Αρχική » Grid with Sidebar » Ολη η αληθεια για τα σκυλοκουτα

Ολη η αληθεια για τα σκυλοκουτα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Ο γνωστός δικηγόρος και σύμβουλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγάλεω με μια δήλωση του διαφωτίζει πλήρως το θέμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες με τα κουτιά μεταφοράς των κυνηγετικών σκύλων. Καταρχήν η εγκύκλιος δεν είναι νόμος αλλά ερμηνεία του νόμου από την Δημόσια Διοίκηση. Συνεπώς σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει διάταξη νόμου που ν’ απαγορεύει την μεταφορά κυνηγόσκυλών με εξωτερικά κουτιά.

 

Η επίμαχη εγκύκλιος ( 1969/100521/14.8.2013 ) φυσικά και δεν αναφέρει ότι απαγορεύονται τα κουτιά μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων , γιατί κάτι τέτοιο θα οριζόταν στο νόμο 4039/2012 , που σκοπό του έχει να προστατέψει τους σκύλους και τα ζώα γενικά. 

 

Η μη ασφαλής μεταφορά κυνηγετικών σκύλων είναι ένα ειδικότερο ζήτημα που προβλέπεται στο νόμο 4039/2012 και ερευνάται κατά περίπτωση και όχι γενικά. Δηλαδή το να ισχυρίζεται κάποιος ότι γενικά απαγορεύονται τα κουτιά μεταφοράς και μάλιστα μόνο τα εξωτερικά είναι λάθος γιατί κάτι τετοιο δεν προβλέπεται στο νόμο. Να θυμίσουμε ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που σκοπό του έχει να προστατέψει την οδική , δημόσια και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων , των οδηγών και των χρηστών των οδοστρωμάτων έχει εφαρμογή και στην περίπτωση των εξεχόντων κουτιών μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων.

 

Σε περίπτωση παράνομων προδιαγραφών ( διαστάσεων , απόκρυψη αριθμού κυκλοφορίας , έκθεση σε κίνδυνο λόγω κατασκευής , μόνιμη τοποθέτηση κλπ ) υπάρχουν ποινικές και διοικητικές συνέπειες. 

 

Συμπερασματικά δεν υπάρχει διάταξη νόμου που ν’ απαγορεύει την χρήση εξωτερικών σκυλόκουτων και τα αντίθετα υποστηριζόμενα είναι πομφόλυγες ( φούσκες ) που κινούνται στα όρια της υπερβολής , της εμπάθειας και της αμάθειας.Σκυλόκουτα όχι τέλος λοιπόν αλλά με προσοχή , ασφάλεια και καλογουστιά…
 

Γιώργος Πετράκης
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.
Σύμβουλος Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγάλεω.

 

Κατεβάστε από ΕΔΩ  τον νόμο 4039/2012 και από ΕΔΩ την εγκύκλιο (1969/100521/14.8.2013)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ