Αρχική » Grid with Sidebar » Ποιος ευθύνεται για τους νεκρούς πελεκάνους στην Κάρλα;

Ποιος ευθύνεται για τους νεκρούς πελεκάνους στην Κάρλα;

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
της Δρ Δότη Παπαδημητρίου*
 
To φαινόμενο της μαζικής θανάτωσης των πελεκάνων στη Λίμνη Κάρλα αποτελεί μεγάλη οικολογική καταστροφή η οποία μάλιστα συμβαίνει για δεύτερη φορά. Τα αίτια της θανάτωσης είναι πολυπαραγοντικά και σχετίζονται με την κακή ποιότητα του νερού της Λίμνης Κάρλας.
 
Όπως γνωρίζουμε η Λίμνη Κάρλα είναι ένα υπερεύτροφο σύστημα το οποίο υποστηρίζει μεταξύ άλλων και τοξικούς μικροοργανισμούς. Αναλύσεις της επιστημονικής μας ομάδας στα πτηνά που πέθαναν πέρυσι, έδειξαν συσσώρευση τοξινών στους ιστούς τους που δρουν συνεργιστικά στη θανάτωσή τους, δηλαδή δρουν μαζί με άλλους πιθανούς παράγοντες που συνυπάρχουν στη λίμνη.
 
Οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σχετίζονται με την αναβάθμιση της ποιότητας των υδάτων της Κάρλας και συμπεριλαμβάνουν την περάτωση των τεχνικών Έργων, τη μεγιστοποίηση της στάθμης του νερού, τη σωστή διαχείριση του οικοσυστήματος μέσω προγραμμάτων παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων, εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων τεχνικών αποικοδόμησης των τοξινών, όπως π.χ η εφαρμογή του υπεροξειδίου του υδρογόνου (σχετική εργασία της ομάδας μας που αποδεικνύει τη δυνατότητα απικοδόμησης τοξινών της Λίμνης Κάρλας: https://link.springer.com/article/10.1007/s11356-016-7418-2 ).
 
Όσο η ποιότητα των νερών της Λίμνης Κάρλας παραμένει κακή το φαινόμενο των μαζικών θανάτων πτηνών αλλά και άλλων οργανισμών που εξαρτώνται από τη λίμνη, θα συνεχίζεται με καταστροφικές συνέπειες στη βιοποικιλότητα, στη δημόσια υγεία και στην οικονομία της  ευρύτερης περιοχής.
 
Εάν δεν θέλουμε τα παιδιά μας να γνωρίζουν τη Λίμνη Κάρλα μόνο ως μνημείο οικολογικής καταστροφής είναι απαραίτητο να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε μπροστά στο τόσο σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει και να συνεργαστούμε (Φορείς και Επιστημονική κοινότητα) για την επίλυση του.
 
*Η Δρ Δότη Παπαδημητρίου είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Πηγή : http://greenagenda.gr/

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ