εκτροφείο του Συλλόγου ιδρύθηκε το 1996 με πολλή αγάπη αλλά και μεράκι από τα μέλη του του συλλόγου. Εχει έκταση 14 στρέμματα και διαθέτει 4 κλωβούς υποδοχής και προσαρμογής για 300 έως 500 φασιανούς και 300 ορτύκια, ενώ έχει κατασκευαστεί και ένα εκτροφείο λαγών που μπορεί να φιλοξενήσει 50 ζευγάρια. Επίσης, στον χώρο του εκτροφείου υπάρχουν δυο ελάφια τα οποία είναι χορηγία ενός μέλους του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας.
 
 
Κλωβός προσαρμογής των φασιανών.
 
Επιπλέον, έχει περιφραχτεί μια έκταση ενός περίπου στρέμματος μέσα στον χώρο του εκτροφείου όπου τοποθετούνται οι λαγοί περίπου 30 ημέρες πριν από την απελευθέρωσή τους ώστε να προσαρμοστούν στο φυσικό περιβάλλον ώστε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας η απελευθέρωσή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λαγοί που απελευθερώνονται είναι ηλικίας περίπου 3,5-4 μηνών προκειμένου να κατορθώσουν να προσαρμοστούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον. Το χώρο του εκτροφείου επισκέπτονται την άνοιξη και το φθινόπωρο αρκετά σχολεία ενώ οι άνθρωποι του συλλόγου βρίσκουν την ευκαιρία να μιλήσουν στα μικρά παιδιά για την εκτροφή των θηραμάτων, αλλά και για το κυνήγι γενικότερα.
 
Πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν θα ήταν δυνατόν να συντηρηθεί και να λειτουργήσει το εκτροφείο του συλλόγου (ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια) χωρίς την προσωπική εργασία του προέδρου κ. Κώστα Μουσά αλλά και του θηροφύλακα Θοδωρή Θεοδωρακόπουλου, οι οποίοι περνούν αρκετές ώρες της μέρας στο εκτροφείο και μάλιστα αφιλοκερδώς.
 
 
Το εκτροφείο λαγών.
 
Απελευθερώσεις
 
Κάθε χρόνο γίνονται απελευθερώσεις φασιανών και λαγών, πάντα με τη βοήθεια του επιστημονικού επιτελείου της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου αλλά και τη συνεργασία του Δασαρχείου της Αμαλιάδας.
 
Ετσι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμαλιάδας καταθέτει ετησίως την ανάλογη μελέτη (που συντάσσεται με τη βοήθεια της Γ’ ΚΟΠ) στο Δασαρχείο Αμαλιάδας και αφού εγκριθεί, ο σύλλογος προχωράει στην απελευθέρωση των θηραμάτων.
 
 
Ο θηροφύλακας Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος και ο πρόεδρος Κώστας Μουσάς τοποθετούν ετικέτα σε λαγό που πρόκειται να απελευθερωθεί.
 
Οι λαγοί που απελευθερώνονται προέρχονται από το εκτροφείο του συλλόγου, ενώ οι φασιανοί από το εκτροφείο της Γ’ ΚΟΠ, αλλά και από το κρατικό εκτροφείο του Δασαρχείου Αμαλιάδας. Φέτος, ο Σύλλογος απελευθέρωσε 400 φασιανούς αλλά και 34 λαγούς σε διάφορες περιοχές ευθύνης του όπως: Γαστούνη, Παλαιοχώρι, Σαβάλια, Μαραθιά, Κάμπος, Λαγανά, Σούλι, Εφύρα, Βελανίδι, Οινόη κτλ.
 
Παρούσα ήταν η προϊσταμένη Θήρας του Δασαρχείου Αμαλιάδας Μάρθα Τζουανοπούλου, καθώς και μέλη του Συλλόγου από διάφορες περιοχές. Μάλιστα, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμαλιάδας δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ένας απελευθερωμένος θηλυκός φασιανός που είχε «πιαστεί» να κλωσάει τα αβγά. Αντίστοιχες αναφορές από παρόμοια περιστατικά γίνονται όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό. Ο φασιανός αυτός προέρχεται από απελευθέρωση πριν από αρκετούς μήνες και είναι σίγουρα ένα δείγμα της δουλειάς των ανθρώπων του Συλλόγου.
 
 
Αριστερά ο πρόεδρος Κώστας Μουσάς και δεξιά ο γενικός γραμματέας Βαγγέλης Χριστοφόρου. 
 
Εκπαιδευτικοί αγώνες
 
Τον Ιούλιο ο Κυνηγετικός Σύλλογος διοργάνωσε ένα διπλό σκοπευτικό αγώνα στο σκοπευτήριο του Αθλητικού Σκοπευτικού Ομίλου Ζαχάρως στο Κολύρι του Ν. Ηλείας.
 
Ο αγώνας ήταν διπλός αφού υπήρχε αγώνας με μονόβολα σε κινούμενο στόχο αγριόχοιρου και αγώνας sporting. Συνέπεια της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε ο αγώνας ήταν να επαναληφθεί στις αρχές Αυγούστου.
 
Τέλος, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμαλιάδας έχει λάβει μέρος σε αρκετές αναδασώσεις ενώ έχει οργανώσει και δικές του. Παράλληλα, συμμετέχει σε όλες τις κατασβέσεις πυρκαγιών που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ φέτος, συντάχθηκε και μνημόνιο συνεργασίας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής.
Ιδιόκτητα γραφεία
 
Τη φετινή χρονιά πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο ετών για τον σύλλογο της Αμαλιάδας, αφού εγκαταστάθηκε σε ιδιόκτητα γραφεία, τα οποία βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τα παλιά και έχουν συνολική επιφάνεια περίπου 150τ.μ. Πρόκειται για μια επένδυση, η οποία, αναλογιζόμενοι πολλές παραμέτρους, είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να γίνει αποδεικνύοντας και τη σωστή διαχείριση των χρημάτων που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια από τη διοίκηση του συλλόγου. Στο νέο χώρο με πρωτοβουλία του Πρόεδρου κ. Κώστα Μουσά θα πραγματοποιούνται και σεμινάρια για τους νέους κυνηγούς που επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση άδειας θήρας.
 
Παράλληλα θα είναι ένας χώρος συγκέντρωσης των κυνηγών, πραγματοποίησης των γενικών συνελεύσεων και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.
 
Κλείνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον δραστήριους κυνηγετικούς συλλόγους της χώρας μας, κάτι που αποδεικνύεται και από τους επαίνους που έχουν δώσει τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και η Γ΄ ΚΟ.Π. για το φιλοθηραματικό και φιλοπεριβαλλοντικό του έργο. Οπότε όλοι οι κυνηγοί της περιοχής θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο του συλλόγου όπως κάνουν τόσα χρόνια, αν θέλουμε να μιλάμε για τη συνέχιση του κυνηγιού στον τόπο αυτό.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ