Αρχική » Grid with Sidebar » Ο Κυνηγετικος Συλλογος Αρτας

Ο Κυνηγετικος Συλλογος Αρτας

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Στην είσοδο της Αρτας βρίσκεται το φημισμένο πέτρινο γεφύρι, σήμα κατατεθέν της πόλης, γνωστό από το ομώνυμο δημοτικό άσμα. Με πληθυσμό 21.895 κατοίκους, η πόλη περιτριγυρίζεται από πολλά βουνά, τον μεγάλο κάμπο και βέβαια τον Αμβρακικό κόλπο, που συνθέτουν ένα παζλ από βιότοπους που μπορούν να φιλοξενήσουν όλα σχεδόν τα θηράματα. Το «Εθνος Κυνήγι» βρέθηκε στην Αρτα και μίλησε με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αρτας, Κωνσταντίνο Μπέλλο, για το κυνήγι αλλά και τον κυνηγετικό σύλλογο.
 
-Σε έναν τόπο με τόσους κυνηγότοπους, ποια είναι η ιστορία του συλλόγου;
 
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αρτας ιδρύθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση της Αρτας (1881) και είναι από τα παλαιότερα σωματεία της Αρτας.
 
Οι κυνηγοί της Αρτας σε όλη αυτήν τη μακρόχρονη διαδρομή τους παρουσίασαν πλούσια δράση και έργο στην περιοχή. Ανάλογα με τις εποχές, τις συνθήκες και τις περιόδους, έχουν γράψει τη δική τους σελίδα στην ιστορία αυτού του τόπου.
 
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αρτας έλαβε μέρος σε δύο σημαντικές ιστορικές μάχες, αυτές του 1897 και του 1912 (Γριμπόβου) εναντίον των Τούρκων και έχει προσφέρει πάρα πολλές υπηρεσίες στους απελευθερωτικούς αγώνες για τις οποίες έχει παρασημοφορηθεί.
 
Διοργάνωνε αγώνες δρόμου, πάλης, λίθου, άλματος, ιππικούς, ποδηλατικούς, σκοπευτικούς. Από τους τελευταίους έχει πάρει και το όνομα Σκοπευτήριο η περιοχή όπου στεγάζεται έως σήμερα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αρτας.
 
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο εμφανίζεται στα πρακτικά το 1924, οπότε και αρχίζει η συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας έως και σήμερα.
.
 
Οι θηροφύλακες της περιοχής.
 
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αρτας από το 1976 έχει έδρα την πόλη της Αρτας και περιοχή ευθύνης ολόκληρο τον νομό Αρτας και τρία παραρτήματα για την καλύτερη λειτουργία του με έδρες την Αγναντα, την Ανω Καλεντίνη και το Βουλγαρέλι.
 
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μελών είναι περίπου 2.800, αν και πριν από μερικά χρόνια είχε ξεπεράσει τα 4.000 μέλη.
 
Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου;
 
Οι δράσεις του συλλόγου είναι πολλές, οι περισσότερες όμως έχουν ως σκοπό τη βελτίωση των βιοτόπων. Συγκεκριμένα, έχουμε ρίξει το βάρος στις εξής δραστηριότητες:
• Δενδροφυτεύσεις
 
 
Τα καταφέραμε και από πέρυσι κυνηγάμε και πάλι σε επτά ζώνες στον Αμβρακικό κόλπο
 
Σχεδόν κάθε χρόνο συμμετέχουμε στις δενδροφυτεύσεις που κάνει το Δασαρχείο Αρτας.
• Σπορές
Διενεργούμε σπορές σε ημιορεινές περιοχές, έτσι ώστε να να βρίσκουν τροφή τα ενδημικά θηράματα.
• Απελευθερώσεις
Γίνονται μόνο επιλεκτικές απελευθερώσεις, κυρίως λαγών σε περιοχές όπου εντοπίσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα.
• Πολιτική προστασία
Συμμετέχουμε στην πολιτική προστασία και για τον λόγο αυτό έχουμε εθελοντές σε πολλά χωριά για την έγκαιρη ειδοποίηση και βοήθεια στο Πυροσβεστικό Σώμα. Επίσης το αγροτικό αυτοκίνητο που έχει στην κατοχή του ο σύλλογος το έχουμε μετατρέψει σε πυροσβεστικό.
 
 
Ο πρόεδρος, Κωνσταντίνος Μπέλλος, με την ειδική γραμματέα Πηνελόπη Δράκου.
 
Έχουμε φτιάξει ιστοσελίδα (http://www.ksartas.gr) και εκδίδουμε κάθε δύο μήνες την εφημερίδα του συλλόγου, έτσι ώστε τα μέλη μας να έχουν άμεση ενημέρωση.
 
Αυτό που λείπει στην περιοχή είναι ένα σκοπευτήριο για να διοργανώνουμε σκοπευτικούς αγώνες. Επίσης στα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου είναι η δημιουργία ενός κυνοφιλικού ομίλου. Το παράπονο που έχουμε είναι ότι τα μέλη μας ενώ συμμετέχουν στις δράσεις δεν συμμετέχουν στις συνελεύσεις του συλλόγου. Τους καλώ όλους να έρχονται στις συνελεύσεις και να καταθέτουν τις απόψεις και τα προβλήματα που έχουν.
 
-Την περσινή χρονιά επιτράπηκε το κυνήγι στον Αμβρακικό. Ποια η συμβολή του ΚΣ Αρτας για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;
 
Το κυνήγι στον Αμβρακικό απαγορεύτηκε το 2008. Από το 2009 το ΔΣ του Συλλόγου ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα για την άρση αυτής της απαγόρευσης. Υστερα από πολλές προσπάθειες και με τη μεγάλη υποστήριξη από την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου και τον πρόεδρο Πάνο Τσιλίκη, τον Μιχάλη Πλιάκο, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και τον πρόεδρό της Νίκο Παπαδόδημα, τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη αλλά και όλους σχεδόν τους τοπικούς φορείς της περιοχής, τα καταφέραμε και από πέρυσι κυνηγάμε και πάλι σε επτά ζώνες στον Αμβρακικό κόλπο. Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη επιτυχία γιατί, όπως γνωρίζετε, όπου μπαίνει μια απαγόρευση πολύ δύσκολα αίρεται.
 
 
Δενδροφύτευση.
 
-Γίνεται λαθροθηρία στην περιοχή και ειδικά του Αμβρακικού;
Λαθροθηρία υπάρχει άλλα είναι πολύ περιορισμένη. Στην Αρτα υπάρχουν τέσσερις ομοσπονδιακοί θηροφύλακες (3 στον ΚΣ Αρτας και 1 στον ΚΣ Αθαμανίου) και η ομοσπονδία φρόντισε ώστε να μεγαλώσει η δύναμη της θηροφυλακής προσλαμβάνοντας ακόμη 3 θηροφύλακες αποκλειστικά για τη θηροφύλαξη του Αμβρακικού.
 
-Πώς είναι οι πληθυσμοί των θηραμάτων;
Από αγριόχοιρους πάμε καλά (τα περισσότερα μέλη του συλλόγου είναι κυνηγοί αγριόχοιρου). Σε κάποιες περιοχές υπήρχε πρόβλημα με τους λαγούς, αλλά με τις απελευθερώσεις που κάναμε πιστεύω ότι βοηθήσαμε.
 
 
Σπορά από τον ΚΣ Αρτας σε ημιορεινή περιοχή.
 
Αυτοί που τα τελευταία χρόνια δεν είναι ευχαριστημένοι είναι οι μπεκατσοκυνηγοί. Δυστυχώς οι μπεκάτσες τα τελευταία χρόνια ήταν λίγες.
 
Ελπίζουμε φέτος να είναι καλύτερα, αν και οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.
 
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του ΔΣ για την πολύτιμη προσφορά τους.
 
Το ΔΣ αποτελείται από τους:
 
Μπέλλος Κωνσταντίνος, πρόεδρος
Γεώργος Ιωάννης, αντιπρόεδρος
Τσουμάνης Δημήτριος, γενικός γραμματέας
Τραμπαδούρος Λεωνίδας, κοσμήτωρ
Ρακόπουλος Πάρης, ταμίας
Καραγιάννης Γεώργιος, μέλος
Μπόλης Σωτήριος, μέλος
Αποστόλου Χρήστος, μέλος
Βάσσιος Κωνσταντίνος, υπεύθυνος θήρας
 
Κωνσταντίνος Λουρής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Λουρής

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ