Αρχική » Grid with Sidebar » Οι 192 ημερες που περασαν και οι 173 που αναμενονται…..!!!

Οι 192 ημερες που περασαν και οι 173 που αναμενονται…..!!!

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF
 
Μετά από διάστημα 192 ημερών, άλλη μία κυνηγετική περίοδος έφτασε στο τέλος της. Πολλές είναι η ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές που βιώσαμε στην διάρκεια της.Ας δούμε μερικές “στιγμές” που βάλανε την πινελιά τους στην φετινή σεζόν.
 
Αρχικά θα ήταν μεγάλη αγένεια να παραλείψουμε την “εύκολη”  και “αναίμακτη” υπογραφή την νέας ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι από το ΥΠΕΚΑ που υπογράφτηκε φέτος στα τέλη Ιουλίου, βοηθώντας έτσι τους Κυνηγετικούς Συλλόγους να ξεκινήσουν από νωρίς την έκδοση των νέων αδειών θήρας. Μια γρήγορη υπογραφή βέβαια που ήταν έργο της ΚΣΕ με τις μελέτες που εκπονήθηκαν από το επιστημονικό της προσωπικό μέσω του προγράμματος “Άρτεμις”, και έπεισε τους αρμόδιους υπαλλήλους για την θήρα, του ΥΠΕΚΑ.
 
Η σεζόν ξεκίνησε αρκετά καλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τα τρυγόνια και τα ορτύκια υπήρχαν σε ικανοποιητικούς αριθμούς σε πολλές περιοχές αλλά και στην περιοχή μας, βέβαια υπήρχαν και μέρη που τα θηρευτικά αποτελέσματα ήταν πενιχρά.  Η περιοχή του Ντερίτσεσμε είχε αρκετά ορτύκια και άφησε ικανοποιημένους τους κυνηγούς που τον επισκέφτηκαν μιας και ενοικιάστηκε από το Σύλλογο μας για την μη βόσκηση του από αιγοπρόβατα και πάλι όπως τα τελευταία 9 χρόνια με συνχρηματοδότηση από την ΚΟΜΑΘ και από τους όμορους συλλόγους της Δράμας και Καβάλας. 
 
Η 15η Σεπτεμβρίου έφτασε με πολύ προσδοκία για τους θηρευτές τριχωτών και η χρονιά τους αποζημίωσε με το παραπάνω. Ως και το τέλος της θήρας του λαγού και του αγριόχοιρου τα νούμερα που θηρευτήκαν ήταν αρκετά ικανοποιητικά και έτσι ελπίζουν να είναι τα πράγματα και την νέα χρονιά. Το απόθεμα όπως μαρτυρούν κυνηγοί που αμέσως μετά την λήξη του κυνηγιού των τριχωτών επισκέφτηκαν τα γνωστά μέρη για εκπαιδευτικά, είναι ικανοποιητικό. 
 
Η πέρδικα επίσης ήταν σε ικανοποιητικούς αριθμούς και γενικά άφησε τους περδικάδες ευχαριστημένους. Στην περιοχή μας βέβαια είχαμε και γι’ αυτή την χρονιά την απαγόρευση του Όρους Φαλακρού που είναι ένας απέραντος περδικότοπος. Ελπίζουμε του χρόνου να αρθεί αυτή η άδικη απόφαση απαγόρευσης για την συγκεκριμένη περιοχή και να μπορέσουν να το κυνηγήσουν περισσότεροι κυνηγοί “πιέζοντας” παράλληλα λιγότερα τα άλλα περδικοβούνια.  
 
Η μπεκάτσα φέτος με μαρτυρίες που υπήρχαν αποφασίσανε να ξεχειμονιάσουνε  στα Ελληνικά νησιά. Η περιοχή μας “έβαλε” λίγα πουλιά και αυτά πολύ ανήσυχα καθ’όλη την περίοδο της θήρας τους. Γενικά η χρονιά για την μπεκάτσα για την περιοχή μας κρίνεται μέτρια προς κακή.
 
Η φάσσα και τα τσιχλοκότσυφα τέλος στα μέρη μας ήταν “πότε φύλλα και πότε σύκα” για τους φίλους κυνηγούς των παραπάνω ειδών. Υπήρχαν χρονικές περίοδοι και μέρη με πολλά πουλιά αλλά και μερικές νεκρές ημέρες που λες και άνοιγε η γη και τα κατάπινε. Αυτά από πλευράς των θηρευτικών ειδών στα μέρη μας.  
 
Εκτός από κυνήγι όμως είχαμε και κάποια ευτράπελα γεγονότα. 
 
Δεν μπορεί να ξεχαστεί η απόφαση για ρίψη εμβολίων κατά της λύσσας από αέρος που πέσανε στην περιοχή μας στα μέσα Νοεμβρίου. Η ρίψη εμβολίων για τον εμβολιασμό άγριων ζώων (αλεπούδων, λύκων κ.α.) είχε αποτέλεσμα να υπάρχουν συναντήσεις “πανικού” με αυτά από πολλούς κυνηγούς. Η ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία για το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν ελλιπής και εντελώς ανεύθυνη. Ο Σύλλογός μας προχώρησε στην ενημέρωση των μελών του με σωστή πληροφόρηση αφού πρώτα χρειάστηκε να επικοινωνήσουμε με την παρασκευάστρια εταιρεία για να μάθουμε τις ακριβείς ενδείξεις του συγκεκριμένου εμβολίου και τις παρενέργειες του.
 
Επίσης είχαμε το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας που οργάνωσε το ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχε το Δασαρχείο Δράμας,  η Κτηνιατρική Υπηρεσία Δράμας, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι που υπάγονται στο Δασαρχείο μας και η Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες. Το πρόγραμμα είχε σκοπό την περισυλλογή δειγμάτων για να ελεγχθούν αν έχουν εμβολιαστεί οι αλεπούδες με το συγκεκριμένο εμβόλιο και αν δεν έχουν εμβολιαστεί αν έχουν τον ιό της λύσσας. Τα αποτελέσματα περισυλλογής δειγμάτων αλεπούς με τον τρόπο που αποφασίστηκε από το ΥΠΕΚΑ ήταν πενιχρά και από τα 3 συνεργεία που διόρισε το Δασαρχείο Δράμας. Μετά από αμέτρητα χιλιόμετρα και απασχόληση 5μελούς συνεργείων για πολλές ώρες, συλλέχθηκαν μόνο 6 δείγματα από τα 35 που αναζητούσε το Υπουργείο από την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Δράμας.
 
Μέσα σε όλα αυτά ας μην ξεχνάμε και τα άσχημα. Οκτώ συνάνθρωποι μας έχασαν την ζωή του κατά την διάρκεια του κυνηγιού. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνανε τα συμβάντα δεν είναι πολύ γνωστές, αλλά σίγουρα όταν χάνεται ένας άνθρωπος στο κυνήγι ο ένοχος είναι ένας αλλά οι ηθικοί αυτουργοί είναι πολλοί. Και πρώτα απ’ όλα η κυνηγετική παιδεία που υπάρχει γενικότερα στην θήρα αλλά και οι κανόνες ασφαλείας που διέπουν το κυνήγι και που δυστυχώς δεν εφαρμόζονται ποτέ από τους περισσότερους κυνηγούς. Φέτος προσωπικά στο βουνό αν συνάντησα περίπου 200 κυνηγούς αγριόχοιρου και λαγού μόνο οι 40 φορούσαν το προβλεπόμενο από το νόμο πορτοκαλί γιλέκο. Και αν θυμάμαι καλά οι έξι θάνατοι από τους οκτώ, γίνανε σε κυνήγι αγριόχοιρου χωρίς να φοράνε πορτοκαλί γιλέκο. Να δούμε πότε θα καταλάβουν οι υπόλοιποι ότι το πορτοκαλί σώζει.  
 
Από σήμερα “ξεκούραση” στους κυνηγότοπους και στα θηράματα, επιμελείς καθαρισμός των όπλων και τοποθέτηση τους σε ασφαλή οπλοβαστό, ανάπαυση στους αγαπημένους πιστούς συντρόφους που μας συνοδεύουν στο βουνό, τα σκυλάκια μας, τακτοποίηση των μηχανημάτων μας (GPS, VHF, κ.α.) και αποθήκευση τους για την νέα κυνηγετική σεζόν και συμπλήρωση του εντύπου “Άρτεμις” που είναι το διαβατήριο για την συνέχιση του κυνηγιού.
 
Όσοι έχετε σκοπό να βγείτε με το κουτάβι σας σε εκπαιδευτικές εξόδους σε πεδινή πέρδικα, ορτύκι, ή λαγό, να θυμάστε πάντα ότι σεβόμαστε την περιουσία των αγροτών, προσέχουμε να μην μπούμε σε ραντισμένα χωράφια και το κυριότερο δεν ασκούμε όσο μπορούμε πίεση στα θηράματα γιατί είναι η ποιο κρίση περίοδος της ζωής τους, η αναπαραγωγική περίοδος.
 
Ευχόμε εκ μέρους όλου του Δ.Σ. υγεία πάνω απ’ όλα και να ευχηθούμε να υπάρχει οικονομική ανέχεια την νέα χρονιά για να μπορέσουμε να βρεθούμε και πάλι στο βουνό κάνοντας πράξη την αγαπημένη μας δραστηριότητα. 173 μέρες μένουν για την νέα έναρξη, υπομονή…!!!
 
Χατζηπροδρόμου Ιπποκράτης 
Πρόεδρος Κ.Σ. Δοξάτου
 
Ηλίας Μουλιστάνος
Γεν. Γραμματέας Κ.Σ. Δοξάτου
 
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ