Αρχική » Grid with Sidebar » Ορτυκια με μελιτζανες

Ορτυκια με μελιτζανες

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

 

SVESTONOF

Πρόκειται για πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς και σπανιότητας. Προέρχεται από τα ακριτικά νησιά μας των μικρασιατικών παραλιών, Χίο και Μυτιλήνη. Εποχιακό έδεσμα του φθινοπώρου όταν οι μελιτζάνες φθάνουν στο μέγιστο της νοστιμιάς τους, μπορεί να εκτελεσθεί και με πιτσούνια ή σε μια ελαφρύτερη ακόμη παραλλαγή με μικρά ατομικά κοτοπουλάκια.

Συστατικά

  • 4 ορτύκια
  • 4 μελιτζάνες ανάλογες με το μέγεθος των ορτυκιών
  • + 2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 0,15 λίτρα κόκκινο κρασί
  • 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε κύβους
  • 4 σκελίδες σκόρδου χωρίς την πράσινη ουρίτσα κομμένες στη μέση
  • θυμάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

  1. Πλένουμε καλά τα ορτύκια.
  2. Αφαιρούμε τα εντόσθια.
  3. Κρατάμε και ψιλοκόβουμε το συκώτι τους.
  4. Πλένουμε και αφαιρούμε το κοτσανάκι των μελιτζανών.
  5. Χαράσσουμε κατά μήκος μέχρι τα 3/4 του ύψους.
  6. Αφαιρούμε από κάθε μελιτζάνα τόση από τη σάρκα ώστε να δημιουργηθεί μια τσέπη που να χωρέσει μέσα ένα ορτύκι.
  7. Αλατίζουμε εσωτερικώς κι αφήνουμε τις μελιτζάνες ανάποδα στο σουρωτήρι για ν’ αφήσουν τα υγρά τους.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο σroυς 180 C.
  9. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 2 κ. σ. ελαιόλαδο.
  10. Ροδίζουμε τις πιπεριές και το σκόρδο επί 5 λεπτά.
  11. Προσθέτουμε τα ορτύκια και το συκώτι τους.
  12. Αλατοπιπερώνουμε.
  13. Αναμιγνύουμε.
  14. Ροδίζουμε επί 7 λεπτά.
  15. Σβήνουμε με το κρασί και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.
  16. Μόλις το κρασί εξατμισθεί κατά το ήμισυ βγάζουμε τα ορτύκια από την κατσαρόλα.
  17. Λιώνουμε τα συκωτάκια και το σκόρδο με το πιρούνι.
  18. Γεμίζουμε την κοιλίτσα των ορτυκιών με τις πιπεριές.
  19. Αλείφουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας με το μίγμα σκόρδου-συκωτιού.
  20. Τοποθετούμε τα ορτύκια μέσα στις μελιτζάνες. Αν χρειαστεί, δένουμε κάθε μελιτζάνα με σπάγγο.
  21. Αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με 1 κ. σ. ελαιόλαδο.
  22. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες μέσα στο πυρίμαχο.
  23. Τοποθετούμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες ψιλοκομμένη πάνω από τις μελιτζάνες-φωλιές.
  24. Περιχύνουμε με τη σάλτσα της κατσαρόλας.
  25. Ψήνουμε επί 130 λεπτά περίπου, κατά την πρώτη ώρα σκεπάζοντας με αλουμινόχαρτο και εν συνεχεία το αφαιρούμε.
  26. Κρίνοντας αν είναι απαραίτητο, θα προσθέσετε ελάχιστο ελαιόλαδο κατά το ψήσιμο. 

Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή : gourmed.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ