Αρχική » Grid with Sidebar » Οι λύκοι απειλή για σπάνιες φυλές ζώων στη Ροδόπη

Οι λύκοι απειλή για σπάνιες φυλές ζώων στη Ροδόπη

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
«Η ελληνική βραχυκέφαλη φυλή (βοοειδή) σχεδόν χάθηκε. Ήταν μια φυλή που είχε μάθει να ζει στην περιοχή. Ήταν ανθεκτική σε πάρα πολλά νοσήματα. Μπορεί να ήταν μειωμένη η παραγωγή που έδινε, αλλά θα μπορούσε να βελτιωθεί γεννητικά και να συνεχίσει να υπάρχει. » δηλώνει ο κτηνίατρος κ. Μουμίν Αϊδίν σημειώνοντας ότι έχει αντικατασταθεί πια και έχει χαθεί. «Η ποιότητα των προϊόντων της, κρέας, γάλα, ήταν εξαιρετική»!
 
Απώλειες σημειώνονται και στον πληθυσμό των προβάτων, καθώς χάθηκε, όπως, λέει η «Σερραϊκή φυλή», όπως και η «Θρακιώτικη φυλή». «Ακόμη και το «Χιώτικο» χάνουμε το παιχνίδι. Έχουν ζήτηση κάποιες άλλες ξένες, ευρωπαϊκές φυλές. Κατά πόσο θα μπορέσουν να προσαρμοστούν, όμως στο περιβάλλον της περιοχής, θα μας το δείξει ο χρόνος» δηλώνει ο έμπειρος κτηνίατρος και σημειώνει. «Μπορεί να είναι πιο βελτιωμένα, να έχουν καλύτερη παραγωγή στο γάλα και στο κρέας, αλλά κι εμείς, το «Χιωτικό», για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να το βελτιώσουμε».
 
Τι σημαίνει αυτή η απώλεια των σπάνιων φυλών; «Είναι, αιώνια τώρα, το γεννητικό υλικό της περιοχής. Η απώλεια του για μένα σημαίνει πολλά» δηλώνει με πίκρα ο κ. Αϊδίν. Στις αίγες τα πράγματα είναι καλύτερα, υπάρχουν ακόμη ντόπιες φυλές. «Δεν κατηγορώ τον παραγωγό. Ο παραγωγός θέλει μεγαλύτερη παραγωγή, θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε γεννητική βελτίωση στις φυλές τις δικές μας, κάτι που δεν συνέβη δυστυχώς».
 
Από το ζωικό βασίλειο της Ροδόπης τα συμπαθή γαϊδουράκια τείνουν επίσης να εξαφανιστούν. Εκτός από κάποια χωριά στον ορεινό όγκο, όπου κάποια λίγα απατώνται ακόμη. Πλούσια είναι η Ροδόπη σε άγρια άλογα κυρίως στον ορεινό όγκο του Ιάσμου. «Υπάρχουν αρκετά άγρια άλογα κι αυτά, όμως, θα πρέπει να προστατευτούν. Δεν κινδυνεύουν από άνθρωπο, αλλά από την ίδια τη φύση ή τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες» δηλώνει και αποκαλύπτει ότι αυξήθηκε και ο πληθυσμός των λύκων.
 
«Οι Λύκοι, λένε οι κάτοικοι της περιοχής, πώς κάνουν τεράστιες ζημιές. Έχει αυξηθεί ο πληθυσμός τους και παράλληλα έχει μειωθεί το θήραμα του αγρίου» δηλώνει προσθέτοντας με προβληματισμό «Η φύση καταστρέφεται. Το άγριο παλιότερα θα μπορούσε να χορτάσει πολύ πιο εύκολα. Η φύση καταστρέφεται και ο πρώτος παράγοντας είναι ο άνθρωπος δυστυχώς».
 
Πηγή: komotinipress.gr

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ