Αρχική » Grid with Sidebar » Ο ρολος του αρβυλου…

Ο ρολος του αρβυλου…

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Από τα αναγκαία βοηθήματα στο κυνήγι το πρώτο πράγμα που προσέχω είναι ο εξοπλισμός για τα πόδια μου. Μετά ακολουθούν όλα τα άλλα, παντελόνι, μπουφάν, όπλα, φυσίγγια. Εάν δεν έχεις καλό πάτημα τότε το κυνήγι μετατρέπεται σε μαρτύριο και ίσως σε μία κατάσταση επικίνδυνη. Καλή σκόπευση σημαίνει καλή στήριξη.
 
Το άρβυλο της BERETTA που φοράω αυτήν την εποχή είναι αρκετά ψηλό, ώστε να αγκαλιάζει τον αστράγαλο και να περνάει γύρω στους δέκα πόντους πάνω από αυτόν. Αλλά δεν είναι πολύ ψηλό ώστε να ενοχλεί τη γάμπα. Ακόμα στενεύει ψηλά στο πιο στενό σημείο του ποδιού και γι’ αυτό μπορείς να το σφίξεις πολύ χωρίς πρόβλημα.
 
Με ένα καλό σφίξιμο έχεις ένα πολύ γερό και ασφαλές πάτημα που ειδικά στο βουνό είναι απαραίτητο. Σόλα βιμπράμ, προστατευτικό γείσο και ενισχυμένο πιο ψηλό γείσο μπροστά από καουτσούκ. Με «πάντρεμα» του δέρματος με το ειδικό αναπνέον κομμάτι. Τριπλές ραφές χαμηλά και διπλές πιο ψηλά είναι πολύ ασφαλής ώστε να είναι χρηστικό και άνετο άρβυλο. Φαίνεται αρκετά ελαφρύ (δεν το ζύγισα).
 
 
Το «πάντρεμα» της άνεσης και της αντοχής είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα στα άρβυλα τελευταίας τεχνολογίας.
 
Γιατί του παρέχει την αίσθηση της ασφάλειας αλλά και της άνεσης. Ολα τα άρβυλα είναι άλλα πιο λίγο, άλλα πιο πολύ ανθεκτικά. Τα πολύ ανθεκτικά όμως είναι και πολύ σκληρά. Δεν θέλω να αναφέρω άρβυλα πολύ γνωστής μάρκας που φόρεσα τρία νούμερα παραπάνω για να μη με «κόβουν» στη δοκιμή στο κυνηγομάγαζο. Τελικά τα απέρριψα και δεν τα πήρα.
 
Το «πάντρεμα» της άνεσης και της αντοχής είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα στα άρβυλα τελευταίας τεχνολογίας. Δεν είμαι ειδικός και δεν καταλαβαίνω αυτά τα πολλά τεχνικά που για να τα καταλάβεις πρέπει να έχεις βγάλει μηχανολογία στο πολυτεχνείο και με καλό βαθμό. Εγώ τα άρβυλα όπως και τα σκυλιά, τα αξιολογώ στο τερέν, στο σκληρό κυνήγι. Να περπατάς ώρες και να έχεις την αίσθηση ότι ξεκίνησες πριν από μισή ώρα. Αυτή την αίσθηση είχα μετά τέσσερις ώρες περπάτημα με το άρβυλο της BERETTA.
 
Δοκιμή στο βουνό
 
Περπάτησα ώρες σε δύσκολο βουνό με πέτρα και κοκκινόχωμα. Τα πόδια μου ήταν σε άριστη κατάσταση. Ούτε φουσκάλες ούτε ενοχλήσεις.
 
Ειδικά στην πέτρα λειτουργούσε σαν αμορτισέρ και δεν καταλάβαινα τη διαφορά από το χώμα με την πέτρα. Ακόμα το πιο σημαντικό είναι ότι δεν γλιστράει αλλά γαντζώνει πάνω στον βράχο. Πέρασα ώρες μέσα σε νερά στο ποτάμι και σε βαρκά χωράφια. Δεν κατάλαβα ίχνος υγρασίας. Σε αγκάθια, σκίνα, ασφάκα και βατιόνες μου έκανε εντύπωση ότι παρ’ όλο που είναι μαλακό και το δέρμα αλλά και τα πλαϊνά δεν με «χτύπησε» κανένα αγκάθι. Με ένα ζευγάρι γκέτες περπάταγα προστατευμένος από τα αγκάθια σαν… «τεθωρακισμένο.
 
Οδήγηση
 
Επειδή είναι λίγο πιο ψηλό από τα νορμάλ άρβυλα θέλουν όταν οδηγούμε λύσιμο και δέσιμο τρία κλιψάκια πιο κάτω ώστε να δουλεύει το πόδι σε φρένο, γκάζι, αμπραγιάζ.
 
Στη λαύρα του καλοκαιριού στην Κορώνη για τα ορτύκια τα πήγα πολύ καλά. Το πόδι μου δεν ίδρωσε, ανάσαινε το δέρμα.
 
Εσωτερικά έχει πολλά προστατευτικά τύπου αφρολέξ. Εκείνο που είναι πολύ μαλακό είναι στο πιο ψηλό σημείο, εκεί όπου δένει το άρβυλο.
 
Το πιο σημαντικό για μένα είναι το πάτημα να είναι ελαφρύ. Να μην έχεις την αίσθηση ότι πατάς σε νταμάρι.
 
Η κατηγορία του άρβυλου που φόρεσα πρέπει να είναι Β. Ενα άρβυλο γενικής χρήσης και ιδανικό για την μπεκάτσα. Οχι πολύ μαλακό, όχι πολύ σκληρό.
 
Ενα καλό άρβυλο αδιάβροχο, αναπνέον με καλό πάτημα έχει από 130 μέχρι 250 περίπου ευρώ. Το καλό, άνετο, ασφαλές και πετυχημένο κυνήγι ξεκινάει από ένα καλό άρβυλο…
 
Αρβυλα υπάρχουν πολλά, και καλά, με όλες τις προδιαγραφές που ανέφερα. Τα BERETTA είναι σίγουρα ένα από τα κορυφαία άρβυλα κυνηγίου.
 
Μπάμπης Γκαβάς
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μπάμπης Γκαβάς
 

 

SVESTONOF


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ