Αρχική » Grid with Sidebar » Οχιες το καταχειμωνο

Οχιες το καταχειμωνο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF
 
Αν και τα στοιχεία των διαφόρων «ειδικών» συνηγορούν ότι τα φίδια πέφτουν σε χειμερία νάρκη το φθινόπωρο, δεν είναι τόσο σπάνιο τελικά το γεγονός να εμφανιστούν μέσα στο καταχείμωνο.
 
Για όσους κυκλοφορούν στο ύπαιθρο συχνά και μπορούν να παρατηρούν προσεκτικά, ίσως είναι συνηθισμένο φαινόμενο, αν και οι «ειδικοί» ίσως αρχίσουν να τους χλευάζουν αν μιλήσουν για φίδια τον χειμώνα, όπως χλευάζονταν και οι βοσκοί και κυνηγοί όταν διαφωνούσαν για την  χειμερία νάρκη των αρκούδων. Μέχρι που και οι αυτόκλητοι «ειδικοί» πείστηκαν και πλέον μιλούν όχι για χειμερία νάρκη αλλά για λήθαργο των αρκούδων αφού χρειάστηκε να τις κλείσουν στα κερδοφόρα κλουβιά τους.
 
Αν για τις αρκούδες χρειάστηκαν δυό δεκαετίες και πακτωλοί εκατομμυρίων για να διαπιστωθεί το αυταπόδεκτο της άποψης των ανθρώπων της υπαίθρου, για τα φίδια μάλλον είναι δύσκολο αυτό να επιτευχθεί, μια και λείπουν οι πακτωλοί των εκατομμυρίων.
 
Πολλές φορές κυνηγώντας στα δάση μπεκάτσες, διαπίστωσα  την παρουσία φιδιών χριστουγεννιάτικα και αρχές Ιανουαρίου, όταν συνάντησα γεράκια που έτρωγαν φίδια . Σε  μια περίπτωση μάλιστα με χιονόπτωση συνάντησα μια μεγάλη οχιά σε ένα ξερό κορμό. 
 
Αυτή την φορά όμως ,υπήρχε η φωτογραφική μηχανή για να τεκμηριώσει το εύρημα… Μια οχιά , σε υψόμετρο 800 μέτρων σε δάσος βελανιδιάς στην περιοχή του Βοίου του  νομού Κοζάνης, με θερμοκρασία περίπου 7-8 βαθμούς κελσίου (το βράδυ πέφτει πολύ κάτω από το μηδέν μέχρι και το μείον δέκα) το μεσημέρι της Κυριακής 14 Δεκεμβρίου 2013.Τις προηγούμενες μέρες υπήρχε περίοδος ισχυρού παγετού αλλά και χιονόπτωση στην περιοχή και όμως το φίδι δεν είχε πέσει σε χειμερία νάρκη.
 
Το ότι τα φίδια πέφτουν σε χειμερία νάρκη είναι ένα αξίωμα σχεδόν που δεν αποδέχεται αμφισβήτηση, όμως το γεγονός της παρουσίας του στις 14 Δεκεμβρίου με παγετούς χιόνια και αρνητικές θερμοκρασίες είναι γεγονός. 
 
Τι συμβαίνει λοιπόν;
 
Τρελάθηκαν τα φίδια και άρχισαν να βγαίνουν βόλτα στα χιόνια ή απλά χρειάζονται μια αναθεώρηση και επιβεβαίωση στο πεδίο, όλα τα αξιώματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των «ειδικών» ώστε να συμβαδίζουν με τα πραγματικά γεγονότα;
 
του Θωμά Μπατσέλα για το ihunt.gr
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ