Αρχική » Grid with Sidebar » Πολιτικοί μπελάδες στη Βρετανία απ’ το κυνήγι αλεπούς

Πολιτικοί μπελάδες στη Βρετανία απ’ το κυνήγι αλεπούς

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Την πιθανότητα να νοµιµοποιήσει ξανά το κυνήγι αλεπούς δήλωσε πως εξετάζει η νέα υπουργός γεωργίας της Βρετανίας, Άντρεα Λίτσοµ, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. Την είδηση αυτή αναδημοσιεύει και η εφημερίδα Agrenda.
 
«∆εσµεύοµαι να θέσω σε ψηφοφορία την κατάργηση της απαγόρευσης του κυνηγιού. ∆εν έχει αποδειχθεί ότι η απαγόρευση είναι προς το συµφέρον της καλής διαβίωσης των ζώων στη βρετανική ύπαιθρο. Πιστεύω ότι χρειαζόµαστε ένα κατάλληλο σύστηµα αδειοδότησης που θα εστιάζει πιο πολύ στην καλή διαβίωση των ζώων», ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά.
 
Μπορεί στην Ελλάδα το κυνήγι αλεπούς να φαντάζει ως ένα ιδιόµορφο σπορ για πλούσιους, στη Βρετανία όµως υπάρχει έντονο πολιτικό παρασκήνιο. Συγκεκριµένα, αν και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της κατάργησης της απαγόρευσης ανήκαν στο Συντηρητικό Κόµµα και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάµερον, είχε δηλώσει ότι είναι ένθερµος υποστηρικτής των «σπορ της βρετανικής υπαίθρου», δεν κατάφερε να νοµιµοποιήσει το κυνήγι της αλεπούς. Συγκεκριµένα, εγκατέλειψε τη βούλησή του για ελεύθερη ψηφοφορία για το θέµα αυτό καθώς µέσα στο κόµµα του υπήρχαν και αντιρρησίες που θα µπλόκαραν την άρση της απαγόρευσης.    
 
Κλασσικό αγγλικό έθιµο… για αριστοκράτες
 
Όντας απαγορευµένο επίσηµα από το 2005 µε το αποκαλούµενο Hunting Act (και από το 2002 στην Σκωτία), το εν λόγω «σπορ» παραµένει µια… ανοιχτή πληγή για τη βρετανική αριστοκρατία. Με το Hunting Act απαγορεύτηκε «το κυνήγι της αλεπούς, του ελαφιού και του λαγού µε τη βοήθεια άνω των 3 κυνηγόσκυλων σε Αγγλία και Ουαλία», θέτοντας τέλος σε µια µακραίωνη βρετανική παράδοση. Η απόφαση είχε προκαλέσει τότε θύελλα αντιδράσεων από κυνηγετικούς συλλόγους και από βουλευτές του Συντηρητικού Κόµµατος, αλλά έτυχε ευρείας αποδοχής από φιλοζωικές οργανώσεις. Η έριδα που είχε ξεσπάσει για το θέµα αυτό από το 2001 προκάλεσε τη µεγαλύτερη συγκέντρωση διαµαρτυρίας τα τελευταία 150 χρόνια στη Βρετανία: περισσότερα από 400.000 άτοµα (κυρίως µέλη κυνηγετικών συλλόγων) συγκεντρώθηκαν το Σεπτέµβριο του 2002 στο κεντρικό Λονδίνο για να διαδηλώσουν υπέρ του κυνηγιού της αλεπούς. Ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Τζέιµς Γκρέι έκανε λόγο για ένα «κακό νοµοσχέδιο που είναι αδύνατον να εφαρµοστεί». Μάλιστα, µεταξύ 2005-2011 συνελήφθησαν 332 κυνηγοί για παραβίαση του Hunting Act, εκ των οποίων οι 239 βρέθηκαν ένοχοι για χρήση κυνηγόσκυλων.
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ