Αρχική » Grid with Sidebar » Παγίδες για τη σύλληψη άγριων μικρών θηλαστικών στον αστικό ιστό της Κοζάνης

Παγίδες για τη σύλληψη άγριων μικρών θηλαστικών στον αστικό ιστό της Κοζάνης

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας με τη χρήση ειδικών παγίδων για την ζωντανή σύλληψη άγριων μικρών θηλαστικών εντός του αστικού ιστού της πόλης της Κοζάνης, την αναγνώριση των εν λόγω ειδών και την διαχείριση
τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων του Τομέα Λιβαδοπονίας- Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων του Τμήματος Δασολογίας και Φ.Π του Α.Π.Θ.

SVESTONOF

Χρονική διάρκεια έρευνας:

Η παρούσα άδεια ισχύει από 16 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 και είναι ανεξάρτητη από άδειες, πιστοποιητικά, που τυχόν απαιτούνται από άλλες καθ’ ύλη αρμόδιες κεντρικές ή περιφερειακές υπηρεσίες και τυχόν επιπρόσθετους όρους και προϋποθέσεις θέσουν αυτές στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.

Στόχος της έρευνας και περιγραφή της μεθοδολογίας:

Στόχος της έρευνας είναι η περισυλλογή ατόμων μικρών άγριων θηλαστικών που έχουν εγκατασταθεί μέσα σε εγκαταλελειμμένη οικία στην πόλη της Κοζάνης, για λόγους δημόσιας υγείας και ασφαλείας και η εν συνεχεία απελευθέρωση τους στο φυσικό περιβάλλον ή στην περίπτωση που τα μικρά θηλαστικά είναι απελευθερωμένα γουνοφόρα εκτροφής, η περαιτέρω ειδική διαχείριση τους σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της αρμόδιας τοπικής Κτηνιατρικής Αρχής. Για την περισυλλογή των μικρών θηλαστικών θα χρησιμοποιηθεί ειδικός εξοπλισμός και μέσα ατομικής προστασίας των συμμετεχόντων στην δράση και ιδίως παγίδες σύλληψης.

Άτομα που θα αποτελούν την ερευνητική ομάδα στο πεδίο:

Η δράση θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή κυρίως του επιστημονικού προσωπικού του έργου LIFE ATIAS και
ειδικότερα:

 Δρ. Δημήτρης Μπακαλούδης, καθηγητής του Α.Π.Θ ο οποίος είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας και
Συντονιστής του έργου LIFE ATIAS.
 Προσωπικό της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών Κοζάνης και του αρμόδιου Δασαρχείου Κοζάνης.
 Προσωπικό της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ ΄ΚΟΜΑΘ).
 Προσωπικό των αρμόδιων τοπικών υπηρεσιών της οικείας Περιφέρειας και του Δήμου Κοζάνης .

Υποχρεώσεις ερευνητικής ομάδας:

Πριν από τις εργασίες στο πεδίο, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να διερευνήσουν τις συνθήκες φωλεοποίησης των μικρών θηλαστικών και να εξασφαλίσουν την ασφαλή για το προσωπικό διενέργεια της έρευνας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας και την εν γένει ασφάλεια των πολιτών κατά την διάρκεια υλοποίησης της δράσης σε συνεργασία με τις καθ ύλη αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες.

Οι τοπικές Δασικές Υπηρεσίες θα ενημερώσουν την ερευνητική ομάδα για τα ακριβή σημεία που έχουν εντοπιστεί τα μικρά θηλαστικά.Μετά το πέρας των ερευνητικών εργασιών ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος θα αποστείλει στην
Υπηρεσία μας, ένα πλήρες αντίγραφο (πρακτικό) της διαδικασίας και του αριθμού των θηλαστικών που συλλήφθηκαν και η περαιτέρω διαχείριση τους.

Οι Δασικές Υπηρεσίες στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα απόφαση, παρακαλούνται να παρακολουθήσουν και να εποπτεύσουν τη διαδικασία και να επιβάλλουν, εφόσον ειδικοί λόγοι το απαιτήσουν, τυχόν απαραίτητους συμπληρωματικούς όρους, για την ασφαλή διεξαγωγή της έρευνας στο πεδίο.

Τέλος, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα κατά περίπτωση ισχύοντα «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού», καθώς και τυχόν επιπρόσθετα ειδικότερα περιοριστικά μέτρα προστασίας ισχύουν για την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία θα διεξαχθεί η έρευνα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ